• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    STEFAN: Samozřejmě, že testování nemůže nahradit pořádnou diagnostiku.
    Ten pán mi to nabídl, s tím, že je to takový rychlopostup pro situaci na akci, kde na pořádnou diagnostiku jaksi není prostor. Zabývá se mj. prodejem ájurvédských bylin, pomocí testování předepisuje Bachovy esence, které fungují výborně :)

    Taky mi to nepřipadá optimální, ale zase lepší než vůbec žádné zacílení. A také se nejedná o vůbec žádné rozhodnutí o léčbě, na základě toho tomu člověku uvařím jeden čaj :) a řeknu mu, ať jde na pořádnou diagnostiku k odborníkovi.

    Jinak ty směsi jsou připravované tibetským lékařem pro různé zdravotní účely tak, aby sedly co nejvíce lidem, samozřejmě je potřeba maximálně zdůrazňovat, že si hlavně každý má zařídit vyšetření a předepsání na míru.

    Děkuju za reakci, beru ji na vědomí, tvého názoru si vážím, a ještě zvážím, jestli na to testování vůbec někoho posílat.
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    CONTINUITY: Nezlob se Conti, ale aby mi někdo kyvadlem testoval, která bylinka se mi hodí z těch ajurvédských, to je zhruba stejně přímé a účinné, jako když si budu kyvadlem nechávat určovat, na který film mám jít do kina..
    Ani kyvadlo ani tabulky nemůžou nahradit diagnostiku zkušeného ajurvédaře..
    Chápu Tvé nadšení pro ajurvédu, ale trochu sebereflexe by občas neškodilo, jinak je z toho cirkus, zmatení hledajících a poškození dobré věci..

    Chce li člověk něco dělat, má to dělat pořádně, jinak dochází ke strátě znalostí místo jejího prohlubování.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    [ Ájurvédský bar a energetické obrázky na Minervě / vystavagallery show / 27.2.2010 / CR - Praha - Tyršův dům, Újezd 40, Praha 1-Malá Strana ]

    Tento víkend, Malá Strana, možnost ochutnat spousty směsí z těch nejlepších bylinek, mňam-mňam :)
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    ...opet reference:)...mate nekdo nejake zkusenosti?...Dr. George Eassey...dik
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    [ OFFERINGNABÍZÍM: Gotu Kola, BIO / Praha / 140 CZK ]

    Další bylinková nabídka.
    Gotu Kola je vysoce sattvická bylina pro čistou a klidnou mysl.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _PINKY: Teď jsem si od něj koupola knihu Ájurvédské recepty pro zdraví, ta působí velmi sympaticky.
    Z doslechu zkušenosti dobré :)
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    caudy, hele mate nekdo zkusenosti s Dr. Frejem?
    ANNA
    ANNA --- ---
    včera v noci jsem nemohla usnout, tak jsem vstala a četla, mimojiné o mongolské medicíně (která je "kupodivu" neskutečně propracovaná a vnímám v ní spoustu prvků jak z čínské, tak z indické medicíny, například diagnostika dle pulsu, který čítá desítky typů). tradičně se na jaře měnil jídelníček, aby se tělo po zimě pročistilo, mmj. od nahromaděného chlesterolu (v zimě se konzumuje hlavně maso, v teplých obdobích naopak mléčné výrobky > spíš jogurtového typu, ne moc mastné (posilující trávicí ústrojí)). bohužel v době, kdy se člověk neřídí podle přírody a jídelníček (a další) je značně proměnlivý (což imho nemusí znamenat jen plus vyvážené stravy, ale taky mínus stravy zplácané), bývá člověk polozanesený skoro furt.
    btw. jedny z posledních masných hodů v Mongolsku se prý časově de facto shodovaly s dobou našeho masopustu:)


    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    The Ayurvedic view of toxins: Ama

    The Ayurvedic view of toxins: Ama

    “When food is undigested because the digestive fire (agni) is low it becomes fermented and collects in the stomach. It is known as ama.”
    - Ashtanga Hridaya Samhita

    Toxins are seen as one of the main causes of disease. They obstruct the flow of vata and hence cause a build up of all three doshas. They also deplete the strength of the digestive system, which is at the root of all diseases.

    In Ayurveda toxins are known as ama - this means the un-metabolised wastes that are not utilised by the body. It is foodstuffs that are absorbed but then not used, or which are undigested and create intestinal fermentation and imbalance all 3 doshas.

    Ama means unripe, uncooked, immature and undigested.

    It takes the form of kapha; sticky, heavy, viscous, slimy, unctuous, wet, cold, sweet, causing blockage of the channels (srotarodha), and stagnation.

    Astanga Hridaya Sutra (13.25) states that the impairment of the agni causes a fermentation of annarasa, the first part of rasa dhatu. This fermented food creates ama.

    Sama, meaning ‘with ama’, occurs when the aggravated doshas, dhatus, and malas become mixed with ama. Nirama, means without ‘ama’, but the dosha is aggravated.

    CAUSES: Mandagni; low digestive power, over-eating, raw food, heavy, cold, contaminated, too wet food, incompatible food, irritating foods, gaseous foods, fried foods, extreme emotions, irregular eating habits, dairy products, processed foods (the 5 whites), yeast, sweet, salty and sour flavour, sleeping or eating before food is digested, sleeping in the day, lack of exercise.

    SIGNS: Feeling heavy, muzzy headed, unclear thinking, aches and pains, bloating, gas, skin blemishes, fever, lack of energy, stickiness, foul smells (breath, sweat, urine, stools, phlegm), sinking stool, mucous in stool, turbid urine, lack of appetite or taste, indigestion, sticky/sweet taste in the mouth, copious phlegm.
    Pulse; deep, dull, slippery
    Tongue; thick, greasy coating, swollen body

    Modern signs of ama: High triglycerides, atherosclerosis, late-onset diabetes, high blood sugar levels, some forms of depression, rheumatoid factor, the presence of H. pylori bacteria, leukocytosis or leukocytopenia (deficient and excess white blood cells), excess anti-bodies, Candida albicans in the gut and uterus, blood urea, gout, excess platelet count, High IgE levels from allergic reactions, excess red blood cells, gall stones as a sign of excess bile, kidney stones as a sign of un-metabolised calcium and oxalates, high liver enzymes (ALT, AST), intra-occular pressure (glaucoma), bacterial infection, high temperature, tumours.

    TREATING AMA
    Herbal therapy:
    Bitter flavour reduces, dries and drains ama
    Pungent destroys and digests it

    Combining these two flavours is the optimum method for the treatment of ama.
    Some examples: 1 Ginger and 1 Guduchi (Tinosporia cordyfolia), 1 Wormwood and 1 Horseradish, 1 Turmeric and 1 Barberry.
    Be careful of excess use of bitters in a vata condition or of excess pungent for pitta types.

    Try taking Guduchi Liver formula with Triphala Plus for 2-4 weeks for a very effective cleanse.

    Herbs for reducing ama:
    1. Anti-vata: Fresh Ginger, Linseed, Nutmeg, Garlic, Asafoetida, Cumin, Black Pepper, Fennel, Castor oil. Also try Asafoetida Formula, which is very useful for clearing wind, bloating and spasms from the intestines.
    2. Anti-pitta: Kalmegh, Aloe Vera, Fennel, Coriander, Guduchi, Neem. Also try Amalaki formula that contains cooling herbs to clear heat toxins from the system.
    3. Anti-kapha: Ginger, Cumin, Black pepper, Pushkaramoola, Punarnava, Tulsi, Vacha, Guggul. Also try the famous Ayurvedic formula called Trikatu, renowned for its heating properties that can literally digest toxins.

    Specific Therapies: Sweating, fasting, hot water, wind and sun therapy, vigorous exercise.

    Anti-ama Diet: Emphasise pungent, bitter, astringent flavours
    Fruit: No sweet fruit, only sour - cranberry, lemon, lime, grapefruit
    Vegtables: Steamed sprouts, steamed vegetables – some raw is good for pitta. Lots of greens; microalgae – especially chlorella. No root/sweet vegetables or mushrooms
    Grains: No bread/ pastries. Less wheat and oats. Kicharee; barley, quinoa, millet, rye, rice
    Beans: Mung
    Nuts: None, some pumpkin seeds
    Dairy: None. Goats' milk is slightly astringent and is less Kapha forming
    Meat: No shellfish, fish, fats, red meat, pork, eggs
    Oils: None. Ghee okay in small quantities as are mustard or linseed oils, which are drying
    Sweetners: None. Sugar is ama forming. Honey is okay (2 tsp/day).
    Drinks: Ginger, cinnamon, cardamom, fennel, dandelion root coffee.

    If you try this cleansing technique it is helpful to assist the clearing of toxins via the bowel by using Triphala, which is a mild laxative.

    It can be helpful to follow this regime at the junction of the seasons or if you are feeling rundown. It will help to get your digestive system up and running and you feeling light, energised and revitalised.

    Sebastian Pole is an Ayurvedic and Chinese Practitioner. He runs Pukka Herbs specialising in Organic Ayurvedic herbs, teas, capsules and tinctures. Visit Pukka Herbs online for a wealth of information on Ayurveda.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    http://search.winamp.com/search/search?&query=anti+ama+diet&invocationType=tb50ffwinampab

    Jak se zbavit ámy, tedy nestrávených slizovitých zbytků v těle, které jsou zásadní příčinou nemocí.
    Velmi aktuální na jaře, což je jednak doba, kdy se bordel nejvíc projevuje, a jednak nejlepší doba k očistě.

    btw googlila jsem to proto, že vím že něco takového potřebuju, a čekala jsem, že to bude o přísné dietě plné omezení, a koukám že vůbec :o), stačí jíst úplně normálně, ale hlídat si kdy (v poledne ano, v noci ne), a časy spaní a vstávání, což stejně vím, že takhle nějak potřebuju :), a nestresit se ;)

    samozřejmě co je normálně, je relativní ;)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    CONTINUITY: pěkně napsané a trefně.:) Třeba firma Leros odebírá většinu bylinek od sběračů z Valašska nebo spíše sběraček které mezi sebou soupeří kdo nasbírá více kila. jedna zanámá nasbírala za sezonu padesát kg třezalky v suchém stavu.samozřejmě výkupní ceny jsou směšné tak se sběračky soustředí na byliny za které je nejvíce,to určuje poptávka.
    je to asi nejspíš jediné místo ČR kde tahle tradice přetrvává a Valachy je čisté uzemí plné orchideových luk,studánek, kopců a lesů. Protože tam jsou louky a ne kukuřice nebo něco jiného je tam celá škála přírodních bylinek a kvítků. pro bylinkáře ráj v podobě horských luk a hájů;)

    věřím v to že každý tvor je propojen s místem kde žije,kde se narodil. jeho tělo je zvyklé na přísun látek a energií teré poskytují tamní podmínky.proto učinky některých dovezených rostlin nemusí být tak léčivé jako rostliny kraje kde člověk žije.
    ale je obecně známo že byliny pěstované v teplejších oblastech světa jsou silnější,více prány více síly.;)

    ajurveda je nádherná věc a všechna sláva Indům že si tuhle tradici zachovali a předávají ji dál a je stále živá.

    Bohužel žádný link nemám ale doporučuju antikvariáty a zaměřit se na starší herbáře.
    výborné jsou herbáře Janči a Zentricha.

    v Rusku a na Ukraině je bylinkářství také stále živé,nejspíš je to tím že v některých částech nejsou lekarny tak si člověk musí vystačit sám.:) většinou tahle tradice přetrvává v chudších oblastech. ale rostliny tam jsou také jiné a silnější než u nás.
    třeba houba Čaga která roste na bříze není u nás tak sliná jako Čaga ze sibiře ze které se získává extrakt a nebo dělají masti. a takových rostlinek je tam více.

    nedávno jsem si koupil CD o Ajurvedě moc pěkné a inspirativní.:)






    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Ájurvédská restaurace v Blavě :)
    http://www.ganesh.sk/
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Ty vlastně říkáš to samé :o), ale chtělo se mi k tomu tématu podrobněji vyjádřit.

    BTW staroruské, staroukrajinské bylinářství, zajímá...:), máš třeba nějakej dobrej link?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VRINDAVAN: Naprosto uznávám to, co říkáš. A samozřejmě, pokud si vyběhneš na kopec a nasbíráš si sám, to je asi to nejlepší vůbec, co můžeš udělat.

    Co se týče bylinek z Indie, vnímám to takhle:

    - Jak říká Stefan, cokoli funguje, je dobré. Mně třeba ájurvédské byliny fungují naprosto jedinečným způsobem a od prvního setkání k nim cítím hlubokej vztah. Budu zřejmě muset do Indie :) (a ještě spíš do Nepálu a Himalájí...). Někteří lidé to tak mají, cítí vztah k něčemu, co nepochází z míst, kde se narodili, a funguje jim to velmi dobře. Myslím, že to souvisí s procesem propojování všeho na téhle planetě. Koneckonců, jsme všichni ze Země, a Země je jeden ekosystém. Rostlinné bytosti, které léčí, léčí všechny.

    - Někdy byliny z dalekých krajů pochází z ekosystému, který si zachoval daleko víc síly než náš. Příroda v Čechách je velmi vyčerpaná průmyslovou výrobou, intenzivním zemědělstvím a bezohledným chováním lidí. Cítím to ve všech místních produktech, od potravin po byliny. Přijde mi dobré, poznat ten rozdíl, vyzkoušením něčeho "nabitějšího", už proto, aby si člověk uvědomil, jak moc je českou zemi potřeba chránit a léčit. Samozřejmě u bylin z Indie hodně záleží, odkud jsou konkrétně (může to tam být stejné nebo horší než v ČR), ale pokud jsou třeba právě z Himalájí, platí to určitě, a u odlehlých bioplantáží IMHO mnohdy také, alespoň takový dojem síly a čistoty z těch bylin mám.

    - U českých bylin je velmi zásadní zdroj. Když si je nasbíráš sám, a vychytáš si kdy, kde, s jakými myšlenkami, jak zpracovat, atd, to je ideální. Pak jsem měla velmi potentní směsi od schopných bylinkářů, můžu nesmírně doporučit třeba p. Jukla. Některé produkty v obchodech jsou velmi kvalitní. Ale u mnoha dalších není vůbec jasné, kdo, kde a jak je sbíral, případně pěstoval, a přijdou mi takové...hm...."slabé"...

    - Ájurvédské byliny mají tu výhodu,že za nimi stojí systém ájurvédy :) Tj. velmi, velmi propracovanej celostní systém, komu, na co, kdy a jak podávat jaké byliny a jejich směsi. Člověk si to může nastudovat a velmi přesně přizpůsobit volbu bylin svým potřebám. Na Západě většinou tohle předepisování bylin pro konkrétní konstituci a stav člověka chybí (bylo zapomenuto?), byliny jsou indikované "plošně", "na něco", což není tak účinné a někdy to může být i rizikové. Tohle samozřejmě opět řeší návštěva schopného léčitele-bylinkáře, který vás vyšetří a byliny doporučí - a stejně tak je dobrým řešením, když člověk rozvíjí vlastní vnímavost a sám zkoumá, co mu funguje (nebo studuje staré tradiční systémy). Sbírat si bylinky sám a jemně je vnímat je samozřejmě ten nejzákladnější ze všech postupů...


    Celkově to vidím tak, že ano, určitě je moc moc důležité zkoumat samostatně, lokálně, vydávat se do lesa.....ale je zbytečné odmítat něco, co přišlo zdálky, když to tu je a je to taky dobré, a pro někoho to třeba je právě to, co pomůže....nebo co ho otevře vztahu k léčivé síle rostlin jako takové, takže ke sbírání třeba časem dojde :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    STEFAN: přijde mi to nepraktické,oni bylinky zabírají všechny i ty z indie.akorad tady se tradice vytratila a tam stale přetrvává.tak lidé hledají tam kde je to pořát živé a snaží se najít své vlastní kořeny v jiných kulturách.
    raději vyběhnu na kopec a najdu si co potřebuju,není nad čerstvost a procházku v přírodě,ta je sama o sobě silně léčivá;)
    chápu že někdo tuhle možnost nemá proto dá přednost tomu co mu vyhovuje a zabírá.

    STEFAN
    STEFAN --- ---
    VRINDAVAN: Jediný smysl má užívání takových preparátů, či bylinek, které Ti zabírají. Je vcelku jedno, jestli je máš z květináče za oknem, nebo z druhé strany zeměkoule, pokud Tě léčí.. Myšlenky rovněž neodmítáme proto, že "nevyrostli" v tichu domácí toalety.. ;-)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    já nevím ale napadá mě otázka jestli má cenu užívat jiné bylinky z tak dalekých zemí když u nás je obrovská škála našich bylinek a některé daleko silnější a učinější. třeba z horských oblastí.myslím že pro naši zeměpisnou polohu je vhodené staroruské a staroukrainské bylinkářství které se přeneslo sem.jinak proti ajurvédským bylinkám nic,kord z himaláje ;)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    O chutích:

    Rozlišování šesti chutí

    Působení ajurvédských bylin se rozděluje podle šesti základních chutí: sladká, kyselá, slaná, pálivá, hořká a trpká, přičemž každá z nich je vždy spojená se specifickým druhem účinku. Všechny potraviny obecně jsou kombinacemi těchto chutí v různých poměrech. Každý ajurvédský lékař dokáže určit podle chuťové preference správný psychosomatický typ. Zdravý člověk si prostřednictvím chutí spontánně reguluje nerovnováhu tří principů Váta, Pitta a Kapha. Upřednostňováním jisté chuti se vždy snažíme v těle intuitivně napravit svou narušenou konstituci. V takovém případě je dobré tělo poslechnout a dát mu, co si žádá. Nauka o chutích je proto základem ajurvédské farmakologie.

    Jednotlivé chuti přímo ovlivňují citový stav a psychologické rozpoložení člověka. Je proto dobré si všímat jednotlivých chutí v naší stravě. Pokud vytrvale preferujeme jednu a tu samou chuť po dlouhou dobu, potom je to zřetelný ukazatel naší diagnózy. Takové extrémní a dlouho přetrvávající chuťové preference často ústí do návyků, závislostí a stereotypů, které se po čase projevují jako příznaky nejrůznějších chorob a onemocnění. Sebeovládání, kontrola a utišení myšlenek je dalším důležitým aspektem, abychom dokázali správně naslouchat hlasu našeho těla a ne pouze rozmařilým touhám naší mysli.

    Lidé s převahou konzumace sladké sattvické stravy (rýže, pšenice, zelenina, ovoce, mléko) jsou vyrovnaní, míruplní, optimističtí a nadšení. Lidé, u nichž převládá radžasitská strava (pálivá, slaná a kyselá chuť), mají sklony k podrážděnosti, nervozitě, netrpělivosti a impulsivnosti. Lidé s oblibou tamasické chuti (hořká, trpká) nejsou často schopni úspěšně komunikovat, trpí pocitem psychické bariéry a nedorozumění, podléhají pesimistickým náladám a stavům beznaděje.

    Správná volba chuti je spojená nejen s psychosomatickou konstitucí člověka, ale také s jednotlivým ročním obdobím. Váta typ by měl dávat přednost sladké, kyselé a slané chuti. Pitta typ sladké, hořké a trpké chuti a Kapha typ pálivé, hořké a trpké chuti. V letním období je vhodná sladká chuť, v zimě slaná a pálivá, na jaře hořká a pálivá a v podzimním období slaná a kyselá chuť. Šest chutí přináší prostřednictvím jazyka a vody do lidského těla vlastnosti pěti přírodních živlů (éteru, vzduchu, ohně, vody a země).

    Působení šesti chutí

    Sladká chuť: uklidňuje nervy a regeneruje organizmus při slabosti a vyčerpání. Přináší mír, spokojenost a harmonii. Oslabuje živel vzduchu (Váta) a ohně (Pitta). Posiluje živel vody (Kapha).
    Kyselá chuť: zahřívá organizmus, podporuje dobré trávení a snižuje nadýmání. Působí extrovertně a zvyšuje smyslové vnímání. Posiluje živel ohně (Pitta) a vody (Kapha). Oslabuje živel vzduchu (Váta)
    Slaná chuť: zahřívá organizmus, očišťuje tělo, podporuje dobré trávení a zvyšuje smyslové touhy. Urychluje proces stárnutí a opotřebení organizmu. Posiluje v těle živel vody (Kapha) a ohně (Pitta). Oslabuje živel vzduchu (Váta).
    Pálivá chuť: prohřívá organizmus, čistí krev, podporuje trávení a zdravou funkci horních a dolních cest dýchacích. Vysušuje tělesné tekutiny a podporuje hubnutí. Pálivá chuť stimuluje a je snadno návyková. Posiluje živel ohně (Pitta) a vzduchu (Váta). Oslabuje živel vody (Kapha).
    Hořká chuť: ochlazuje, vysušuje a očišťuje organizmus. Působí introvertně a snižuje smyslové touhy. Pomáhá při žaludečních obtížích, kožních onemocněních a snižuje horečku. Posiluje živel vzduchu (Váta). Oslabuje živel vody (Kapha) a ohně (Pitta).
    Trpká chuť: působí chladivě, vysušuje a očišťuje organizmus. Snižuje smyslové touhy a působí introvertně. Způsobuje pocit strachu, úzkosti a nejistoty. Zastavuje krvácení a průjem. Podporuje hojení ran. Posiluje živel vzduchu (Váta) a oslabuje živel vody (Kapha) a ohně (Pitta).
    ------
    více z téhož dokumentu brzo :o)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    [ OFFERINGNABÍZÍM: Vánoční baliček ájurvédských bylin / Praha / 330 CZK ]

    bylinky pro celou rodinu :)), od každé po menším pytlíčku, ideální na testování, co vám dělá dobře :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam