• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DANIIfixed gear/single speed

    "Nechci se udřít k smrti ale zase chci nakládat tramvajím/autům a debílkům na horskejch kolech.."
    rozbalit záhlaví
    EDGE61
    EDGE61 --- ---
    Neříkám, že to musí být tenhle případ, ale v 90s byly ohromně populární aršíky nálepek na kola, abys při přestavbě a novém laku mohl kolo trochu vylepšit. V každé cykloprodejně jich byla tuna. V Čechách konkrétně třeba archy Campagnolo, Shimano a F Moser. V tuzemský inzerci dodnes nacházim nadměrný výskyt zaručeně pravých rámu F Moser v koprodukci s Favoritem nebo nikdy neexistujících rámařů Campagnolo a Shimano.

    Tady je o značce Sprinter hezké vlákno, k ničemu se tam moc nedošlo a někdo vytasil fotku aršíku nálepek Sprinter s tím, že ta značka možná nikdy neexistovala a že se prostě jedná pouze o "značku z nálepek": https://www.bikeforums.net/classic-vintage/1068698-anyone-familiar-sprinter.html

    Jestli ty nálepky nejsou pod barvou nebo lak nevypadá originálně, tak není o čem..

    RANO
    RANO --- ---
    PULP121: Tady nakonec dochází k tomu, že to spíš nebude značka ,)
    Anyone familiar with 'Sprinter'? - Bike Forums
    https://www.bikeforums.net/classic-vintage/1068698-anyone-familiar-sprinter.html
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    PULP121: Zdar! Ten link je uplně dementní, píšou tam že je to z hliníku :))) ... zkus se zeptat tady: https://www.facebook.com/groups/urbanvelo.unlimited/ tam sou lidi znalí tědlech starejch kol a materiálů...
    PULP121
    PULP121 --- ---
    Čau borcí. Vim, že tenhle klub přehazovačkama průběžně pohrdá ale zároveň neznám auditko, kde by se lidé vyznali v kolech víc než tady..... A proto, netušíte někdo, co je za značku tohle???

    Vintage SPRINTER COLOMBUS 1978 1978 - VENDRE-SON-VELO.COM
    https://vendre-son-velo.com/en/used/vintage-road-bike-very-rare-sprinter-columbus-1978/

    Mám doma jeden rám a zaboha nemůžu zjistit, co to je za značku, odkud co jak a proč. Budu vděčnej za jakoukoliv zmínku o tom, co by to mohlo být. Trubky zvoní naprosto skvěle a je uplně lehoučkej, ale samolepka o původu trubek tam samozřejmě není...

    ALEXANDRASAINT
    ALEXANDRASAINT --- ---
    Dovolim si to tu trochu ozivit ze zimniho spanku, to je take hlavni pointa zavodu, ktereho se ucastnim, Londynsky Tour De Fixed :)
    V podstate "online alleycat", 3 mesice, 6 etap - kazde dva tydny novy manifest. Jizda se zaznamena na Strave, vyfoti se kolo na kazdem checkpointu a pak se nahraje na instac reel. Hodnoti se ve trech disciplinach : jak rychle od vydani manifestu se jizda uskutecni (nebo teda subbmitne na IG), nasbirane vyskove metry a pak se hodnoti rychlost na jednom vybranem segmentu.
    Ja si jedu svoji disciplinu vypitych piv a dost zevlim to stoupani ptz me to fakt neba:D

    Dnes rano jsem odjela 3. etapu v -2°C, predesla v desti byla asi nakonec prijemnejsi:D
    Hazim link na IG, kdyby to nekoho zajimalo a chtel to treba sledovat (Reels od zavodejicich najdete v "tagged" sekci profilu) ;D a pro neinstagramujici link na web ;) Tak prijemne zimni pojezdeni zalam

    Tour De Fixed (@tourdefixed) • Instagram photos and videos
    https://www.instagram.com/tourdefixed/?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA%3D%3D

    Tour De Fixed — Fixed Beers | Fixed Gear Cycling Club London
    https://www.fixedbeers.com/tdf3#about
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    ALEXANDRASAINT: super :-)

    klidn nahod víc fotek, i z Bratislavy atd jestli máš
    ALEXANDRASAINT
    ALEXANDRASAINT --- ---
    V prve rade dekuji Kachari za motivaci napsat take report:D 

    Po 4 letech jsem se rozhodla pokracovat tam, kde jsem svuj prvni velky fg trip skoncila - Hamburg. Samo, jsem si neplanovala tak dlouho pauzu mezi tim, ale nejaky ty lockdowny, prace a dost jineho cestovani mi do toho nejak vlezlo. Nicmene, letos jsem si rekla, jdu na to! Hlavni nakop byl asi ten, ze jsem dostala listky na ktown festival v Kodani a to je z Hamburgu co by kamenem.

    Pripravu jsem zas nenchala na posledni chvili, tim myslim uplne vseho, po nakup listku na vlak, trajekt a autobus (prece jen z Londyna do Hamburgu, kdyz neletite je to trochu kombinace vseho moznyho:D) tak po nakup barbagu, ktery prisel den pred odjezdem a tak po planovani trasy. 

    Odjezd z Londyna v pondeli brzy rano smer trajekt. Vylodeni v Hook of Holland, lehkych 35km z trajektu na vlak do Rotterdamu. Prisla jsem na to, ze barbag je dost na hovno, nemam kam dat ruce a pada. Co nadelam. 
    V utery jsem mela dojet prvnim Flixbusem do Hamurgu a oodtud se vydat jiz smer Kodan. Jenze Flixbus mi zmenil autobus, kam se nedalo vzit kolo a tak na dalsi spoj pro prepravu bicyklu jsem si pockala 6h. Do Hamburgu jsem dorazila tedy pozde a rozhodla se si to trochu ulehcit a odvezt se do Lubecku a zacit tam. Vyrazela jsem po 8 vecer, po cca 35km jsem dorazila na super plaz s bilym jemnym piseckem, nikde nikdo, jen ja, kolo a pivo:D zalehla jsem kolem 11, ze se krasne vyspim. Ve 3 me probudi dest. Hodim karimatku z pod sebe na sebe, ze se jako schovam. To nejak nefunguje:D Behem pulhodiny je z deste bourka jaxvin a hromy, blesky litaji okolo. Opoustim v panice plaz, veci vlecu za sebou. S kolem se loucim. Ukryt nachazim pod piknikovym stolem. Rano si vyzvedavam schnitzel bike (pisek dobre uschovany nachazim az do ted). Necham trochu oschnout promoceny veci a vyrazim smer Rostock. Prekvapive easy pojezdenicko na to, ze jsem spala 4 hodiny. V Rostocku dam pozdni obed, dojedu na trajekt a odvazim se do Danska. Hned u trajektu jsou dva turisticke pristresky, kde se da prespat a tak si ten hezci v marine zabiram pro sebe. 
    Ctvrtek rano vyrazim z Gedseru napric jiznim Danskem. V prvni pul hodine dostavam vosi zihadlo do stehna, at to pekne pne. 120 km za mnou, dorazim do Stroby Egede. Nakoupim si jidlo, pivo a jdu na koupacku do more. Potkavam dve americanky, bikepackerky, jdeme zabrat turisticky pristresek a popijime pivo. 
    Patek rano me od Kodane deli jen 40 neco km. Dorazim na obed, ubytuji se v hostelu, dam si slofika a vyrazim na Ktown, potkavam se s kamarady. Vikend se nese v alkoholovem opojeni, hodne punku, koncerty, jidlo, bikewars a tak dale:) 

    V pondeli chill v Kodani a rozmyselni co dal.
    V utery vyjizdim smer sever, prsi a fouka. Dojedu do Helsingbor, trajektem preplouvam do Svedska. Dam kafe s bikepackerem z trajektu, kuryr z Gratze, ceni bikepacking na fixce. Popojedu dalsich cca 25km do turistickeho pirstesku u Landskrona. Uz je zabran bikepackerkama z polska. S radosti me vsak vitaji a popijime pivo :D  
    Po probuzeni mirim do Malma, kde na me ceka couchsurerka. Pofelim dva dny a v patek dojedu do Trelleborgu odkud se plavim trajektem zpet do Rostocku. Tim byl bikepacking zakoncen.

    Pak uz jen Berlin a podpora kamaradu z Londyna na fixed42. Praha, poprve na fixce - docela sila:D Bratislava, critical mass, bike kitchen a vylety do okoli - Viden a zpet 144,5km za 6h20min jsem byla spokojena :)

    Snad jeste letos nejaky maly vikendovy akce, pojezdy, ale hlavne snad pristi rok pokracovani podel Baltu z Rostocku! :)

    Kolo je to furt stejne jako 4 roky zpet, jen z toho puvodnihu setupu zbyl jen ten ram:D

    KCHARI
    KCHARI --- ---
    Tak rok se s rokem sešel a bylo potřeba vyrazit na výlet. Minulý rok jsme byli v Norsku z čehož jsem report zle vyzevlil, ale letos to bylo speciální a tak pár slov sem dám. Tak snad to aspoň u pauzy na kafe pobaví :)

    Letos půlka osazenstva neměla peníze a tak jsme museli naplánovat výlet co nejlevněji. Demokratická diskuze a podobné techniky se ukázaly jako neproduktivní v plánování a tak bylo nakonec rozhodnuto bez hlasu většiny, že se pojede na Rujánu. Navíc jsme dostali tipy na diskotéku v hale hitlerjugend a kemp, kde bohatý německý babky mají rády český kluky.


    Cesta začíná tím, že jsem koupil lístky na vlak o den později než jsem měl a tak jsem den navíc využil k rozvrtání rámu na fixce, protože košíky na lahve musej být! Ve středu se nakonec o půlnoci dokodrcáme do Neubrandenburgu, přespíme na jediném kopci v okolí v nějakém řeckém chrámu nebo co to je a další den už valíme směr levné nákupy v Biedronce v Polsku. Tady se hned objevuje strategická makro chyba a to, že když člověk jeden na kole bez brzd, tak to chce mít všechnu zátěž vepředu. Naštěstí se nezabiju a po lehkým přebalení to je ok.

    V pohraničním Polsku zažíváme nákupní horečku a kola dostávají pořádnou nálož jídla. Dá se říct že zbytečně, protože v rámci tohoto výletu se stavujeme v obchodech tak 2x denně...



    Cesta mega odsejpá díky absenci kopců, ale trochu nám vrásky dělá předpověď počasí. Po prohlídce továrny na rakety V2 začíná pršet v kuse dva dny a naším útočištěm se stává turistický přístřešek na největrnějším místě v okruhu 20km. Tam teda kempíme a trochu se nudíme. Naštěstí kolegové nacházejí alkoholové taxi ve vedlejším městě a tak si necháváme 2x poslat whiskey a piva do přístřešku. Tomu říkám bikepacking hehe



    Když se počasí konečně umoudří a kocovina odejde, tak plní elánu se přes Stralsund dostáváme konečně na Rujánu. Jako první zastávku máme Hitlerův panelák "Prora kolos", kde to je teda docela hnusný, ale spíme někde za tím v naprosto krásným lese. Pak už jen park Jasmund (mega krásný), sever Rujány (nejvíc mega krásný) a pomalu zpátky do Stralsundu na vlak trochu rozmrzelý z toho, že neproběhla žádná veselice s důchodkyněma, vaječňákem a šampusem...



    Ze Stralsundu vlakem do Drážďan a z tama na kole do Děčína, kde koupačkou v Ploučnici slavíme konec výletu.
    A nakonec bych dodal, že jezdit s bagáží na fixce je super sranda. Docela jsem se toho bál, ale ve výsledku když člověk dobře rozloží zátěž, tak je to pohoda. A i ty kopce sem tam jdou :)

    PS: samozřejmě se toho na výletu stalo mnohem mnohem víc, ale jsem línej to vypisovat a asi by to byla i nuda :) a kdo na Rujáně nikdy nebyl tak doporučuju, je to tam fakt pěkný!

    RANO
    RANO --- ---
    Pardon za spam, ale nemáte náhodou někdo výplety navíc? Případně jenom zadní, ideálně budget, ale asi záleží na tom, co by to bylo - za mne jen aby to nemělo ložiska úplně hranatý. 120mm vzadu.
    Jenom kdyby náhodou, než se přilepím na bazary nebo naučím zaplétat.
    Praha/Brno/jinde
    TOMBSTONE
    TOMBSTONE --- ---
    KCHARI: skvely video!
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    SN0WCRASH: no, visi tam jeste dva dalsi ramy s jaksi prohnutou trubkou, ehm.. ale dik ;)
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    ZSIS: tak hlavne ze tam nevisi tvoja fotka s ciernou stuhou. RIP RIH, viedensky teda :)
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    KCHARI: kdo nenávidíte široký klacky na fixkách, tak radši tohle video naprosto ignorujte ;)
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    FOAD: LAST TRY - A Bike Movie [Official Full Length]
    https://www.youtube.com/watch?v=3K-uP3qcFRw
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    SN0WCRASH: v tomhle pripade jde o videnskou znacku, podle vseho. udajne od roku 1933, ale priznam, ze nevim, jestli a jak vubec tam existuje spojeni ci historicky puvod. ale po vidni to je trosku legenda. bohuzel, ram utrpel pri potkani s autem, a ted u me visi na zdi.

    Radsport RIH
    https://radsport-rih.webnode.at/
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    ZSIS: Amsterdanska znacka, minuly rok oslavovali storocnicu :)
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    na fb se mezitim prihlasuji tak 1-2x za mesic. a prej, ze ta fotka uz ma 13let. no, to ten cas leti. skoda toho ramu, byl moc hezkej.

    WILD_A
    WILD_A --- ---
    STILL_PRIMITIVE: A s 53/13 jak se jim jezdi U Rajsky zahrady?

    Ja jezdim 48/17 a v Praze neni kopec co bych nedal (ted bydlim malvazinky, takze kopeci jezdim pokazdy) i kdyz nektery kopce jsou fakt HC (treba ten co zminuju). Ty co jedou pomery to je 2.82:1 ty co jedou gear inche (to mi prijde lepsi) tak je to ~76, pricemz street knowledge vzdycky rikala ze ideal je 70-80 GI pro normalni lidi co chtej zvladnout kopce. A jinak tohle kombo ma taky dobre skid patch, 17. A samozrjeme jezdim s brzdou protoze brzdna draha je vyrazne kratsi.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    doporucuju spis letitej webik:

    Fixed Gear Calculator - Ratio & Skid Patch for all!
    https://www.surplace.fr/ffgc/
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    MARASAN: prvocislo te taky vzdycky nezachrani. kazdopadne ma smysl o tom vedet a aspon jednou se nad tim v kariere zamyslet.

    Fixed Gear Bicycles for the Road
    https://www.sheldonbrown.com/fixed.html#skid
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam