• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RAINBOFpoškozený HardWare: získání či poskytnutí: HDD, LCD, CD/DVD, digiťáky... Bastl-Komunita
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    AKA_THE_A: podle mne mrtvý lcd (všechny maj odezvu 8-10, to tft dokonce snad 40) neobsahuje prakticky žádnou seriózní součástku která by šla použít znova bez toho abych se musel bát vedlejších účinků :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    OMI: no abych to upřesnil, já když jsem začínal s opravama jsem si koupil haldu lcd z aukra a začal to opravovat. tohle jsou kusy kdy oprava vyžadovala opravdu hodně času. je tam např i TFT který přes veškerou snahu jsem nerozjel pro vadu na obřím "driveru" který to má. Omi jestli to chceš tak to poskládám a bude to tvoje.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    OMI: tak kdyby používal nový součástky, chcípne hlady :D
    Sice hraní si na Dr. Frankensteina je takový...neprofesionální, ale funguje to a ekologicky přitom využíváš elektroodpad ;-)
    OMI
    OMI --- ---
    RAINBOF: Kdby se nikdo nepřihlásil, můj televizor-opravář takový věci bere a kuchá si z nich šasi na další opravy, zejména zdroje.
    (Sice to vypovídá lecos o původu jím používaných součástek, ale já jsem vyrostl za bolševika, já s tím souhlasím .-)
    Ale vzhledem k tomu, jak málo se potkáváme... bych byl rád skutečně až tou poslední variantou, kdybys to měl už nést do červené popelnice...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    mám tu pár obstarožních (nefunkčních) LCD 15" a 17" pokud by byl zájem za odvoz.
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    HARVIE: prave ze neni, je to najumpovany na 1,5 a to je vse...ale tenhle disk jede - ale ma vadny segmenty...

a ten co jsem tam chtela dat misto neho tu moznost prejumpovani nema, ale urcite jede na 1,5 Gbitu....ale ten tam pro jistotu nefunguje vubec

velikost obou dvou je 160 GB
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKI4CE: no zkus si zjistit jestli tam neni tema jumperama nastacenyho jeste neco... neni nejak extremne velkokapacitni? pripadne ho zkus pres SATA/USB redukci...
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    HARVIE: diky za info...uz jsem nasla manual na ten muj nestastnej disk a ona je to redukce ze 3Gbits na 1.5

ale co nechapu je ze kdyz tam pripojim disk, kterej ma rychlost 1.5 Gbitu/s defaultne, tak ze se nenacte....asi nejaka Lenovo advanced feature ;-)
    nebo ten disk neprezil prevoz....ale to aktualne nemam kde otestovat
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKI4CE: je to zavisly na vyrobci, ale typicky se daj najumperovat nasledujici veci:

- omezeni rychlosti na SATA I (kvuli problematickejm radicum)
    - SSC (spread spectrum clocking = omezeni "hranatosti" signalu kvuli omezeni elektromagnetickyho ruseni v pripadech kde je to potreba a kde to podporuje deska)
    - vypnuti automatickyho spinupu (disk je po zapnuti zastavenej a roztoci se az kdyz mu radic posle SPINUP prikaz - to umi jenom nektery RAID radice)

Napriklad pro WD
    http://www.wdc.com/en/library/eide/2579-001037.pdf
    ale v zasade je to podobny pro vsechny vyrobce (lisi se hlavne pozice toho jumperu pro dosazeni stejnyho nasteveni)
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    tak a chci se zeptat, netusite nekdo, co je to za switch a k cemu tam je?
    puvodne jsem si myslela, ze to maj jenom SATA II disky a switchuje to na SATA I...
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    foto toho dalsiho disku zezadu

dalsi_disk.jpg (562390 B)
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    tak nez se pujdu obesit, tak to zkusim jeste tady ;-)

mam Lenovo R500, s diskem Seagate 160 GB SATA I....odchazi mi disk, hlasi vadne segmenty a co 3 dni navracim do tovarniho nastaveni ;-)
    chcipe to pri hibernaci...uz to nenacte ani USB, siceji to vidi, ale nenacte a hlasi, ze je nutno zformatovat

koupila jsem od kamose SATA I disk, taky z Lenova, taky 160 GB, akorat jiny vyrobce Fujitsu...disk byl vyzkousen, fungoval bez problemu

po vymene disku se "novy" disk nenacte ani v BIOSu, pise to chybu inicializace
    po prozkoumani obou disku je rozdil ve switchi, ktery na mym disku je, na tom druhym neni...viz dalsi fota...

foto myho disku zezadu

muj_disk.jpg (565635 B)
    OMI
    OMI --- ---
    Když vás tak pročítám... nepomohlo by vám takový to trafo, co bejvalo ve starejch televizích? Má to fousy označený různými volty, někde jsem to měl i vyfocený... pohledám.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKA_THE_A: prave sem si rikal... nez se s tim srat, tak si z toho radsi navinu nejaky solenoidy a pripadne zkusim vyrobit el-wire podle receptu od jeri elsworth...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HARVIE: já jsem ji právě našel když jsem z vadnýho trafa "recykloval" drát primáru...
    Pokud ta tepelná pojistka neni vidět, nemá to cenu se o to pokušet, musel bys přinejmenšim rozebrat jádro, což sice neni složitý, ale je to otravný a blbě se to skládá zpátky dohromady :(

btw pokud vinutí primáru neni zalitý epoxidem (jako že většinou neni, to by bylo moc drahý :P), je to skvělej zdroj několika set metrů pěknýho smaltovánýho drátku ;-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nechce někdo pražskej pár segmentovek než je odnesu do brmlabu ?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKA_THE_A: lol "odmotat primar"... na to uz bych se vysral... nesla by proste vytahnout ven za nozicky? :-) ale jestli je primo soucasti toho vinuti, tak je to blby... sem se popravde poradne nedival jestli z toho trafa neco kouka...

no byl to 3A zdroj s chladicem, takze zasmrdely, ale nejak viditelne nestacily vybouchnout nez to vyhodilo pojistky :-)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HARVIE: půjde vyměnit, akorát "jen" musíš odomotat primár :D (a vrátit ho zpátky samozřejmě ;-) )

Jinak buchlá pojistka u impulsního zdroje jsou téměř vždycky spínací tranzistory, její přemostění bude odměněno menšim výbuchem těch tranzistorů ;-)
    U levnějších čínskejch šmejdů jsou pojistka a odpor před usměrňovačem sloučený do jednoho :P
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Jinak v tomhle trafu prej je tepelna pojistka na 115C, ale videl sem tam jenom takovou tu normalni tavnou, takze asi bude nekde uvnitr toho trafa kde nepude vymenit...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKA_THE_A: no way. kladivo to vicemene rozlepi a kupodivu ani neposkodi soucastky vevnitr kdyz vis kam se trefit (do toho svu pod uhlem pod kterym se to rozlepuje nejlip). Uz to mam zalepeny horkym lepidlem i s lepsim kondem a router dostal dalsi pokus :-) asi pude casem natovat k prarodicum...

Takze dobry no... ja sem ten zdroj puvodne opravovat nechtel, protoze pri posledni podobny oprave zdroje sem prave vyhodil ty pojistky pri cemz shorel tenhle :-) Akorat ten mel shorelou pojistku a ja kokot chtel vyzkouset jestli je to jenom tou pojistkou nebo i necim jinym a tak sem ji bypassnul :-))) zrejme tam byly prorazeny trazistory nebo spaleny trafo nebo co a tak to proletelo az do druhyho jistice :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam