• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    Zajímavé je, jak je tenhle mýtus rozšířený. Kolik generací si předává, že pokud se bude dítě chovat, tak bude chování vyžadovat pořád a rozmazlí se. Dokonce jsem tyhle bludy slyšela od lidí, kteří žádné děti nemají.
    Je to smutné. Kolik matek se pak "bojí" pochovat vlastní dítě, aby se tím nerozmazlilo, kolik se jich "bojí" že pak budou muset chovat pořád. Ale že to dítě touží po kontaktu s vlastní matkou a tím odpíráním strádá, to už si jaksi generace nepředávají.
    NEFELE
    NEFELE --- ---
    Dite zatim cekam, jeste se nenarodilo, ale zajimam se o to jak to vidi ostatni...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NEFELE: cim je ten nazor podlozeny? kdo ma to dite, ktere neustale vyzaduje nosit? je nemocne, unavene? nekdo ho dvakrat videl, nebo je to nazor jeho matky, ktera ho zna?

    vubec bych nevenovala energii reseni neceho takoveho... :)
    pokud drzitelce nazoru nestaci zkusenosti nosicich matek, jeste lze argumentovat kulturne antropologicky, ze jsou pralesni kultury s jedovatymi hady a pavouky, kde deti DO ROKA vubec nikdy nepokladaji na zem a deti presto dozenou psychomotoricky vyvoj, nauci se chodit, odpoutaji se atd. Natoz nosit hodinu denne
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    NEFELE: podle mě to je o dítěti...první dcera je hodně mazlící a nosící a nosila jsem jí fakt hodně, do roka skoro furt.....v podstatě mi nedala na výběr
    mladší byla/a je naopak taková velmi nezávislá osoba a jak jsem se na šátkování těšíla, tak ona ho pár měsíců přetrpěla, ale tak v půlroce už tam nechtěla být ani za boha, což mě hodně mrzelo, ale prostě nelze dítě nutit, když nechce....podotýkám, že mazlící je a to hodně, ale jen když ona sama chce :-)))
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    NEFELE: nosim kdyz potrebuju ja, nijak to aktivne nevyzaduji, kdyz vidi satek nebo nositko, jsou radosti bez sebe :) kdyz nemam zrovna na to je tahat na ruce a oni ten kontakt vzaduji, proste si k nim lehnu na zem a mazlikuju je, netaham zbytecne na ruce kdyz nemusim, zada by me to ani nedovolila, dokonce ten starsi ted jak vidi nositko, tak hned ze chce taky a skace mi do naruce jen co prcka z nositka vyndam, kibi si proste zamiloval i ve svych 3,5 letech :D a mazlivec to je diky tomu, ze ho to od malicka ucim, cilene jsem na nem zapracovala
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SOLEI: vlastně ten čtyřletý vyžaduje nošení od otce na výletech, protože si ho tatínek tak naučil, na koně. Já už dva roky říkám, že ho neunesu ujde se mnou x kilometrů.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NEFELE: tohle podle není pravda a mám zkušenost se dvěma fakt hodně nošenými dětmi, jeden do roka podstatě nebyl v kočárku, druhý jen někdy. Později jsem je nosila méně, ale stále dost často. Na jejich vztah ke kočáru to vliv nemělo.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    NEFELE: mám nekontaktní a nemazlici dítě, ale nosí se rád a je spokojený i v krosnicce, asi jo je zvyklý na nošení a občas si o zvednutí do náruče přijde říct, ale nemyslím si že je to nošením v šátku, ale spíš tím že ví že takhle lip uvidí a lip dosáhne kam by se jinak nedostal.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    NEFELE: Syna jsem nosila občasně do jeho dvou let. Od narození není příliš kontaktní dítě, ale nošení má rád. Rozhodně nemám pocit, že bych ho nošením nějak mohla rozmazlit k tomu, že by chtěl víc nosit nebo chovat. Teď v jeho dvou a třičtvrtě jsem ho zkusila dát do šátku na záda a byl tam vyloženě šťastný (bohužel k jeho smůle, asi bych ho daleko nedonesla).
    Dceru teď nosím asi stejně jako předtím syna a zatím to vypadá, že bude asi stejně (ne)kontaktní jako on. Tedy v náručí nebo v šátku je šťastná, ale nevyžaduje to.
    A zastávám názor, že miminko nelze rozmazlit nošením a chováním. Jediné co si myslím, že děti se sklony k dráždivé nervové soustavě pak časem vyžadují houpání (v kočárku nebo takové to chování a hopsání na velkém míči). Proto se snažím sice chovat, ale zbytečně dítětem neklepat, pokud je v kočárku tak zbytečně nehoupat (uhoupu ke spánku, ale pak kočárek zastavím)
    NEFELE
    NEFELE --- ---
    K te obuvi...(vystudovala jsem fyzioterapii v Motole pod prof. Kolarem) podle toho co jsme se ucily je prospesne pro uspesny vyvoj chodidla detem ( s fyziologickym motorickym vyvojem) nabizet variabilitu pohybu. Stimulace chodidla ruznymi povrchy, teplotami, texturami prispiva k vyvoji celeho motorickeho systemu, dite pak treba rychleji reaguje na nerovny teren a tim muze zabranit urazu - jako je treba vyvrkniti kotniku atd.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NEFELE: první dceru jsem nosila málo a fakt to teda nijak nevyžadovala, ani šátek, ani chování obecně, naopak měla radši prostor a pohyb, ted, v jejich 20 měsících si o pochování sama řekne v míře imho odpovídající jejímu věku a okolnostem.
    Druhou nosím víc (už proto, že na pohyb venku s batoletem je to nejpraktičtější) a kočár teda moc ráda nemá (ani teda ale nemáme příležitost to zkoušet a ověřovat), doma je určitě víc chovací, ale to o ní prohlásily už sestry v porodnici, že je to "chovací miminko", takže to nejspíš nebude "vina" šátkování, a stejně má pořád chvíle, kdy je spokojenější, když jí dám pokoj a položím a nechám chvíli samotnou.
    A jistě se tu dozvíš, že to nejmenší dítě nejde rozmazlit a je žádoucí s ní mít kontakt kdykoli si o něj řekne. Když si představím, že se najednou ocitnu v tomhle obrovským studeným prostoru a sama nic nemůžu, taky bych chtěla být aspoň s někým a u někoho, to není od toho dítěte žádný vymýšlení si, ale pochopitelná potřeba
    NEFELE
    NEFELE --- ---
    Ahoj, zajimalo by me jake mate zkusenosti s satkovanim. Jak se stavite k nazoru, ze nosene deti, treba jen hodinu denne, vyzaduji pak noseni neustale a za jakychkoliv okolnosti. Jak jste diteti vysvetlili nebo co jste delali, kdyz chtelo stale chovat? Je podle vas vubec spravne diteti pochovani odeprit, nebo naopak spravne je ho nosit, kdyz to vyzaduje? Diky za odpoved
    KATIA
    KATIA --- ---
    BEBERA: máme a myslím, že jsem to tu už i psala, bohužel mám deichmann jako nejlépe dostupny obchod
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BEBERA: ty mame taky, ale podle me jsou spis na uzkou nohu, coz nase dite ma. Zkousela jsem jak je citit povrch a proti barefoot botkam je to zase rozdil. Ta cena je super, proto jsem je na leto koupila, kdyz stejne chodi spis bez bot.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Dnes jsem náhodou zjistila, že Addidas dělá pro děti slušné tenisko-botičky - podrážka pružná podélně i příčně, bota celkem široká, úplně měkkoučká, vložka netvarovaná. Měli tuším tři barvy - šedo-zelená, modro-oranžová a růžová. A cena u Deichmanna jen 699 Kč. Jediná smůla, že je dělají jen do velikosti 27, takže jsem koupila jen mladšímu :(
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    Mohlo by někoho z Liberce a okolí zaujmout - Africký tanec s dětmi v šátku/nosítku :) http://www.afrodance.cz/tanec-s-detmi-v-satku
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VERCASKOCKAMA: Měla jsem od Id Tuleni vsadku do bundy - vsadka byla z neprofouknutelného materiálu, nahoře a dole byla guma, aby dobře přiléhala na dítě a po obou stranách měla stejný zip, jako moje bunda, takže jsem ji jen zapla do svojí oblíbené bundy a nebylo třeba nic stříhat ani upravovat. Na malé mimino ideální a oproti AngelWings cenově nesrovnatelné.

    Pro větší děti souhlasím s INUSHKA:
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Mně teda přijde, že s chodícím dítětem už je praktičtější obléct sebe i jeho do zimy a nosit přes bundu. Nevím teda, jak vaše děti, ale Malvína, co chodí, tak na takovém výletě střídá nesení a chůzi v maximálně půlhodinových, často i kratších intervalech. Pořád se kvůli tomu svlékat z bundy a pak ji na sebe zase složitě štelovat a dítě neustále svlékat a přioblékat podle toho, zda zrovna jde nebo se nese, to by mi hráblo.
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    SOLEI: No právě, co potom s tím drahým kusem oděvu... Teď na podzim pokukuju po zavinovacím svetru od AngelWings, ten bych unosila asi více, ale musí na něj zbýt peníze, což zatím moc nevypadá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam