• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    pro me je raw strava neco jako paleodieta :)
    JANITA
    JANITA --- ---
    HIFI: skvělý, diky moc. Pak se třeba ráda doptám. :)
    HIFI
    HIFI --- ---
    JANITA: Janito jsem také kombinace Váta/Pitta (spíše ale Váta) a jsem na tom podobně - přes léto sice ráda salátky dám, ale nejraději mám zeleninu upravenou tepelně. Přes zimu si to už vůbec nedokážu představit jíst raw. Samozřejmě hrozně moc záleží, jaký máš pracovní režim a agní (trávicí oheň) - jak často potřebuješ jíst a jak těžká/lehká jídla.

    Mohu ti ale popsat stravování, které jsem schopná dodržovat při svém pracovním režimu (prace od po-pá, kancelářská, občas pobíhání po hotelech kvůli klientům, cvičení hot jogy 2 x týdně, když mám náladu tak i doma a nějaký ten běh/kolo spíše když je tepleji)

    snídaně:
    léto: ovoce dle sezony (volím nejčastěji mango/banán/borůvky/hroznové víno + semínka chia nebo maqui berry apod.), bílý jogurt (kozí ale i bio kravský od Olmy nebo Hollandie), ovesná kaše (nemusí být vařená)
    zima: ovesná kaše - lehce povařená, ovoce spíš sladší a hutnější (většinou banány, ananas, mandarinky), polotučný tvaroh

    oběd:
    jsem limitovaná na restaurace v okolí - vím, že si někdo připravuje stravu doma, ale neumím si představit, jak jím něco z krabičky za počítačem, takže ráda vypadnu ven + se projdu, nadýchám se čerstvého vzduchu, v létě i do parku
    každopádně - grilovaná zelenina věčná stálice (našla jsem si kavárnu, co mi připraví luxusní grilovanou zeleninu, dělají i různé freshe, pro mě ideál) nebo vařený kuskus se zeleninou/sýrem, sendvič z tmavého chleba s pečenou paprikou a feta sýrem, v létě dávám saláty a freshe/osvěžující domácí limonády, případně i sushi... někdy se najím i v loving hutu, ale abych pravdu řekla - to mě nijak neokouzlilo - ale je tam alespoň nabídka vařené zeleniny a rýže, případně nějaká ta indická kuchyně (bhojan.cz) - luštěniny jako váta pouze opatrně a dobře uvařené! - ale v tomto konkrétním bistru se dá... obecně bych doporučila prostě středomořskou stravu - co se týče masa - tak nevím, jestli jsi vege/nevege - každopádně já jím maso tak 1x až 2 x do měsíce když si o něj tělo říká a mám už dost kozích sýrů a zeleniny :D maso preferuju hovězí nebo bílé maso ryb, vepřové mi nevoní/nechutná, občas když není zbytí, tak dám i to kuřecí, to je sice lehké, ale nechci ho moc pojídat kvůli tomu, že nevím většinou odkud pochází, na maso chodím do vybraných restaurací, doma nedělám ani neumím upravovat, takže se tím nestresuji

    večeře:
    záleží na programu - pokud si chci večer zacvičit jogu, tak si dám něco lehčího - třeba bílý jogurt, nakládanou řepu, vařenou mrkev/brambor/lilek apod.
    pokud si chci dát někde pití, tak si dám raději i nějaké sacharidy a s kvalitním tukem /to je pro mě extrapanenský olivový olej - doporučuju elasion) nebo trochu másla (kvalitní máslo mi čas od času svědčí)

    co se týče dezertů, tak nejsem moc na sladké - uspokojí mě tvarohové dezerty - třeba cheesecake, jogurt s medem a semínky, káva posypaná trochou cukru (nebo doma i někdy med) a maličká hořká čokoláda

    jinak raw stravu taky nemůžu - třeba rozdíl pečená cibule, česnek je pro mě diametrální rozdíl - v syrovém stavu akorát tak podráždí žaludek a v pečeném stavu se po nich můžu utlouct /stejně jako třeba po paprice atd.)

    Určitě doporučím aby jsi se řídila hodně intuicí - zkusila si dát jídlo na které máš chuť a pak pozorovala, jak se po něm cítíš, - co to s tebou dělá fyzicky, duševně... a prostě hledat nejlepší alternativu - no popsala jsem toho hodně a přesto málo, tak spíš pak třeba do pošty (?)

    JANITA
    JANITA --- ---
    GRETKA: ahoj, děkuji.. no moje otázka spíš byla, co a jak jíst, když jsem pitta-vata... nějaký odkaz třeba. Ale už jsem něco našla. Mě právě syrová strava moc nevyhovuje. Jakože v zimě bych jí nemohla jíst vůbec...
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    CONTINUITY: protoze prave mleko zahlenuje - aspon mne, ale hlavne podleham recim, ze kdyz piju mleko UHT tak je to stejne spatne, i kdyz je bio a ze kvalitni rostinne mleka jsou nutricne mnohem zajmavejsi, kupuji taky jen ty bio, ale zase jsou jak pises UHT, a teda sama si je doma vyrabet by mne ani nenapadlo! :)) - jenze napr. ryzove mi prijde jak voda, sojove moc nechci pit protoze v soje jsou phyto-estrogeny a ted jsem zkusila mandlove a to docela davam, ale stejne jsem si radeji dala dnes jen vlocky se seminky a susenym ovocem utopene v jogurtu :)
    Rada bych si kupovala "zive" mleko, mozna ted se k tomu dostanu, ale celkove mam problem ho ten litr vypit za tech par dni nez se zkazi. Muj muz ho pit nechce :) Zda se mu moc zdrave, jeste by mu z toho neco bylo :))) Daji se tu koupit kompletni cerstva mleka se smetanou, bio - uz nejakou dobu ziju v Parizi, ma to svoje vyhody :) ale je to drahe :I a chce ho vypit do tri dnu, jinak uz to pracuje, v lepsim pripade se z toho da vyrobit maslo ;) v horsim zkysne.
    Jinak skorice urcite good idea.

    KUATO: rada v tomdle prehanim ;O) souhlasim, ze lidske telo je vlastne dost o tom, ze se prizpusobuje nedostatkum a spis hur zvlada prebytek... osobne jsem jedla vlocky kdyz jsem byla mala na letnich taborech, pak jsem to parkrat zkusila a treba i muesli a vzdycky to bylo "kdyz by dosel chleba", a tedka jsem se k tomu nejak dostala a celkem si uzivam i to, ze si prisypu co se mi zrovna chce ;)


    JANITA: jako ted v zime? pitta celkem zvlada syrovou stravu ale nemelo by to byt 100% jen to, vaha potrebuje mirnit oleji ci tukem. ale ptej se spis vic podrobne.
    JANITA
    JANITA --- ---
    A jak mam jist jako Pitta-vata?
    KUATO
    KUATO --- ---
    GRETKA: zase to neprehanej s tou zdravou stravou. nasi predci prizivali zimu na speku a sadle, takze v primerene mire si myslim, ze je to zdravejsi, nez zrat furt jen vlocky (nic proti nim, mam je tez 2x tydne s bilym jogurtem a nakratym jabkem jako hlavni jidlo dne, ale kdybych je mel jist cely tyden, tak to bych asi nedal :o)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Když už jsem se o tom rozkecala, napadá mě tedy, že zrovna kvalitní mléko, svařené s nějakými posilujícími bylinami pro zvýšení Ojas, jako skořice a shatawari, by mohl být docela dobrý prostředek k jednorázovému užití na akutní stav suchosti.
    Třeba kvalitní rýžové mléko jde použít taky, ale tam je potíž právě že je z toho tetrapacku, v čerstvém kravském cítím té prány rozhodně víc...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    GRETKA: Tak to je jasnej stres plus zima ;), v tom opravdu netřeba hledat žádné složitosti......stres je možná největší váta faktor....

    Proč náhražky mléka ?

    Na mléko jsou názory různé, ale třeba ájurvéda mu v přiměřeném množství docela fandí, a vátám ho doporučuje :) akorát by mělo být rozhodně bio (krávy ve velkochovech neustále fyzicky trpí a jsou krmené nepřirozenou stravou, ze které mají tělo plné zánětů, podle toho to pak působí na člověka), a druhá věc, pokud možno nehomogenizované (homogenizace z něj dělá nepřirozenou záležitost, kterou tělo nechápe....). Cenový rozdíl je nepatrný, pokud toho nevypiješ litry. Stravitelnosti pomáhá svařit s bylinami jako je kardamon, zázvor....

    Mléko samozřejmě může zahleňovat, a pokud na to během zimy trpíš, je dobré ho vynechat. A určitě zas jen v omezeném množství, protože ono na argumentu, že člověk není tele, něco je. V ájurvédě se mléko sice považuje za lék, to ale platí opravdu pořádně jen, pokud je to mléko člena rodiny :), tj. rodina má svou krávu a stará se o ni jako o blízkou bytost.....

    Ale je docela sporné, jestli různá ta sojová, rýžová atd mléka, ošetřená UHT a dodávaná v tetrapacku, jsou o moc lepší. Když je člověk chce kupovat, chce to rozhodně taky jen bio, hlavně určitě ne nebio sojové mléko (alpro a spol), dávají se do toho fakt divný věci a kvalita brekeke.... Podle mého názoru tahle mléka mohou zahleňovat taky, a jejich nutriční hodnota je pochybná. Mají trochu jiné vlastnosti než mléko, a pro někoho budou vhodnější, pro někoho méně vhodná, ale každopádně mi přijde že obě ty kategorie potravin jsou sporné, a je to na každém, která je pro něj přijatelnější, rozhodně nevěřím nějakému jednoznačnému tvrzení, že sojové mléko z DM je lepší volba než čerstvé mléko od krávy z farmy filoun ;-)

    Samozřejmě pokud si rostlinné mléko vyrábíš čerstvé sama, to bude jiné, ale kolik lidí na to má čas....
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    CONTINUITY: KUATO: moc vam dekuji za odpovedi. on vetsinou clovek neco dela a ani vlastne nevi poradne proc a pak to takhle docvakne a je to prima :)

    Conti, treba balzamy mam jak pises (weleda, lavera, vcely vosk), a pak dokonce jeden co je trubicka s olejem :))
    prestala jsem snidat chleda s maslem a syrem a davam si vlocky s orechy a seminky, jen teda ty nahrazky mleka moc nedavam ;) ale snazim se:)))
    caji se vyhybam uz nejaky patek, avsak kafe mam skoro denne!!! uz je opravdu na case aby se ze mne stal rekreakcni kavomilec :)

    jinak rty mi popraskaji +/- kazdou zimu ale cely rok je popraskane nastesti nemam, ziju dost stresovym zivotem a uz se tesim, ze mi to "za chvilku" skonci... ten prebytek vaty pozoruji spis tim, ze mi "praska" v kloubech..

    A ano, zadne slozitosti, diky kuato (O: uz se moc tesim, az vypadnu z kolobehu mych dlouhych studii.
    KUATO
    KUATO --- ---
    GRETKA: no a nebo pouzij teleporter - mi praskaji rty v zime, kdyz jsou mrazy, nejspis aby mi oplatily vzajemnou nelasku. vetsinou staci 2-3x denne jednoduchy jeleni luj z dm bez parfemu. vzhledem k tomu, ze mimo mrazy se to nevyskytuje a zivotospravu mam celkem furt stejnou, tak tam nehledam zadne slozitosti :o).
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    GRETKA: Podle mě zaprvý nepoužívat standardní balzámy na rty, ty podle mého názoru zhoršujou problém (výrobci chtějí prodat co nejvíc produktu, ne pomoct).
    Když už, tak něco zcela přírodního, bio, žádný chemky v tom.
    Ale třeba mně osobně zhoršuje problém aplikování naprosto jakýhokoliv balzámu, když rty namažu, popraskají ještě víc...jediná výjimka je snad olej nebo ghí.... Musím to vždycky řešit zevnitř....
    Rty mi praskají, pokud jsem hustě vysušená zevnitř, a na to mi pomáhá omezit vysušující faktory (například kofein ve formě čaje nebo dokonce kafe, pečivo a jakýkoliv suchý potraviny), čerstvá, živá strava s dostatkem prány, vitamínů a minerálů, a hlavně odpočinek a dost spánku....

    Ale teda, děje se mi to relativně málo, rty mi opravdu popraskají párkrát za zimu, právě když jsem strašně vyčerpaná a nevyspalá.....takže pokud ty máš problém pořád, nemusí být moje zkušenosti relevantní, spíš by to chtělo aby se vyjádřil někdo, kdo to má taky pořád...
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    Mám na vas dotaz ohledně popraskanych rtů. Mám celkem dlouhodobě přebytek váty a tudle zimu ještě nějak víc. Co mi poradíte?
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    Free část placeného video kurzu, ale informací je tam dost.

    Ayurvedic Detox: Purification Practices For Healthy Living — Floracopeia Wisdom Portal
    http://wisdom.floracopeia.com/ayurvedic-detox-sachs-1/
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Deconstructing Mental Illness Through Ultradian Rhythms | Neuroscience News Research Articles | Neuroscience Social Network
    http://neurosciencenews.com/ultradian-rhythm-mental-health-1794/
    predavam z auditka schizofrenie. Ze by to objevili? :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KLUZAU: Určitě, nejspíš o čemkoliv...

    U Himalaya si myslím, že jsou to právě ty himalájské byliny, a že se nepěstují nějak průmyslově na farmách... Potkala jsem se s těma lidma, a přišli mi, že se k tomu stavěj poctivě...
    Ale dost často vidím všecky možné ájurvédské produkty všech možných značek, a pokud nevím, dávám raději bacha.
    Btw, Pukka je taky, akorát spíš jen sáčkové čaje, a ty jsou opravdu zbytečně drahé, větší smysl má objednat si od nich sypané byliny.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    CONTINUITY: aha, zajimavy, diky. U nas je vlastne jen Organic India a Himalya, budu teda mozna davat prednost prvnimu, oboji je predrazene priblizne stejne. A je to dobry point - kdyz treba priveze nekdo neidentifikovatelny balicek, a nevim odkud, je dobre na to vzpomenout.

    Mam ale pocit ze to plati i o zelenine z Indie atd.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Tak samozřejmě pokud jsou to byliny sbíraný v přírodě v Himalájích, nebude s nima tenhle problém (pak je ale zase problém s udržitelností toho sběru...)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KLUZAU: Osobně znám dva, Pukka a Organic India, jedni dělají na severu Indie, druzí na jihu, obojí poctivé bio vedené lidmi, co v to věří. Ale určitě jich je víc, což budou vědět lidi, co do toho dělají profesionálně...
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    CONTINUITY: existuje nějaký seznam několika málo ověřených zdrojů?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam