• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ekonomický nepravidelník XXII. - Murray Rothbard - Ludwig von Mises Institut Česko & Slovensko
    http://www.mises.cz/clanky/ekonomicky-nepravidelnik-xxii-murray-rothbard-312.aspx
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ekonomický nepravidelník XX. - Alois Rašín - Ludwig von Mises Institut Česko & Slovensko
    http://www.mises.cz/clanky/ekonomicky-nepravidelnik-xx-alois-rasin-310.aspx
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    _BENNY: Viz Teorie her a pripady cernych paszeru. Tohle se resilo nekde v australii s rozvodem vody pro farmare. dopadlo to tusim takze bez regulace a dohledu se to neobeslo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Potraviny zdražují američtí bankéři (Terry Anderson) | Týden.cz
    http://kovanda.blog.tyden.cz/clanky/5420/potraviny-zdrazuji-americti-bankeri-terry-anderson.html

    Lze chránit životní prostředí prostřednictvím čistě tržního přístupů? Je kapitalismus kompatibilní s environmentalismem?

    Nejdůležitější věcí, již bychom si měli uvědomit, je, že kapitalismus představuje motor ekonomického růstu. A bez ekonomického růstu nelze mít kvalitní životní prostředí. Ekonomický růst a autentický kapitalismus nastává tehdy, když jsou zajištěna vlastnická práva, když existuje solidní právní řád spojený s dobrou vymahatelností práva, když existuje demokratická vláda. Jakmile jsou tyto předpoklady splněny, nastává ekonomický růst. A jakmile takový růst nastane, dočkáme se kvalitního životního prostředí. Takže kapitalismus a kvalita životního prostředí nejsou nekompatibilní, vlastně kapitalismus je nutnou podmínkou pro to, aby životní prostředí bylo kvalitní.

    Ptám se, neboť panuje poměrně silné přesvědčení - jak u veřejnosti, tak mezi experty -, že životní prostředí může být efektivně chráněno pouze vládou nebo jinými státními mechanismy, nikoli ovšem trhem, neboť v rámci konkurenčního boje prý zápasí každý s každým a přírodní zdroje jsou pleněny.

    Bez ohledu na to, zda jde o kapitalistický, socialistický nebo třeba komunistický systém, dokud ta či ona ekonomika nevytváří dostatečné bohatství, nelze mít kvalitní životní prostředí. Jakmile ovšem ekonomika docílí jistého ekonomického růstu, je klíčové - z environmentálního hlediska - učinit z životního prostředí aktivum. To znamená, že je třeba nalézt cesty, jak zajistit, aby se firmám a jednotlivcům ochrana životního prostředí vyplatila. Občas - ale rozhodně ne vždy - je tak zapotřebí i vládní regulace. Během výzkumu, který jsem prováděl v rámci svého institutu (Property and Environment Research Center, pozn. red.), jsme přišli na to, že proto, aby se z životního prostředí stalo aktivum, jsou klíčová vlastnická práva. Jednoduše to lze vyjádřit tak, že nikdo nemyje pronajaté auto - nestaráme se prostě o věci, které nevlastníme. Budou-li lidé moci vlastnicky více participovat na životním prostředí, dočkáme se jistě i vyšší environmentální kvality.

    Můžete uvést příklad?

    Jsme-li vlastníky půdy, jsme přirozeně motivováni k tomu, abychom ji chránili. Budeme motivováni k tomu, chránit vodu, jež těmi pozemky protéká, aby byla vhodná pro plodiny, jež se tam pěstují, aby tam i nadále mohly růst stromy. Když tu půdu ovšem ve vlastnictví nemáme, ten motiv bude výrazně tlumen. Opět: nikdo nemyje pronajaté auto.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Fareed Zakaria: Jsou nejlepší dny Ameriky za námi? | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/fareed-zakaria-jsou-nejlepsi-dny-ameriky-za-nami/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Liberal paradox - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Liberal_paradox

    The most contentious aspect is, on one hand, to contradict the libertarian notion that the market mechanism is sufficient to produce a Pareto-optimal society—and on the other hand, argue that degrees of choice and freedom, rather than welfare economics, should be the defining trait of that market mechanism. As a result it attracts commentary from both the left and the right of the political spectrum.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Blahobytem k sebevraždě | Týden.cz
    http://kovanda.blog.tyden.cz/clanky/5307/blahobytem-k-sebevrazde.html

    Nic naplat, lidé se prostě obecně srovnávají s ostatními - ať už vědomě či podvědomě porovnávají nejen výši svého příjmu, zámožnost (jak už badatelé vědí z jiných studií), ale rovněž i spokojenost. Mají-li pocit, že jsou v tomto ohledu „pozadu", vyvolává to v nich mnohdy frustrace, jež některé z nich mohou dohnat právě až k sebevraždě. A větší pravděpodobnost, že si budou připadat „pozadu", co se spokojenosti týče, je právě v zemích, kde jsou lidé obecně poměrně nejspokojenější. Naopak v zemích, kde se je šeď a zachmuřenost normou, si i velký nespokojenec nemusí připadat nijak „pozadu", nijak frustrován - splývá naopak s onou šedí, zapadá, nevymyká se, a na život si tedy nejspíše sahat nebude.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ekonomický nepravidelník XIX. - Claude Rouvroy - Ludwig von Mises Institut Česko & Slovensko
    http://www.mises.cz/clanky/ekonomicky-nepravidelnik-xix-claude-rouvroy-309.aspx
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    FLUMO:

    Tak třeba už bod 1.
    "Příjem někoho je výdajem druhého. Zisk je rozdíl příjmů a výdajů. Aby někdo realizoval zisk, tedy více příjmů než výdajů, tak někdo jiný musel realizovat opačně a skončit ve finanční ztrátě a zadlužit se."

    První věta a druhá věta ač se v nich objevuje slovo příjem a výdaj, tak každá mluví o něčem jiném.

    První věta - Příjem A je výdej B

    Druhá veta - Zisk je rozdílem mezi příjmy A a výdaji A

    Tedy v každé větě se hovoří o příjmech a výdajích v jiném smyslu. Takže z toho rozhodně nelze dělat závěry typu, že zisk jednoho musí znamenat ztrátu druhého. To je ostatně nesmysl také. Když si koupím auto, tak bude mít zisk dealer auta, výrobce auta subdodavatelé atd. Ale kdo bude mít tu ztrátu? Já ne – já jsem netratil, protože jsem obdržel auto.

    Což nás vede k další věci, na které autorka staví například touto větou:

    „Každý úspěšný subjekt musí být motivován a zaslouží si, aby rostlo jeho finanční bohatství.“

    Totiž bohatství netvoří jen finanční bohatství. Když to nebudu pitvat tak bohatství mohou být nemovitosti, majetek, firma atd.

    Tedy to že se autorka soustředí jen na peníze a nevnímá je v kontextu zboží, služeb a aktiv, která jdou za peníze pořídit je další problém toho textu.

    Hlavní myšlenka textu je: proč nemůžeme získat peníze poctivou prací na splacení veřejného dluhu (tedy proč se Zahradník mýlí).

    V tomhle ale celý text selhává. Totiž místy zaměňuje problém získat peníze poctivou prací (to přeložme jako mít příjmy a z nich postupně umořit dluh) s emitováním peněz poctivou prací (tedy zvýšení peněžní nabídky poctivou prací, což ale nikdo netvrdí, neb je to absurdní).

    Dále se tezi Zahradníka snaží vyvrátit tím, že není možné splatit veřejné dluhy. Jenže když se o to pokouší (tezí, že při konstantní peněžní nabídce se peníze vždy jen přelijí) tak zaměňuje celkové zadlužení (tedy všech – států, osob firem atd.) se zadlužením státu (tedy veřejné zadlužení jednoho subjektu). A pak už jsou to jen takové podivné dohady (coby kdyby se zaplatily Kalouskovy složenky, Čínani atd.)

    Místy je poněkud zaměněna příčina a následek (stát má dluhy aby pokryl svůj provoz vs stát má dluhy, protože někdo má majetek na to aby mu půjčil atd.)

    Samozřejmě, že veřejné dluhy státu splatit lze. Pokud by stát měl dlouhodobě přebytky, tak postupně dluhy umoří. Stejně jako fyzická osoba, která má přebytky, umoří své dluhy. Proč se tomu tak neděje je z jiných důvodů, než přelévání peněz atd.

    Dál už to pitvat nebudu.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    T_Y_L: jeste bych se chtel k tomu clanku: mohl bys prosim te vypichnout pasaze, o kterych soudis, ze jsou nejvic vzdalene realite? diky
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    _BENNY:
    prostrednictvim toho clanku jsem se dostal k:
    Názory k článku Je účtování úroku nemorální? - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/clanky/je-uctovani-uroku-nemoralni/nazory/

    solidni diskuze v zaveru malem se smichy podelal
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Chtěli byste žít v bezpeněžní společnosti? - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/clanky/chteli-byste-zit-v-bezpenezni-spolecnosti/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ekonomický nepravidelník XVIII. - Ordoliberalismus - Ludwig von Mises Institut Česko & Slovensko
    http://www.mises.cz/clanky/ekonomicky-nepravidelnik-xviii-ordoliberalismus-295.aspx
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Debata ekonomů: Rozdíly mezi příjmy bohatých a chudých rostou. Jak to řešit? | dialog.ihned.cz - Macháček
    http://dialog.ihned.cz/machacek/c1-51867600-debata-ekonomu-rozdily-mezi-prijmy-bohatych-a-chudych-rostou-jak-to-resit

    Touha po rovnosti - Ludwig von Mises Institut Česko & Slovensko
    http://www.mises.cz/clanky/touha-po-rovnosti-318.aspx
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    Skutečný růst (I.): falešný prorok HDP : Devian.cz – Pravá volba
    http://devian.cz/2011/skutecny-rust-falesny-prorok-hdp/

    Skutečný růst (II.): Podnikatelé a objevování : Devian.cz – Pravá volba
    http://devian.cz/2011/skutecny-rust-ii-podnikatele-a-objevovani/
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    E2E4: Já bych řekl, že paní toho zaměňuje více, plete dohromady jablka s hruškami a že jsou to vesměs dost nesmysly (doplněné občas možná něčím rozumným, takže to zní, že to má hlavu a patu). Celkově bych řekl, že kvalita je nepřímo úměrná sebevědomí autorky, které je nebývale vysoké.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Mezinárodní měnový fond: Nenaplněná historie velkých ambicí | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/mezinarodni-menovy-fond-nenaplnena-historie-velkych-ambici/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    "YOU DUMB SHIT!!!" řvával manažer. Teď je symbolem úspěchu | Týden.cz
    http://kovanda.blog.tyden.cz/clanky/5359/you-dumb-shit-rvaval-manazer-ted-je-symbolem-uspechu.html
    ZOFCZ
    ZOFCZ --- ---
    E2E4: celý blisty jsou poslední dobou nějaký pofidérní...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam