• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MADLENKAMalé Vinohradské - Divadlo D21
    AKISALT
    AKISALT --- ---
    Bude večerře po premiéře,doufám.Raut,koktejlky,krevety,šampus,dekadentní zábava atak jako obvykle?A co to je za den?
    HARAKOCZKA
    HARAKOCZKA --- ---
    EETEE: co? nerozumím:(


    MADLENKA: bych toho viděl i víc, ale něco se už nehraje a spousta se toho hraje jen dopoledne:(
    MADLENKA
    MADLENKA --- ---
    Hrají: L. Šolc, P.Pochop, H.Mathauserová, S. Lekešová, M.Hodinářová, V.Jopek
    MADLENKA
    MADLENKA --- ---
    Tisková zpráva k 1984:

    Malé Vinohradské divadlo uvede dramatizaci kultovního díla G. Orwella 1984 k 20. výročí Sametové revoluce

    Opakování je matka moudrosti, člověk však donekonečna opakuje i své chyby… Zopakujme si opakované chyby a nedejme jim další šanci. Inscenace Malého Vinohradského divadla připomene, že kulisy Orwellova románu byly a jsou mnohem skutečnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Připomene, že před dvaceti lety jsme svrhli politickou hrůzovládu a umožnili tak svobodě vstoupit mezi nás. A připomene, že děj, který uvidíte na jevišti a který vznikl už před šedesáti lety, je stále aktuální a pro naši současnost hrozivý. Premiéra 29. října.

    Když román George Orwella 1984 poprvé spatřil světlo světa, byli už českoslovenští komunisté více než rok u moci. Následky politické situace, kterou si ve svém románu Orwell vymyslel, se v zemích východního bloku stávaly skutečností. Zatýkání nevinných lidí, náhlá zmizení nepohodlných, mučení, popravy, vymývání mozků... Orwell si k takovým činům musel vyfantazírovat Oceánii a „Velkého bratra“, komunistům k tomu stačilo území jejich země a Stalinova tvář na rudém praporu. Krvavé činy Komunistické strany Československa vypudily ze země hrdé a schopné občany a dokázaly, že napříště se dařilo těm poddajným a ohebným. Kulturní cenzura nejhrubšího zrna vymetla z knihoven „závadné“ svazky a Orwellův román pro jistotu nemohl vyjít vůbec. Jeho první překlad vznikal v undergroundových podmínkách v letech, jež jsou vepsána do názvu knihy – v letech 1983–1984. Překladatelé tehdy zažívali mrazivé pocity poznání, když četli o podmínkách, které částečně sami prožívali.
    Oficiální vydání románu v České republice po roce 1989 bylo motivováno spíše nutností zdostupnit jedno ze zásadních děl světové literatury dvacátého století širokým masám, než varováním před totalitním režimem. Všichni jsme přece v té době zažívali euforii vítězů a někdejší zlo s komunistickou tváří se klepalo strachy někde hluboko v kanálech. Politická totalita byla poražena i v jiných státech komunistického bloku a Evropa si oddechla.
    Letos je to přesně šedesát let, kdy 1984 spatřilo světlo světa. A 20 let ode dne, kdy světlo svobody spatřila naše společnost. „Velký bratr“ se stal synonymem bizarní reality show, Oceánie evokuje exotickou dovolenou a svoboda se stává samozřejmostí, kterou si není nutno hýčkat. Jak často kolem sebe, v mnoha rozdílných souvislostech, slyšíme frázi "historie se opakuje"? Kéž bychom už nikdy nemuseli toto spojení použít v souvislosti s politickou situací naší země. My se ještě spálili "na vlastní kůži", jizva už se ale téměř zahojila - není vidět, a pokud o této zkušenosti přestaneme mluvit, spálí se další. A tomu chceme zabránit. Chceme využít nabyté svobody. Chceme mluvit o tom, co bylo a o tom, co by se díky naší lhostejnosti mohlo opakovat. Pod drobnohledem Velkého bratra bychom si to nedovolili. My si to dovolíme. Dovolíme si vám připomenout, že kulisy Orwellova románu jsou mnohem skutečnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Dovolíme si připomenout, že před dvaceti lety jsme svrhli politickou hrůzovládu a umožnili tak svobodě vstoupit mezi nás. A dovolíme si připomenout, že děj, který uvidíte na jevišti a který vznikl už před šedesáti lety, je stále aktuální a pro naši současnost hrozivý.

    dramaturgie: Jiří Roth
    režie: Pavel Khek, Peter Chmela
    scénografie: Agniezska Pátá
    produkce: Michaela Lacigová, Hana Mathauserová
    MADLENKA
    MADLENKA --- ---
    EETEE: Ne v pohodě, ale určitě tam budou takoví ti standartní - maminky, babičky, dlouholetí spolupracovníci,... no jak to na premiérách bývá...

    EETEE: Anketou tu dělám průzkum trhu :)
    EETEE
    EETEE --- ---
    HARAKOCZKA: Ha!, je to 7:7 jen jsme každý viděli pár jiných her... :-D
    EETEE
    EETEE --- ---
    Ups...tak to jsem nechtěla...každopádně svojí družině jsem informaci předala a uvidíme jak se to ujme? :-)
    MADLENKA
    MADLENKA --- ---
    EETEE: Snad to kapacitně zvládnem...
    HARAKOCZKA
    HARAKOCZKA --- ---
    MADLENKA: já to vím jistě. tedy pokud se mi do té doby něco nestane.
    MADLENKA
    MADLENKA --- ---
    KACHNY:
    HARAKOCZKA: doufám, že bude dost místa - to víte premiéra, ale kdyby ne reprízy na sebe nenechají dlouho čekat. Až to budete vědět na 100% dejte vědě - pokusim se vyblokovat lístky.
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    MADLENKA: mocrada bych minimalne na orwella du zajistovat hlidani...
    HARAKOCZKA
    HARAKOCZKA --- ---
    MADLENKA: ale na 1984 si čas udělám!!!
    MADLENKA
    MADLENKA --- ---
    HARAKOCZKA: Nevadí, vy jste věrní a určitě dorazíte jindy.

    EETEE: Viď.
    MADLENKA
    MADLENKA --- ---
    Nejdůležitější událostí tohoto měsíce je premiéra dramatizace Orwellova románu 1984, která se uskuteční 29. října. Původní dramatizaci napsal pro Malé Vinohradské divadlo Jiří Roth a režie se ujali Pavel Khek a Peter Chmela. Tato inscenace vzniká stejně jako Shakespearova Zimní pohádka na pomezí mezi večerním programem a projektem Divadlo školám. Studenti by měli poznat Orwelovy temné vize a dospělý divák by neměl nikdy zapomínat…
    Poprvé po prázdninách se můžete setkat s příběhem Berty, který opět rozjede svůj zpětný chod 9. října na Malé scéně divadla Minor.
    11. října pak MVd uvede na domovské scéně Shakespearovu mrazivou Zimní pohádku.
    HARAKOCZKA
    HARAKOCZKA --- ---
    MADLENKA: šel bych, ač jsem už viděl, ale asi nestihnem.
    EETEE
    EETEE --- ---
    Chvályhodné! :-)
    MADLENKA
    MADLENKA --- ---
    Takže, jakožto PR, scénograf, zvukař, osvětlovač a podržtažka MVD jsem si konečně našla důvod mít na Nyxu, také "svůj" pokojíček. Vítejte, kdož přicházíte!
    MADLENKA
    MADLENKA --- ---
    Berta (od soumraku do úsvitu) Již tento pátek na Malé Scéně divadla Minor. Přijťe se zasmát a vyplakat u příběhu, který zrcadlí i vaše životy. Přijďte popatřit na předměty z dávno zapomenutých let. Nechte hudbu, aby rozjitřila vzpomínky na vaše nejrannější, pubertální i nedávno minulá léta. Přiďte se najít v příběhu Berty a uvědomit si, které rozcestníky ve vašem životě se zdály důležité a nebyly a které maličkosti vás zanesly tam, kde jste teď. Cesta zpátky je krásně bolavá... a na závěr něco ze sountracku: http://www.youtube.com/watch?v=laaHLnlc_CQ
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam