• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    NEFELE: U miminka je jasné, že ho rozmazlit nelze, měla jsem ten pocit velmi jasně (a to ačkoliv jsem byla zprvu velmi nejistá matka, spoustu rad a doporučení jsem zbytečně nosila v hlavě, sice jsem se jimi neřídila, ale stejně mě znejisťovaly). Stejně tak mi nikdy neprošlo přes srdce nechat dítě takzvaně vyřvat. Později už jsem zase poznala, že dítě chce nosit proto, že vidělo, že to jde a když si dupne, tak máma ponese (to bylo už ve věku dcery, kdy ji přešlo takové to prvotní nadšení z nově objevené chůze). Teprve potom se imho dá mluvit o jakémsi "rozmazlení" dítěte, tedy když bude rodič nejistý a nakonec povolí, dítě bude vědět, že se ponese, jen musí ztropit dost humbuku, aby k tomu došlo. To se dá snadno utnout, stačí se pro to rozhodnout, dát to dítěti jasně najevo, viz ANNAWA
    Přijde mi srozumitelné vysvětlení, že dítě, které je jako malé hodně nošeno, nebojí se pak neohroženě poznávat okolní svět, jakmile k tomu přijde čas, a ví, že se vždy bude moci vrátit k matce, že nebude odmítnuto, ale že tam má bezpečné místo. Kdežto dítě, které bylo odmítáno, necháváno vyřvat, nechováno, tak trpí neustálým strachem a může se úzkostlivě držet matky a nemůže se rozvíjet a objevovat svět.
    Navíc se mi líbí, když je dítě s matkou, není nikde odkládáno na zvláštní místo, ale účastní se práce apod., může to imho přispívat k jeho sociální inteligenci, pocitu, že je součástí rodiny, společnosti, že se narodilo někam, kam zapadá, patří, a není na obtíž (je vyslyšeno, není při projevu negativních emocí odkládáno apod.).
    No, dalo by se o tom psát dlouho, prostě mi to dává smysl z mnoha různých úhlů pohledu :-) Samozřejmě jsou i děti, co se zas tak moc nosit nechtějí, ok, to je potřeba respektovat, každé dítě je jiné, některé se hned bez obav vrhá do dění, některé se potřebuje více rozkoukávat.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SOLEI: vlastně ten čtyřletý vyžaduje nošení od otce na výletech, protože si ho tatínek tak naučil, na koně. Já už dva roky říkám, že ho neunesu ujde se mnou x kilometrů.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NEFELE: tohle podle není pravda a mám zkušenost se dvěma fakt hodně nošenými dětmi, jeden do roka podstatě nebyl v kočárku, druhý jen někdy. Později jsem je nosila méně, ale stále dost často. Na jejich vztah ke kočáru to vliv nemělo.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    NEFELE: mám nekontaktní a nemazlici dítě, ale nosí se rád a je spokojený i v krosnicce, asi jo je zvyklý na nošení a občas si o zvednutí do náruče přijde říct, ale nemyslím si že je to nošením v šátku, ale spíš tím že ví že takhle lip uvidí a lip dosáhne kam by se jinak nedostal.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    NEFELE: Syna jsem nosila občasně do jeho dvou let. Od narození není příliš kontaktní dítě, ale nošení má rád. Rozhodně nemám pocit, že bych ho nošením nějak mohla rozmazlit k tomu, že by chtěl víc nosit nebo chovat. Teď v jeho dvou a třičtvrtě jsem ho zkusila dát do šátku na záda a byl tam vyloženě šťastný (bohužel k jeho smůle, asi bych ho daleko nedonesla).
    Dceru teď nosím asi stejně jako předtím syna a zatím to vypadá, že bude asi stejně (ne)kontaktní jako on. Tedy v náručí nebo v šátku je šťastná, ale nevyžaduje to.
    A zastávám názor, že miminko nelze rozmazlit nošením a chováním. Jediné co si myslím, že děti se sklony k dráždivé nervové soustavě pak časem vyžadují houpání (v kočárku nebo takové to chování a hopsání na velkém míči). Proto se snažím sice chovat, ale zbytečně dítětem neklepat, pokud je v kočárku tak zbytečně nehoupat (uhoupu ke spánku, ale pak kočárek zastavím)
    NEFELE
    NEFELE --- ---
    K te obuvi...(vystudovala jsem fyzioterapii v Motole pod prof. Kolarem) podle toho co jsme se ucily je prospesne pro uspesny vyvoj chodidla detem ( s fyziologickym motorickym vyvojem) nabizet variabilitu pohybu. Stimulace chodidla ruznymi povrchy, teplotami, texturami prispiva k vyvoji celeho motorickeho systemu, dite pak treba rychleji reaguje na nerovny teren a tim muze zabranit urazu - jako je treba vyvrkniti kotniku atd.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NEFELE: první dceru jsem nosila málo a fakt to teda nijak nevyžadovala, ani šátek, ani chování obecně, naopak měla radši prostor a pohyb, ted, v jejich 20 měsících si o pochování sama řekne v míře imho odpovídající jejímu věku a okolnostem.
    Druhou nosím víc (už proto, že na pohyb venku s batoletem je to nejpraktičtější) a kočár teda moc ráda nemá (ani teda ale nemáme příležitost to zkoušet a ověřovat), doma je určitě víc chovací, ale to o ní prohlásily už sestry v porodnici, že je to "chovací miminko", takže to nejspíš nebude "vina" šátkování, a stejně má pořád chvíle, kdy je spokojenější, když jí dám pokoj a položím a nechám chvíli samotnou.
    A jistě se tu dozvíš, že to nejmenší dítě nejde rozmazlit a je žádoucí s ní mít kontakt kdykoli si o něj řekne. Když si představím, že se najednou ocitnu v tomhle obrovským studeným prostoru a sama nic nemůžu, taky bych chtěla být aspoň s někým a u někoho, to není od toho dítěte žádný vymýšlení si, ale pochopitelná potřeba
    NEFELE
    NEFELE --- ---
    Ahoj, zajimalo by me jake mate zkusenosti s satkovanim. Jak se stavite k nazoru, ze nosene deti, treba jen hodinu denne, vyzaduji pak noseni neustale a za jakychkoliv okolnosti. Jak jste diteti vysvetlili nebo co jste delali, kdyz chtelo stale chovat? Je podle vas vubec spravne diteti pochovani odeprit, nebo naopak spravne je ho nosit, kdyz to vyzaduje? Diky za odpoved
    KATIA
    KATIA --- ---
    BEBERA: máme a myslím, že jsem to tu už i psala, bohužel mám deichmann jako nejlépe dostupny obchod
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BEBERA: ty mame taky, ale podle me jsou spis na uzkou nohu, coz nase dite ma. Zkousela jsem jak je citit povrch a proti barefoot botkam je to zase rozdil. Ta cena je super, proto jsem je na leto koupila, kdyz stejne chodi spis bez bot.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Dnes jsem náhodou zjistila, že Addidas dělá pro děti slušné tenisko-botičky - podrážka pružná podélně i příčně, bota celkem široká, úplně měkkoučká, vložka netvarovaná. Měli tuším tři barvy - šedo-zelená, modro-oranžová a růžová. A cena u Deichmanna jen 699 Kč. Jediná smůla, že je dělají jen do velikosti 27, takže jsem koupila jen mladšímu :(
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    Mohlo by někoho z Liberce a okolí zaujmout - Africký tanec s dětmi v šátku/nosítku :) http://www.afrodance.cz/tanec-s-detmi-v-satku
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VERCASKOCKAMA: Měla jsem od Id Tuleni vsadku do bundy - vsadka byla z neprofouknutelného materiálu, nahoře a dole byla guma, aby dobře přiléhala na dítě a po obou stranách měla stejný zip, jako moje bunda, takže jsem ji jen zapla do svojí oblíbené bundy a nebylo třeba nic stříhat ani upravovat. Na malé mimino ideální a oproti AngelWings cenově nesrovnatelné.

    Pro větší děti souhlasím s INUSHKA:
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Mně teda přijde, že s chodícím dítětem už je praktičtější obléct sebe i jeho do zimy a nosit přes bundu. Nevím teda, jak vaše děti, ale Malvína, co chodí, tak na takovém výletě střídá nesení a chůzi v maximálně půlhodinových, často i kratších intervalech. Pořád se kvůli tomu svlékat z bundy a pak ji na sebe zase složitě štelovat a dítě neustále svlékat a přioblékat podle toho, zda zrovna jde nebo se nese, to by mi hráblo.
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    SOLEI: No právě, co potom s tím drahým kusem oděvu... Teď na podzim pokukuju po zavinovacím svetru od AngelWings, ten bych unosila asi více, ale musí na něj zbýt peníze, což zatím moc nevypadá.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    VERCASKOCKAMA: taky mám chodící dítko, ale mi jsme vyletovi a na chození po lese počítám s tim, že na podzim určité nošení vyuziji i když mladíkovi už bude dvacet měsíců.
    Ty návody na internetu jsou dost nestálé, co jednou najdu vícekrát už nepotkam, ale to prodloužení předku bundy nějakou vsadkou mi přišlo docela jednoduché, měla jsem to Takhle na kabátě co jsem nosila v těhotenství, ZIP mi koncil v půlce zad dítěte, takže jsem přeložila flis do rohu přišla šňůrky aby to šlo zachytit a nesjizdelo to a vlozila jsem to podobně jako salu do rozevřené bundy, a pidimu rozhodne nebyla zima. Ještě dostával overal s kapuckou, kterou jsem položila tak že mu chránila krk.
    Já si zase specielní bundu nechtěla pořizovat, protože co potom s ní? Takhle jsem využila to co mám a nepotřebný kus látky jsem potom vyhodila.
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    SOLEI: Palec hore, vážně. Já jsem ráda, že přišiju knoflík a zašiju minidírku, takže pro mě je tvorba díry na zádech nereálná věc. Vzhledem k tomu, že dítě chodí, asi v zimě už nošení moc aktuální nebude, takže uvidím, zda budu něco pořizovat nebo ne... Dík za tip na kapsu na břiše, pokukovala jsem po těch kupovaných, ale z těch levnějších se mi žádná moc nelíbila a víc jak pár stovek se mi za ni dát nechtělo, ani mě nenapadlo zkoušet ji vytvořit doma. Dle návodu na netu jsem zkoušela akorát nosící pončo (z jednobarevné deky za stovku), vypadalo to hrozně jednoduše, ale výsledek dopadl tak neslavně, že jsem další pokusy vzdala.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    VERCASKOCKAMA:
    Tohle má kapsu a kapucí ale princip je stejný - hadr co provázela sbírkou na nositko nebo šátek a který chrání děťátko , ty si můžeš vzít normální bundu
    www.google.cz/imgres?imgurl=https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/b1/e3/5d/b1e35d82634407e6c0413c7d17015a72.jpg&imgrefurl=https://www.pinterest.com/aliciadeyell/carrier-covers/&h=409&w=236&tbnid=fGgBqI3cnSNsPM:&docid=TpJCtFwahvXXyM&ei=nO6tVffjN8naU5_PgpgP&tbm=isch&client=ms-opera-mobile&ved=0CCAQMygdMB04ZGoVChMI96HH8dPrxgIVSe0UCh2fpwDz
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    VERCASKOCKAMA: co ti brání ustrihnout kus flisu, dat si na něj stuhu a poté co si dítě provázela na tělo tak přes něj ještě ten flis hodit, budete oba v teple domácí práce na deset minut, pokud bys chtěla aby to nějak vypadalo tak se to dá udělat jako nastavení zapínání( na jdnu stranu udělej dírky pro knoflíky a na druhou prosím knoflík ( když ti dají v krejčovství dostatečně velký kus flause mas to zadarmo) .
    Na nošení na zádech jsem vysekla do staré bu ndy díru a zastavila tak abych tam měla kapsu (pořizovací náklady dvě stovky za softshelku že sekáče)



    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    Jinak dám info i sem, třeba se to někomu místnímu bude hodit :)

    31.7. bude v Liberci probíhat kurz nošení v šátku na zádech :) http://www.nosime-deti.cz/kurzy/terminy-akci/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam