• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ja mam baterii jupio, koupila sem ji s epl7 na bazaru a je uplne v pohode. em1 sem zas koupila s patonou a je taky v pohode.

je nejaky duvod priplacet za original?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Uz se nesmim na ty Paladixy divat. Ale taky uz vlastne neni nic, co bych "potreboval" aby ten system daval plne smysl :)

12-40/2.8II mi pri F2.8 prijde ze ma snad i lepsi rozliseni detailu nez treba Panasonic 25/1.7@F2.8. Ale mam to jen chvili, tak to musim vic prozkoumat. Na druhou stranu jsem ted rad, ze jsem se nepoustel do veci jako 12/2, 15/1.7, 17/1.8... to s timhle objektivem prakticky nema smysl. Tak jako kdyz jsem na Pentaxu nasbiral FA*24/2, FA35/2, FA50/1.4 a pak koupil Sigmu 17-50/2.8, ktera ty tri proste odsunula do skrine konzistentne lepsim vystupem.

Doufam ze se nekdo kolem bude brzo zenit, vitat decko nebo neco poradnyho slavit at to otestuju v real podminkach. 12-40/2.8 na EM-5III, 12-100/4 na zalozni EPL-6, prehodit podle potreby.. dovnitr kratkej, ven delsi. Do kabele 9/1.7, 45/1.8 a 75/1.8. Blesk. Vic netreba.

Budu muset nekde splasit jeste jednu original cerstvou BLS-50 baterku. Na te kolegove oslave to zbastilo dve baterky za 17-22:30 a asi 600 fotek. Kdybych to jel na K3, tak bych mel porad jeste prvni baterku nekde na 1/3 kapacity. A starsi K20D mi na leteckym dnu nadelal 1400 fotek a dosly mi tehdy pametovky driv nez baterka :D

Jinak jasne teleobjektiv na M4/3 nemam svetelnej, jen 40-150 a 75-300.
    Ale neco vetsiho se zase krizi s vyhodou prenosnosti. Kdyz mi nebude vadit tahat cihlu, tak vemu rovnou K3 a skvelou 100-300/4.

Na konference by mozna byl fajn 40-150/2.8, ale asi bych to vytahl 1-2x za rok, tak to nema cenu. Pokud ji teda neuvidim za nejakou unreal cenu.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: kupujes?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: podle me v poho cena
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    12-40/2.8 za 11k neni moc drahej, ne? OM verze nova.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Tak jasne, 90% fotek mam nekde venku. Ale pak se neco nekde slavi, nafotis nam to zejo.. prijdes tam a velka zluta mistnost, par zarivek a kazda jinou barvu svetla. Kdyz vytahnes blesk, tak sice osvetlis lidi v popredi, ale s nizsim ISO zabijes do tmy pozadi. S vyssim ISO zase zmizne dynamicky rozsah a je to plny sumu. A jeste blesk uplne jina barva bile nez interni osvetleni. No uzasny :)

Ale tak slo fotit svatbu v kostele i s Pentaxem K20D a Sigmou 17-70/2.8-4.5.. K3 nebo EM5III je proti tomu jinej svet.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Já jsem spokojen s Lumix G X VARIO 12-35mm f/2.8, mám to hlavně kvůli videu a tam se ta pevná světelnost velmi hodí. Jen mi to občas nedostačuje co se týče přiblížení, těch 70mm (po převodu) není až tolik, takže uvidím co se časem naskytne, vzhledem k tomu, že je to víceméně hobby záležitost to zas tak neřeším, ten objektiv co mám jsem koupil včetně foťáku (Lumix DMC-G80).
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: jasne, zalezi co fotis.

ja dokumentuju vylety, zadny profiveci jako svatby, fotila sem 2 z nouze, jedne kamaradce v kovidu jakonsvedkyne kdyz mohlo byt 10 osob a chtela "aspon neco nez nic" a druhe, ktera nechtela fotky vubec a rekla si, ze mozna by ji to bylo lito a ze taky mozna lepsi "nwco nez nic" :D

uprimne... obe to meli na stare radnici v brne takze tma jak prdeli, fotky fakt des a hruza (tehda zuiko 14-54 2,8-3,5), i proto, ze fajt nemam tucha jak to delat, akorat mi kolegyne poradila neprosvihnout prstynky, podpis a polibek:D

ale na tele (50-200 f2,8-3,5) super portrety, detaily prstynku, satu a tak.

me to s kratkym sklem proste nejde, on si kazdej mysli "mas fotak tak vyfot oslavu" a ac sem se rekla bych ve vystupu za tech cca 12 let s (m)4/3 docela zlepsila, tak tohle je porad nocni mura.

mezi slepymi jednooky kralem sice, ale radsi fotim na to vidouci oko a ne na to slepy oko:D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: No tam kde je spatny svetlo, je kazdy EV dobry. Na gratulacky neni potreba byt daleko..

Tak jak mam na Pentax 17-50/2.8 a 18-35/1.8. Kdyz jsou nejaky takovy veci typu oslava, svatba, konference, tak obvykle neni cas prehazovat pevny svetelny. Pak je F2.8 nebo jeste svetelnejsi zoom zachrana. Ideal by byl ten Panasonic 10-25/1.7, ale to uz je strasna palka. A taky je dost velkej.

KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ja ho mela pujcenej... me nelaka... ja su na ty zoomy:D
    ostry je to luxusne ale... kratky, kratky:D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Jeste me laka 12-40/2.8, ale az ho nekde zase uvidim za 8k :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ja 14-150 mela mesic, nevyhovoval mi vubec.

a 12-200 swm koupila kvuli vaze a objemu a zoomu s tim, ze 14-150 mi nesedel, takze to muzu prodat, pac sem si chtela polepsit vahou a objemem, ale v realu nevim, zda su spokojena s vystupem...

takze ho spis testuju na vylety, kde si rikam, ze bych si vzala pena a 14-42, nebo 12-50, proste kde necekam, ze budu chtit neco vyfotit protoze to nebude nejak vyrazneji stat za to

a tim jak je kratsi se mi o dost lip oblika batoh, nemusim se tam kroutit a povolovat popruhy a hlidat si ze kdyz zavasim o fotak rukou, celej se mi protoci. balancovat se 17kg baglem na jednom rameni a honit popruh s fotakem nechces.

ale 12-100 je 12-100, kdyz pojedu kammoli kde buodu fotky dulezity tak 12-200 proste neverim...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Dokud nejaky system funguje a nemam lepsi objektiv, tak by me nenapadlo neco prodavat :)
    (Tim spis, ze jsem mel docela stesti spoustu objektivu i fotaky nekde chytit za velice pekny ceny.)

14-150II - 285g
    12-200 - 455g
    12-100/4 - 560g

14-42R + 40-150 - 302g
    12-50EZ + 40-150 - 401g

U mne ten 14-150 na bezny toulani vyhral. Sice ten konec chce priclonit trochu a neni to tak siroky, ale je to lehky a WR. Na sluzebku uz asi vemu jen 9-18 a 14-150
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: na 12-100 paradni cena.

ja po par pouzitich 12-200 jednoznacne rikam, ze 12-100 mi vyhovuje vyrazne vic... jenze 12-200 vazi o 100g min a je o kousek kratsi, takze se mnohem lip vleze do krosny na prepravu a min zavazi pri oblikani popruhu krosny kdyz je na PD drazku...

ale zatim si ji necham.jeste, vandry na kilometry bude asi lepsi prave kvuli te vaze a velikosti...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    A tohle taky

Prodám: Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm F4.8‑6.7 IID - PALADIX.cz
    https://www.paladix.cz/bazar/inzerat/olympus-m-zuiko-digital-ed-75-300mm-f4-8%e2%80%916-7-iid
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Nekdo se zbavuje za peknou cenu

Prodám: Prodám Olympus M.Zuiko 12-100 mm f4.0 PRO - PALADIX.cz
    https://www.paladix.cz/bazar/inzerat/prodam-olympus-m-zuiko-12-100-mm-f4-0-pro
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    EM5III, 12-100/4 @F4, ISO800, 1/125s
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    EM5III, 25/1.7 @F2, ISO640, 1/125s
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    XMEDA
    XMEDA --- ---