• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KLUZAU: Přijde mi, že tohle stejný není problém jíst u nás...akorát rýže nebude tak čerstvá....holt můžeš dát čerstvější pohanku nebo něco :)
    Ale myslím si, že je tisíc dalších faktorů, které ovlivňují proudění a sílu prány v tobě, a ty hlavní jsou stejně psychické a duchovní povahy, ne před kolika dny byla sklizena tvoje rýže :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KUATO: a cim lepsi ma pastvu tim je pak to hovezi lepsi, zejo ;0)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KLUZAU: a? ucinilo to z tebe mudrce? krava na pastve ji take zdrave jidlo..
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    nojo, je to o kompromisech. když si vzpomenu na Indii - ráno snídaně čerstvý chapati, vpoledne velký oběd, večer čerstvá rýže mungo a cibule, myslím že mi tehdy prána lítala z uší :))
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    CONTINUITY: no já chtěl právě vědět před tím, než si termosku koupím :) Ale zdá se mi to nejlepší, tak nějak instinktivně. Jde taky o to, že v práci je jen mikrovlnka, takže jí se vyhnout je taky pro mě důvodem.
    REK11
    REK11 --- ---
    CONTINUITY: kdyz si udelam do prace jidlo..delam ho vecer, druhy den v poledne je to dobre. Kdyz se pokusim to snist den na to, uz beham a je jedno, co to je. Poznamka delam v prumyslove zone, k jidlu mam slozity pristup. Spis se ridim tim, co mi rika telo.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Kdyžtak mě prosím opravte :)¨
    Ájurvédské knihy většinou říkají, že jídlo se prostě má jíst zásadně čerstvé, to je jasná věc, ale tohle už je takovej pokus o nalezení nejmenšího zla v situaci, kdy si prostě v našem světě pokaždé čerstvě uvařit nemůžeme.
    To o té zelenině mám taky z ájurvédy, zbytek je spíš osobní pozorování :) A teda, na množství prány v jídle jsem hodně citlivá, když tam není, tělo to někdy vyloženě odmítne jíst, jakože co se s tím bude trávit ;D...což se stává třeba právě u skladovaných věcí po uplynutí doby x...kouknu na to, a ať je to sebevětší dobrota, jde to do kompostu :)
    Sama teda co můžu dávám co nejdřív do ledničky a ohřeju, pokud je to možné, takové jídlo mi chutná víc než cokoli, co čekalo několik hodin v teple. Ale zas, druhá tepelná úprava zničí další pránu, takže je to sporné, nakonec to z té termosky může vyjít na stejno :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KLUZAU: :) Sněz to jídlo a poznáš to sám :)
    Všichni poznáme, jestli v něčem je čerstvá prána nebo není, je to ten samý rozdíl jako mezi zatuchlo místností a svěže vyvětranou :)
    Odpověď podle mě je, že nějaké procento prány se ztratí, jako u každého skladování potravin. Různé zdroje se rozchází v tom, jak moc to bude. Některé ortodoxní prameny ti řeknou, že jakmile jídlo nesníš do půl hodiny, můžeš ho vyhodit ;-D, jiné jsou tolerantnější.

    Osobně si myslím, že pokud si uděláš zdravý oběd z kvalitních surovin, může i po několika hodinách v termosce obsahovat daleko víc prány než to, co ti dají na talíř v průměrné restauraci :), čerstvé jídlo to nebude, ale může to být nejlepší možnost.
    A pak ještě, prána ubývá různě rychle z různých druhů jídla.
    Nejrychleji ze zeleniny. Pokud chceš živou zeleninu, optimální je vzít si ji s sebou celou, a bezprostředně před jídlem si ji nakrájet, nastrouhat, promíchat, dochutit... Jakmile se poruší struktura, zelenina rychle oxiduje a ztrácí pránu.
    S vařenou zeleninou to není o moc lepší, ale to se holt nedá nic dělat, prostě v tom dobrém jídle už nebude mít takové kvality jako ráno, ale pořád mu dodá nějakou chuť, bude obsahovat nějaké minerály, atd., viz. výše, pořád to může být nejlepší věc, co sníst :)
    S obilninami je to lepší, tam podle mě zůstane základní energie za pár hodin ještě docela dost.
    Makrobiotici třeba říkají, že rýži můžeš mít klidně uvařenou v lednici den, dva a brát si z ní porce na ohřátí....ájurvédici by asi nesouhlasili, ale z přímé zkušenosti mi přijde, že opravdu obilniny uvařené před x hodinami jsou pořád velice přijatelné :) Samozřejmě, ztratíš pránu, desítky procent, ale pořád je to jídlo, narozdíl od většiny věcí, co si můžeš koupit na rohu.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ahoj, mám praktickou otázku, kterou se mi nedaří googlovat. Udrží se prana v nerez eko termosce na jídlo? Tedy když si ráno uvařím a dám do termosky na jídlo oběd, v poledne tam prána ještě bude? Neprozkoušel jste to někdo?
    AAA_
    AAA_ --- ---
    KAJUSHE: Ahoj. Ja jo, dela to moje kamaradka a muzu jedine doporucit. Nemam sice jine zkusenosti, ale slecna je moc sympaticka a orientuje se v tom co dela. Diagnostika super, vse pak jeste posle emailem, tak to ma clovek hezky prehledne vysvetlene. Je opravdu moc hodna, trpeliva a mila a v pripade jakychkoliv potizi dokaze ochotne pomoct. Doufam, ze ti to trochu pomuze v rozhodovani...
    NUTRICKA
    NUTRICKA --- ---
    NUTRICKA: už jsem našla jídelníček :)
    NUTRICKA
    NUTRICKA --- ---
    ZIVA: díky za tipy :) ořechy jím, ale spíš méně než více. mám teď zásobu vlašáků, tak je začnu více zařazovat.
    REK11: taky díky za odpověď :) je ten jídelníček někde k sehnání? problém s energií taky celkem pociťuju
    REK11
    REK11 --- ---
    NUTRICKA: vata potrebuje zatizit metabolismus. dobre jsou i oleje. jsem z rodiny vyzivare...tzn zrali jsme nizkotucne jogurty, hodbe ovoce , zeleniny, vse vareno na vode a margariny. vysledek sileny. mam problemy se stitnou zlazou a energii, kdyz jim podle jidelnicku od hlosky, tak se citim uplne uzasne. jen se dokopat a dodrzovat to...
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    NUTRICKA: chtelo by to vic decek, ecek, nejake orechy?
    NUTRICKA
    NUTRICKA --- ---
    Celý život se snažím jíst zdravě - jeden z důvodů je i suchá pokožka a ekzém. Jednou jsem si dokonce udělala ajurvédský test, ale nechtěla jsem se smířit s tím, co všechno bych neměla jíst, protože to byly mé oblíbené potraviny. Ale teď po pár letech jsem to zkusila znovu, už s pozitivnějším přístupem a snahou něco změnit. A opravdu mi to celé dává smysl. Mám velkou dominanci váty a ani se tomu nedivím. Držela jsem půsty a jedla hodně čerstvé zeleniny a ovoce. A ze zeleniny jsem si vybírala hlavně rajčata a papriky, ty jsem jedla denně. Teď se zaměřuju podle doporučení na jiné potraviny a hlavně jinou zeleninu, kterou vařím. Ještě nemůžu potvrdit žádné velké změny, protože jsem začala tento týden. Věřím, že celkově se budu cítit lépe, když konečně najedu na jiné, pro mě vhodnější, návyky. Myslíte, že i ta pokožka a ekzém se upraví?
    KAJUSHE
    KAJUSHE --- ---
    Ahoj ,

    máte někdo zkušenost s http://www.ajurvedaguru.cz/ ?

    Přemýšlela jsem o diagnostice a sestavení jídelníčku, nemám žádné zkušenosti a ráda bych nějak začla.

    Dekuji
    ZABKA
    ZABKA --- ---
    DEADDO: muzu doporucit toto: http://www.ac-masaze.cz/kontakt-masaze-praha jeste donedavna tam byli maseri ze sri lanky, bohuzel uz odjeli ale zaucili kluka, ktery tam ted masiruje (a ayurvede se pry nekolik let venuje) a byla jsem moc spokojena..
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    REK11: jo sorry, překlep, myslel jsem ráno :) dlobnu i brokolici apod..
    REK11
    REK11 --- ---
    tak ona vata kapha muze syrove, nejlepe rano v dobe kaphy, ale je fakt ze to proste nezasyti.
    DEADDO
    DEADDO --- ---
    Můžete mi v Praze doporučit nějakou dobrou ájurvédskou masáž?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam