• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    REONA
    REONA --- ---
    SEBIEN: jj, plyšáky si vybírá sama (posledního ukradla když byly s tchýní zalévat kytky u švagrové :D), ale myslím, že časem stejně pojede na kvantitu...v posteli má teď 4...
    A Ikea je pro nás fajn místo na "výlet", ona se tam hodně vyřádí, osahá si hračky, já aspoň vím, co ji zaujme a naštěstí si zatím nic nevyřvává, na pokyn vrátí věc na místo...snad jí to ještě dlouho vydrží :)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    REONA: jé, hulahop bych si taky mohla napsat, viděla to v Peppině a občas vezme téměř cokoli, pobíhá a křičí "gulahop gulahop". Jo, taky ji nechávám ledasco vybrat, hračky zatím teda nebyla příležitost, zkusím, zvlášť toho plyšáka, třeba by to fungovalo, dík za tip!
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Moje druhé dítě bylo absolutně nenosící, vzalo na milost až v pozdějším věku Manducu a jen sem tam. Jak mohlo vylézt z kočáru, vylezlo a šlapalo i několik kilometrů vedle. Teď jsou mu tři roky, jdeme na výlet a jen se vzdálíme od auta na 50 metrů, začne naříkat, že už nemůže, že ho bolí nožičky, že chce okamžitě domů a tváří se jak v posledním tažení.
    REONA
    REONA --- ---
    SEBIEN: U nás je to plyšová kočka, kterou si sama vybrala v Ikea. Máme 4 - jednu doma, po jedné u každé babičky a jednu náhradní. Nevím, jak moc důležitá je pro její usínání, ale vím, že se po ní někdy sháněla, pokud nebyla v postýlce. Nicméně kočka patří do postýlky (spolu s dalšími několika plyšáky :D) a nikde ji s sebou netahá, naštěstí.
    Mně teď vůbec funguje, že si vybírá sama i v hračkářství - mnohdy ingoruje dražší věci, které bych koupila s tím, že se jí budou určitě líbit a posledním hitem je hulahop obruč, venku s ní jezdí před sebou (nejlepší bylo listí na chodníku) a stála 90 Kč.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KOTENCE: přechodový předměty jsem taky chtěla nastolit, akorát opačně - skoro bych byla ráda, kdyby měla něco oblíbenýho, v naději, že by třeba při usínání nepotřebovala výhradně moji ruku. Ale fakt asi nemá nic, co by bylo "lepší" než ostatní hračky/přeměty. Resp. občas nějakou panenku musí mít skoro celý den u sebe, ale pak ji odloží a další dva dny si na ni nevzpomene. A druhej den si na vycházku vezme dlouhou lžíci na boty a má to jak nejoblíbenější hračku, na dvě hodiny.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    KOTENCE: Syn má takhle plyšovou želvu. Ze začátku měla želva postýlku a jedla s náma u stolu. Když začal chodit do školky tak jí bral každý den s sebou. Teď jí bere s sebou jen občas a už ji rozhodně netahá všude kam jde.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Naše dítě začíná usínat samo :-)
    Docela mě lidi strašili, že si jí rozmazlím, když uspávám u prsa a v naší posteli, tak mám radost, že to teď jde tak přirozeně a samo. Pochopila, že se nás dovolá přes chůvičku, takže často usne sama s panenkou, který třeba ještě chvilku zpívá nebo povídá. Neni to pokaždý a ani to pokaždý nezkoušímě, ale čím dál častěji a hlavně úplně bez problémů.

    A jak je to teda s těma přechodovejma předmětama? Nána s náma musí teď dělat skoro všechno... Zatím jí nevadí, že má jinou panenku doma, v autě a u babičky, ale hraje si s nima pořád a tu domácí chce i u jídla.
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    Nosila jsem hodne, dite zacalo chodit v 10 mesicich, ted chce do satku jen kdyz nejsou priznive podminky na spani jinak. Casto behem potrebneho rychleho presunu protestuje, ze chce chodit/behat, etc. Je to tak ruzne, ze to do predu nevyslis. Ale nosit mi prijde prirozene.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: nenosila jsem a dítě se chce nosit a málo chodí :-))
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Syn (10) byl nošený v šátku cca do roka a půl a pak chodil. Dál tahat nepotřeboval. Kočárek jsme neměli. Dcerku nosím hodně ještě teď (2,5). Momentálně vymrzuje a odmítá chodit, já odmítám pořizovat kočárek. Jen ji tahám na rukách a ne v šátku nebo nosítku. Tam se jí cca do 18m líbilo. Největší problém s tím, že ji mám furt u sebe má okolí a stále se jí ptá, zda nemá nožičky. Ona je vesele ukazuje a říká "vidíš, mám je pčece" - každému, kdo se jí takto táže. Právě čekám třetího potomka a opět nebudeme pořizovat kočár. Šátek máme a na spaní venku máme koženkový koráb po mém muži :)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ANDELICEK_ANDY: ja obcas nosim 1,75 letou a za kocar bych nemenila. Nosit uz moc nechce, casteji chci ja, kdyz uz je unavena a vsude si seda a leha. S kocarem mi prijde batole, ktery uz vic chodi, neprakticky, protoze musim drzet kocar a usmernovat dite. Je to podle me dobra motivace i pro rodice, aby dite na to chozeni zvykali, protoze uz tolik neunesou.
    Ted taky chodime spis kratky trasy se spoustou zdrzeni kvuli klacikum a listi, ale aspon se pobavi a unavi, urcite lepsi nez se jen vozit a cucet. Kdyz neco potrebuju rychle obehnout, tak ji proste hodim na zada. Doma uz nejakou dobu nenosim vubec a neni problem.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNAWA: Já už ho prostě neunesu, když ho vezmu na koně, tak mám pocit, že mi odpadne hlava, takže jsem ochotná tak jít maximálně posledních 200 metrů, když už to fakt jinak nejde. Ale muž ho taky nenosí, protože bejvá ověšenej foťákama. Prostě smůla, u nás se chodí :D
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ANDELICEK_ANDY: syn, za tyden 15 mesicu, 11 kg, nosen stale obcas venku (ale chce radeji sam chodit), obcas doma. ja teda nosim proto, protoze to tak vyhovuje mne a neresim moc, zda se mu to libi nebo ne (kdyz se potrebuju rychle premistit nekde venku, je pro me pohodlnejsi dat dite do nositka na zada nez ho nest v ruce, kocar je pro me pritez). dokonce jsem se pristihla jednou s nervama v cudu doma, jak mu rikam, "nech toho, nebo pujdes do nositka!" :D je tam znehybnenej, v bezpeci a je mi prijemnejsi, kdyz treba chvili pofnukava v nositku (kde se vzdycky rychle uklidni), nez v ohradce a ja zrovna uklizim strepy nebo neco podobnyho. a hranice neresim, protoze jak rikam, takhle to vyhovuje mne (mam to misto posilovny, od doby, co nosim, se mi zlepsily moje problemy se zady - oslabene mezilopatkove svaly). noseni rozhodne nijak zvlast nevyzaduje (treba v porovnani s detma kocarkovych kamaradek), proste prijal fakt, ze je obcas do nositka dan a smiril se s tim.
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    ANDELICEK_ANDY: taky nepotvrzuju, nosila jsem asi do 10 mesicu hodne, pak uz byl na me dost tezkej a jakmile se vic pohyboval, uz tolik nosit nechtel, chtel lezt/chodit a zkoumat.. ted ve 20 m je spis problem, ze mi zdrha, nez ze by se mi dral do naruce :)) kocar mame furt, kdyz chce, sam si do nej vleze
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TAPINA: v tomhle jsme měli spory s mužem, který dítě při prvním fnuknuti i ve třech letech bral na koně. Já ho od dvou let nenosila. Takže mne ve třech letech ušel 10 km a jemu skoro nic. Blbý bylo, že když jsme šli všichni, fnukal taky. Ale šátkem to nebylo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: Každé dítě řve, je-li odloženo v postýlce, zatímco matka dělá něco jiného. A každé dítě se věší na rodiče, že chce nosit, když už nechce chodit. To dělaly děti i v době, kdy nošení prakticky neexistovalo. Ony ty malé opičky moc dobře vědí, že nosit lze, i když se rodiči do toho nechce.
    Kamarádka vozí tříletou dceru, která chodí už letos do školky, stále na delší výlety v kočárku, protože přece to dítě neujde to, co dospělí, a proč si kvůli němu zkracovat trasu...
    Já jsem chodila na plnohodnotné výlety, dokud šlo nosit. Pak jsem začala trasy přizpůsobovat a nějakou dobu jsme nedošli dál než pár stovek metrů, ale kočárek (a zároveň i nošení) jsem zrušila asi v roce a půl a dneska mi rovněž tříleté čerstvě školkové dítě ujde bez problému (s kecama, ale ujde) 10 km lesním terénem :o)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: nosila jsem dnes 15lete a 4lete dítě, teď nosím 7tydenni. Asi takhle, pokud nosit chceš, nedej se zviklat, ty obavy jsou neopodstatnene.
    PETRUSKA
    PETRUSKA --- ---
    ANDELICEK_ANDY: To je strasne individualni..nosila jsem obcas a syn toho nachodi uz dost, ale obcas nosit chce (prevazne venku) a nemyslim si, ze kdyz bych nenosila, bude to jinak. Obcas je proste trochu lenoch a rad si sedne na zada s rozhledem a me vyhovuje, ze s sebou nevlacim porad kocar...
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    ANDELICEK_ANDY: obe moje deti, jakmile zacly chodit, uz nosit nechtely, protoze chtely behat. Mazleni a noseni mely dost jako miminka.

    Kazdy dite je jiny, nekdo je mamanek vic nekdo min... ale nesetkala jsem se s tim ani v okoli.

    A kdyz varime, tak deti chteji taky,i 16 mesicu stara dcera si hned soupne zidli k lince a ja ji dam nejakou misku a muze michat nebo si tam ukusuje jabko a kouka, co delam.
    ANDELICEK_ANDY:
    {reply ANDELICEK_ANDY|4508341
    ANDELICEK_ANDY
    ANDELICEK_ANDY --- ---
    jak se dalo očekávat, všichni mě od nošení zrazují. nejčastěji slyším klasický argument, že pak dítě bude utahaný a nezbavím se ho. např.kamarádka kamarádky kamarádky "taky nosila a dítě jí ve dvou letech lezlo po noze, že chce nosit...." či "jen počkej až budeš vařit příkrmy, to ti bude furt v postýlce řvat, že chce pochovat"...apod.
    tedy trochu mě to zase zvyklalo... může mi prosím někdo, kdo už má odrostlejší děti a nosil, říct, jak to teda bude? mě nedělá problém ve dvou letech třeba nosit venku, ale bude dítě vyžadovat nošení neustále? i doma? jaký je třeba nastavit hranice?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam