• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • přihlásit
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    Micro 4/3 představuje fotografický standard (Micro Four Thirds System standard), který využívají společnosti OM Digital (Olympus) a Panasonic. M4/3 standard přináší menší těla i objektivy při zachování velikosti snímače 1/2 kinofilmového políčka. Vznikají tak malé kompaktní sestavy, které mohou těžit z velkého snímače a kvalitních objektivů a pomocí jednoduché redukce objektivy takových legendárních značek minulosti, jako jsou Leica, Zeiss, Contax, Voigtlander. A samozřejmě Canon, Nikon, Pentax nebo Sony A s výhodou Speedboosteru. Redukce na Canon EF umožňuje i autofocus. Více k adaptérům zde.

ODKAZY:
    http://43rumors.com/
    http://www.four-thirds.org/en/index.html
    dpreview.com/Micro Four Thirds Talk Forum

Testy objektivů:
    EPHOTOZINE
    Optical Limits (Photozone.de)
    LENSTIP (Optyczne.pl)
    rozbalit záhlaví
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Nemam vic kusu EM5III.

EPL6 je trochu jinde s AF a snimacem abych to michal do jednoho setu.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ty prehazujes na akci objektivy kdyz mas tolik fotaku? nemas je i s telama pripraveny po ruce? (pokud potrebujes prehazovat rychle a efektivne). pokud to staci pomalu a neefektivne, pak je to mozna nepohodlne ale je to vlastne jedno, ne?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    LUZJI: Na Pentaxu v prave pevne drzim telo, prstem zmacknu tlacitko, levou rukou sundam objektiv a dam do kabele, odkud vytahnu jinej a nacvaknu ho.

S Olympusem bud musim mackat to tlacitko tou samou levou rukou, kterou sundavam objektiv. A nebo to prehodit v rukach, takze to jednak poustim z prave a zaroven to nekde venku otacim, nebo spoleham na to, ze mi to visi na popruhu. To je nestastny a fakt nechapu, ze to maji spravne jen u Pentaxu, Sony a Fuji. Canon a Nikon to maji taky na te divne strane. Ale u Nikonu se neni cemu divit, tam se i objektiv nasazuje proti smeru hodinovych rucicek a default nastaveni vsech rolleru je opacne + jeste prohozeny cas s clonou. Nastesti tohle jde uz u novejsich generaci nastavit custom, ale jeste nekde v dobe D50 jsem si rikal jakoze wtf.. tocis roller doprava a tim ubiras EV, ISO, cas nebo clonu.

Horizont je v ramci nejakych 2-3 stupnu a kdyz fotis treba fotbal, hokej nebo neco podobnyho, tak proste nestihas ty jemny ulety horizontu kontrolovat. Pak si tim usetrim spoustu casu v postprocesu, kdy to rucne dorovnavam a zarezavam, protoze mi proste vadi, ze ty plexiskla nejsou presne kolmo. Je to samozrejme vypnutelna funkce, takze ty nebo Robin Wong muzete dal vesele kontrolovat kazdou fotku pred stisknutim spouste. Ten fotak to nijak nezdrzuje. Akorat u DSLR se to muze natocit proti pohledu v hledacku, zatimco u EVF by bylo presne videt vysledek. Objektiv promita +/- kruh a naklon par stupnu je uplne fuk. IBIS sam o sobe uz kompenzuje rotaci v ose objektivu. U Olympusu mi prijde ze o citelne vic stupnu nez co umi Pentax v K3. Jenze jen ten trhavy pohyb, jak to clovek nakloni a foti, tak uz kolmici zahodi.
    LUZJI
    LUZJI --- ---
    XMEDA: A - zámek Jsem pravák a v pravé mám větší jistotu, proto raději přehmátnu a objektiv beru do pravé ruky. Ale každý to má trochu jinak.

B - horizont. Bude nás bavit focení, až bude stačit mrknout okem na myšlený záběr a foťák si to takhle už vyfotil sám, už s úpravama, co pošle mozek softwaru foťáku ? :-)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Prave.. stavajici objektiv by se na tom nezamcel a ten jejich se zase nezacvakne na olynovi.

A kdyz uz bych to delal, tak bych to dal na protilehlou stranu, jak to maji Pentaxy. To je uplne nejlepsi mozny umisteni. Tukne se tam prstem z gripu a fotak porad drzi v ruce. Vlastne to je jen jedna za mala veci, co me na M4/3 sere. Porad to tak prehmatavat nebo mackat hranou ruky..

Dalsi vec je, ze Oly neumi IBISem rovnat samocinne horizont. Pritom by to byla jen mala softwarova vec..
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: to sem si taky vsimla ze to ma jinde
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    XMEDA: Je zajimavy jak to ma zamek bajonetu a tlacitko uvolneni jinde.

XMEDA
    XMEDA --- ---
    First images of the new Songdian MFT camera! – 43 Rumors
    https://www.43rumors.com/first-images-of-the-new-songdian-mft-camera/

XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: musim to zacit cpat na bazos, minimalne ty duplicity a veci co nepouzivam
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ja myslela ze cim vic tim lip:D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: mam fotaku znacny nadbytek :D Musim pockat na OM5III nebo OM3II. Pentax uz nebude zadny.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KRISKA: ja ho pak nekdy nafotim a udelam inzerat, predstavovala jsem si 2500
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: predpokladala jsem ze nabidnes za kolik bys ho chtel:D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Chybi tam to zasadni :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    asi budu davat pryc pena e-pl7, druhy majitel, nevim o nicem co nefunguje, ma jen mikroskopickou prakslinku na skle displeje v miste na kraji kde nic nezobrazuje a je to jen to cerne sklo. mozna je to jen "ohrnuta" ochranna folie.

asi k tomu nemam krabici a nic

protoze tady jsou nekteri sberaci techniky, ptam se, zda by nekdo nemel zajem.

bez objektivu.

telo, nabijecka, blesk, baterie. popruh original nemam, jen nejaky neoriginal se kterym jsem to koupila, krabici a tak taky ne. nafoceno 16400 snimku.

jsou nalomena dvirka ale drzi. uz jsem to tak koupila a za tech par let porad drzi, takze to chce jen nebyt hovado pri otevirani dvirek.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    OM System PEN - Massively Improved Human AI Autofocus!
    https://www.youtube.com/watch?v=oEYinlpj7aE
    OT_
    OT_ --- ---
    XMEDA: Já teď objednával za dvě kila z Číny z Ali lipol aku do nějakých hraček a prošlo to bez cla, imho nestíhají vše zachytit.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Kdyz je ted aliexpress zapichnuty clem, kam chodite na levne krytky? Potrebuju asi dve krytky tela a ctyri zadky. Na adaptery a mezikrouzky, at mi do toho nejde prach a nemusim to nosit v sacku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam