Já to rychločtení zkoušel nacvičit z knížky, návodu,
ale narazil jsem na jeden z popsaných zlozvyků a prostě ne a ne se ho zbavit.
A tak jsem to vzdal... :(
Jedná se o to, že si vduchu musím slovo "přečíst" (říct si ho), takže se rychlost čtení omezuje na rychlost, s jakou bych to vyslovil nahlas, což šíleně zpomaluje.
Bez "přehláskování slova" vduchu ho prostě nevnímám, přesněji ne jeho obsah. Jako kdybych četl v jazyce co neznám.
Jinak jsem tam dělal taková ta cvičení - rychlé odkrytí a zakrytí čísel a pak je hned zapsat atd. Jenže číslo nemá význam - obkreslí se jak obrázek, kdežto slovo má význam, který musí člověk okamžitě vědět, aby mohl část dál. A když člověk musí luštit nebo si ho vduchu zopakovat aby věděl co znamená...
Taky mám problém se čtením nahlas:
To co přečtu nahlas jiným (třeba ve škole v cizím jazyce), to nevnímám a jen se soustředím na výslovnost;
abych pochopil o čem je text, musím si to přečíst znova vduchu.
TRAVIX: Celý řádek myslím nejde (leda u hodně úzkých řádků), ale jde překmitnout třeba jen 3-4x na řádek.
Nejde o "přeostřování", ale o pohyb očí - kolikrát se na řádku zastaví aby si zapamatoval.
Necvičený člověk překmitne na různé pozice řádku třeba 20x, takže se mu informace opakují. Přitom stačí tak 3-4-5x a zbytek vidí periferně a spojuje s kontextem.
Nacvičuje se to tak, že si člověk na stránku (nebo na průhlednou fólii) nakreslí svislé sloupce, a úmyslně kouká jen na ty sloupce a aniž by zaostřoval jinam, vnímá co vidí a spojuje si to do textu.
A později bez sloupců.