• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    KAMAHL: Zastupitelné. Viz § 499 občanského zákoníku.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Jak se překládá do češtiny pojem "fungible" ve finančním kontextu? Slovník říká "nahraditelný" nebo "zaměnitelný", ale nějak se mi to nezdá.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    hruzostrasne cteni:

    Modern Monetary Theory or Modern Money Theory (MMT) is a heterodox[1][2][3][4][5][6] macroeconomic theory that describes currency as a public monopoly and unemployment as evidence that a currency monopolist is overly restricting the supply of the financial assets needed to pay taxes and satisfy savings desires.[7][8]

    Modern Monetary Theory - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Monetary_Theory
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    cinsky tovarny uz startujou, tak mozna to recovery nebude zas tak dlouhy. i kdyz italie bude jeste chvili strasit..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SHEFIK: dneska jsem to uz nestihl, ale stejne byla na ceske burze korekce, takze si pockam na pondelni vyplach :) tak jsem misto toho alespon ve vyprodeji nakoupil BTC. obecne si myslim ze v nasledujicich 2 az 6ti tydnech neni kam spechat.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    moc se to tu nerozjelo :)

    prikoupil nekdo vcera/dneska akcie?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    _BENNY: sem na tom podobne, uz sem neco na trhy poslal :) ale dno imho jeste neni. pride s kumulaci koronaviru, a to bude imho na jare, az se otepli

    ENDER: v italii uz se pry stalo

    ATOMOUSEK: no jenze, jednak je to z racionalniho duvodu (z jinyho duvodu by to prijmuty stale byt nemuselo) a jednak ten zasah je vysvetlovany "pro dobro ekonomiky" tedy nas vsech, proto je to akceptovany bez reptani. ale jo, tyhle rezimy to asi muzou zneuzit.

    ja mel namysli spis moznosti jejich kolapsu - cena ropy pro iran je "pry" likvidacni, uz ted tam byli obyvatele dost nespokojeni.. serverni korea je na tom taky dost bidne a pokud vyvstane nezamestnanost v cine, snizi se i poptavka po odberu prace ze severni korei (v tech hranicnich tovarnach)
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    ENDER: kdyz stret idei... ja si myslim, ze ta nejdulezitejsi informace, kterou prave dostavame, je, ze zasahovani statu do chodu spolecnosti je lidmi v Evrope prijimano bez reptani. Coz je castecne odpoved na tvou otazku: ranu do zatilku dostava predevsim svoboda jednotlivce, rekneme "demokraticky system", o kterem se s despektem hovori jiz delsi dobu (vulgarne parafrazuji: "nevzdelani vidlaci voli fasisty").
    ENDER
    ENDER --- ---
    Ja ocekavam dalsi celosvetovou krizi zpusobenou poklesem ekonomickeho rustu, protoze dopady na oblibene hdp budou dost zasadni. Za chvili zavrou vsechno krome kramu a lekaren...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SHEFIK: zatim to vsechno vnimam jako dobrou investicni prilezitost. presne ted je ten okamzik, kdy prodavaji splaseni blbci pod cenou, aby si to zachvili zase cele rozmysleli.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    SHEFIK: Na vsechno ti odpovim naprosto presne! Jenom chvilku vydrz, jdu si vylestit svoji kristalovou kouli.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: a jeste jedna, co si myslite, ze to udela s nedemokratickymi rezimy jako severni korea, iran... (vzhledem k jejich ekonomicke zavislosti na ostatnich zemich)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    tak treba zlehka... co ta vcerejsí pandemie?

    jak dopadnou aerolinky, zivnostnici apod? zkrachuje to vsechno, nebo maji staty sanci to v ramci konzervace udrzet do nejake jarni/letni kulminace koronaviru?

    je to ozdravny proces, nebo nas ceka dekada, mozna vic, nez se z toho lidstvo zas vzpamatuje? pomuze to presunout focus z globalni ekonomiky na lokalni?

    a co globalni oteplovani? pomuze to snizit emise natolik, ze se ekosystemy castecen zregeneruji (asi nejvetsi dopad muze byt na amazonsky prales), nebo nam to naopak ukroji z focusu/rychlosti s jakou jsme posledni dobou zavadeli carbon-friendly technologie?

    ...moje otazky nejsou sice stret idei, ale ten muze prijit s odpovedmi. rad budu za kazdej nazor, protoze v tom sam nemam moc jasno
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    _BENNY: dej mi chvilku, neco driv nebo pozdejc vymyslim :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SHEFIK: tady uz se bohuzel trochu dopremyslelo :) ale jestli to tady chces znovu rozproudit, prostor ti tu na to necham.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    book. jedno z mala auditek, kde se premejsli
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    TUHO: Ano, je to tautologické. A ten smysl užitku přece v ekonomii je zcela subjektiní. Hodna je subjektivní a ekonomii zkoumá chování jednotlivce.

    Je naprosto nesmysl facepalmovat nad tim, když je týraná manželka submisivní manželovi, ona to vidí jako řešení své situace a je věc psychologie, proč tohle dělá, nikoliv ekonomie.

    A není pravda to, že to neříká nic o chování. Vždyť na axiomu, že lidé jednají subjektivně racionálně postavil Mises úplně celou rakouskou ekonomii a vysvětlil s tím všechny ekonomické jevy. Od klesajícího mezní užitku, přes úrok až po ekonomický cyklus.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Btw co rikate na Steve Keena? Koukam, ze se tady leta neresil. Dostal jsem se k nemu skrze kritiku mainstreamovy ekonomie a jeji neschopnosti poporadat se s analyzou klimatickych zmen (a hlavne teda drtivou kritikou Williama Nordhause). Ale pak jsem zjistil, ze celkove jeho prace (predevsim v modelovani) vypada dost zajimave.

    Keen Amsterdam Rethinking Economics 01
    https://www.youtube.com/watch?v=YQf57ZxRMRg&t=220s
    TUHO
    TUHO --- ---
    CYNIK: "Dá se tohle nějak vyvrátit? Dá se nějak ukázat, že lidi vědomě jednají tak, že mají ztrátu?" - Neda, protoze je to tautologicka definice. Uz vychazi z toho, ze si definujes to, jak jednas jako to, z ceho mas uzitek. Problem je, ze tautologicka definice ti nedava to zadnou novou informaci o chovani lidi. A slouzi spis k takovymu ideologickymu obhajovani jistejch druhu teorii. Chovani lidi je mnohem komplikovanejsi, protikladny, rozporuplny, poznamenany kognitivnima, informacnima, ale i intrasubjektivnima nebo socialnima omezenima a protikladama.
    Pokud opustit tautologickou definici, kdy si proste normativne urcis, ze lidi vzdy delaji, to co pro ne ma uzitek a sledujes to podle nejakych jinych indikatoru, tak zjistis, ze lidi velmi casto jednaj tak, ze jim to neprinasi ani uzitek, casto jim to primo skodi.
    Protoze jakej smysl ma definice uzitku, kdy jako kdyz ti jako "uzitek" definuje skok pod vlak zoufalyho cloveka, brani drog zavisleho, ktery si huntuje zivot, tyranou manzelku, ktera submisivne slouzi manzelovi, pilota kamikaze, ktery to napali do lodi? Atp atp atp
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DRZEEF: já neřikal, jestli být nebo nebýt pro euro je racionální. Já řekl, že mi přijde směšné tohle řešit například ve srovnání s možností intervenovat.

    Navíc dneska v době možnosti mít účty v cizích měnách nebo mít převod měn zdarma...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam