• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VIDAMyšlenkové mapy (Mind Maps)
    VIDA
    VIDA --- ---
    Upozorňuji na auditko [ Topic Maps ]. Topic maps jsou přece jen něco jinšího a přiznávám, že sem si s nimi zatím moc nehraju. Pěkné vysvětlení rozdílu mezi používanými pojmy jsem našla u WORKaholica.

Pokud na ně chcete kouknout, doporučuji web Ontopia.
    VIDA
    VIDA --- ---

Používáte myšlenkové mapy?

22 hlasy od 22 respondentů

VIDA
      VIDA --- ---
      A aby to nebyla pořád jen one-ID show, tak anketka.
      VIDA
      VIDA --- ---
      A hele, dnes pěkný shrnující článek Co to vlastně je ta „majndmapa“ a k čemu se hodí? na Mít vše hotovo.
      VIDA
      VIDA --- ---
      Nová verze nástroje XMind: Better Mind Mapping with XMind 3.1. (Používám hlavně pro fishbone.)
      VIDA
      VIDA --- ---
      Knihovny myšlenkových map

Biggerplate - free mind map, visual map and spider diagram library for Mindjet MindManager Maps

Mind Map Library. 1000s of MindMaps

MindMapPedia - Mind Map Encyclopedia

Mindomo Maps

Mind Map Gallery - Freemind

VIDA
      VIDA --- ---
      Koukám, že XMind nabízí uspořádat položky kolem středu shora dolů, po nebo proti směru hodinových ručiček. Hm. Pokud už mají mít uzly nějaký směr (častěji nemají, v tom je přece to kouzlo), čtu/dělám mapy po směru hodinových ručiček. Má to někdo jinak?
      VIDA
      VIDA --- ---
      45 ways to use mind mapping software for business - s mnoha body bych souhlasila, ale připadá mi to jako přesvědčování, že s myšlenkovou mapou se líp vaří i kafe. Jak komu.
      VIDA
      VIDA --- ---
      CROSS: Navážu - myšlenkové mapy jsem poprvé viděla v roce 2001. Prezentace nestála za moc, takže jsem to brala tak, že tenhle koncept nemá s mým myšlením nic společného. Někdy v roce 2006 jsem si přečetla pár (dobrých) článků a od té doby mapy používám.

Zjistila jsem, že se mi hodí jako příprava na meetingy. Hlavně ty špatné řízené: i když účastníci skáčou z bodu na bod, mám před sebou jeden papír a jsem (aspoň trochu) v obraze.

Mapy jsou super na plánování delších textů. Použila jsem je při psaní bakalářky i teď u diplomky.

Používám hlavně FreeMind, protože ho můžu mít nainstalovaný na všech počítačích, i v práci. Když chci, aby to vypadalo pěkně, použiju Mindjet MindManager Lite 7 nebo kvůlivá fishbones Xmind.
      VIRUS31
      VIRUS31 --- ---
      VIDA: Jedu nove mapy. Mam to jako rychlozapisnik na napady, kdyz jedu metrem treba. Pak to vetsinou zanasim ruco do vetsiho pavouka. Umoznuje to odeslani na mail v x formatech.
      CROSS
      CROSS --- ---
      Tak aby řeč nestála: používám Mind Manager (MindJet.com), verze 7 na Macu a 8 na Win, na iPhone též Mind Manager, ale ten vyšel před nedávnem, takže ho tam zatím mám spíš pro ozdobu; málokdy se ocitám v situaci, kdy bych potřeboval tvořit bez počítače.

S myšlenkovými mapami jsem se potkal asi před 2-3 roky, na jednom jednání facilitátor používal na záznam diskuse právě Mind Manager, dost mě to oslovilo, takže jsem si dohledal informace. Nechápu, jak jsem se s tím mohl do té doby míjet. :-]

Používám je především na organizaci projektů, plánování cest a podobně, no a když se nějaká občas naskytne, tak i myšlenek. :-]
      VIDA
      VIDA --- ---
      VIRUS31: Neznám, díky za tip.

A jak ho na iPhonu používáš? Čteš/edituješ mapy, cos vytvořil na počítači, nebo spíš děláš nové?
      VIDA
      VIDA --- ---
      YMLADRIS: Zkoušelas i jiné online nástroje? Kdysi bylo z Mind42 možné exportovat jen do Freemindu, Mindmanageru a RTF, proto jsem raději používala MindMeister.
      VIDA
      VIDA --- ---
      Přidala jsem na nástěnku pár odkazů na software a online nástroje.
      VIRUS31
      VIRUS31 --- ---
      VIRUS31
      VIRUS31 --- ---
      Dlouho jsem resil, kterej nastroj pouzivat mobilne a nejlepe mi vysel na iphone MindNode.. stal 6EUR a ma velmi prijemne ovladani.
      YMLADRIS
      YMLADRIS --- ---
      celkem se mi osvedcilo pouzivani tehle webove sluzby (oproti freemindu neni potreba nic instalovat; akorat ze teda je potreba davat 'Close application' protoze jinak casem spadne firefox)

http://mind42.com/

pouzivam to abych si udrzela predstavu o stale se menici strukture nejakeho projektu (priority, stavy jednotlivych uzlu atd.)

VIDA
      VIDA --- ---
      Pro začátek jsem na nástěnku přidala pár odkazů na články, blogy a knihy o myšlenkových mapách.

Doporučuju WORKaholicovy posty na jeho blogu a na webu Mít vše hotovo, kde mají myšlenkové mapy vlastní sekci.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam