VRINDAVAN: Naprosto uznávám to, co říkáš. A samozřejmě, pokud si vyběhneš na kopec a nasbíráš si sám, to je asi to nejlepší vůbec, co můžeš udělat.
Co se týče bylinek z Indie, vnímám to takhle:
- Jak říká Stefan, cokoli funguje, je dobré. Mně třeba ájurvédské byliny fungují naprosto jedinečným způsobem a od prvního setkání k nim cítím hlubokej vztah. Budu zřejmě muset do Indie :) (a ještě spíš do Nepálu a Himalájí...). Někteří lidé to tak mají, cítí vztah k něčemu, co nepochází z míst, kde se narodili, a funguje jim to velmi dobře. Myslím, že to souvisí s procesem propojování všeho na téhle planetě. Koneckonců, jsme všichni ze Země, a Země je jeden ekosystém. Rostlinné bytosti, které léčí, léčí všechny.
- Někdy byliny z dalekých krajů pochází z ekosystému, který si zachoval daleko víc síly než náš. Příroda v Čechách je velmi vyčerpaná průmyslovou výrobou, intenzivním zemědělstvím a bezohledným chováním lidí. Cítím to ve všech místních produktech, od potravin po byliny. Přijde mi dobré, poznat ten rozdíl, vyzkoušením něčeho "nabitějšího", už proto, aby si člověk uvědomil, jak moc je českou zemi potřeba chránit a léčit. Samozřejmě u bylin z Indie hodně záleží, odkud jsou konkrétně (může to tam být stejné nebo horší než v ČR), ale pokud jsou třeba právě z Himalájí, platí to určitě, a u odlehlých bioplantáží IMHO mnohdy také, alespoň takový dojem síly a čistoty z těch bylin mám.
- U českých bylin je velmi zásadní zdroj. Když si je nasbíráš sám, a vychytáš si kdy, kde, s jakými myšlenkami, jak zpracovat, atd, to je ideální. Pak jsem měla velmi potentní směsi od schopných bylinkářů, můžu nesmírně doporučit třeba p. Jukla. Některé produkty v obchodech jsou velmi kvalitní. Ale u mnoha dalších není vůbec jasné, kdo, kde a jak je sbíral, případně pěstoval, a přijdou mi takové...hm...."slabé"...
- Ájurvédské byliny mají tu výhodu,že za nimi stojí systém ájurvédy :) Tj. velmi, velmi propracovanej celostní systém, komu, na co, kdy a jak podávat jaké byliny a jejich směsi. Člověk si to může nastudovat a velmi přesně přizpůsobit volbu bylin svým potřebám. Na Západě většinou tohle předepisování bylin pro konkrétní konstituci a stav člověka chybí (bylo zapomenuto?), byliny jsou indikované "plošně", "na něco", což není tak účinné a někdy to může být i rizikové. Tohle samozřejmě opět řeší návštěva schopného léčitele-bylinkáře, který vás vyšetří a byliny doporučí - a stejně tak je dobrým řešením, když člověk rozvíjí vlastní vnímavost a sám zkoumá, co mu funguje (nebo studuje staré tradiční systémy). Sbírat si bylinky sám a jemně je vnímat je samozřejmě ten nejzákladnější ze všech postupů...
Celkově to vidím tak, že ano, určitě je moc moc důležité zkoumat samostatně, lokálně, vydávat se do lesa.....ale je zbytečné odmítat něco, co přišlo zdálky, když to tu je a je to taky dobré, a pro někoho to třeba je právě to, co pomůže....nebo co ho otevře vztahu k léčivé síle rostlin jako takové, takže ke sbírání třeba časem dojde :)