• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru

czANSO.com

Czech Amateur Near-Space Object
    *
    blog: blog.czANSO.com
    *
    FB page: facebook.com/czanso
    *
    Foto z letu: http://czanso.com/flight/index.php?c=fotky-z-balonu
    Video z letu: http://czanso.com/flight/index.php?c=videa-z-balonu
    rozbalit záhlaví
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    COMMANCHE: vyřešeno
    COMMANCHE
    COMMANCHE --- ---
    Jakym zpusobem se da prispet financne?
    OVCE
    OVCE --- ---
    Joo. Pěkná blbůstka od Jamese Dysona. :-)
    KROJC
    KROJC --- ---
    SEZI
    SEZI --- ---
    jakkoliv se mi TOXICMANovy fotky líbí, tyhle nemužu nepřeposlat, určitě je to k tématu :)

http://www.boston.com/bigpicture/2010/05/lighter_than_air.html
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---

minimální zapojení, krátké spojky a výsledek se dostavil
    nejprve se začali objevovat první satelity (01, 02)
    $GPGGA,,,,,,0,01,,,,,,,*67
    $GPVTG,,,,,,,,,N*30
    $GPGGA,,,,,,0,02,,,,,,,*64
    $GPVTG,,,,,,,,,N*30

lepší výhled potom znamenal plný fix a první platné poziční věty (pozici jsem odstranil, na místech podtržítek)

$GPGGA,223130.00,____._____,N,_____._____,E,1,05,2.80,00258,M,045,M,,*6A
    $GPVTG,310.6,T,310.3,M,000.4,N,000.8,K,A*2A

takže zde vidíme UTC čas, pozice, 5 viditelných satelitů, nadmořská výška 258m
    v druhé větě například rychlost 000.8 km/h (nepřesnost, modul stál na místě)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    poprvé se povedlo, GPS FIX! ... předělal jsem to, chvíli to bylo za oknem, tam to bralo 1-2satelity, tak sem to napůl vystrčil z okna a asi za 10min tu byl fix... ukázalo mi to souřadnice asi 3 metry vedle, což je fajn
    uf, jdu spát :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    CPT_PLESARD přispěl 1000,-
    díky moc!

potřebujeme ještě baterie (600,- za letovou sadu) a helium cca 3m^3
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TRANCEWARP: jistě, projekt není celosvětově originální, ale to neubírá nic z jeho zajímavosti :)
    komponenty máme nezávisle na sobě podobné, protože řešíme stejné problémy :)
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    http://spacebits.eu/

koukam, ze na to bejt originalni se nas system asi rovnou bude muset bavit s pulkou facebooku ;0
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    NECROMAN: tohle neni finální :)) to je jenom dílčí test GPS, které musíme spolehlivě rozchodit :) zatím se nepodařil fix
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    TOXICMAN: minimalne by stalo za to vyzkouset cele zarizeni povesit do nejakeho prumysloveho mrazaku na par hodin a snimat, co to posila za data a zda vse foti, funguje. Dal treba i povesit cely balik nekam na strechu panelaku a otestovat taktez chod nekolik hodin, dosah signalu a pod...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    seeeduino mega (mám taky :D) je docela univerzální rušička všeho, k čemu je připojený; doporučuju lepší filtrování napájení GPS modulu...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    progress update
    - načal jsem checklisty http://blog.czanso.com/checklisty/ (pokud něco chybí, něco vás napadne, pište)

- GPS jsem dal na desku, napájení 3.2V, spojení se Seeeduinem+převod úrovní
    první výsledek vypadal slibně, NMEA navigační data začala přicházet, ale samozřejmě prázdná (před GPS fixem = žádné satelity)
    bohužel po běžných 5-20minutách se modul nefixnul, zapojení jsme v dalších dnech několikrát zkontrolovali, bohužel stále stejný výsledek: (prázdné NMEA věty)

$GPGGA,,,,,,0,00,,,,,,,*66
    $GPVTG,,,,,,,,,N*30

další nápad byl rušení od PC nebo USB kabelu, takže jsem modul osamostanil, připojil na 9V baterii a přidal displej, abych viděl data
    vyrazil jsem ven, nicméně po 30min krásného výhledu na nebe stále stejný výsledek

pak sem vyzkoušel další věc, přidat vedle naší GPS ještě druhý modul, kterou mám k telefonu (Bluetooth GPS) - výsledek? ani ona se nefixnula! takže rušení
    další test to potvrdil... zapnul sem nejprve BT GPS, po minutě poloha fixnuta, pak jsem zapnul náš systém a fix se okamžitě ztratil

naše Seeduino, displej a GPS Copernicus + referenční BT GPS modul Evolve

TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    a dnes dorazil důležitý balíček s GPS modulem! (čekali jsme snad 4 měsíce než ho naskladnili)

GPS Copernicus DIP Module, Antenna GPS Embedded SMA, ACS712 Breakout and Jumper Wire, Electret Microphone

GPS Copernicus DIP Module with antenna GPS Embedded SMA
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    battery pack
    čeká na naplnění :)
    Battery pack

Battery pack - side view
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    nejprve menší kompletace
    Breakout Board for XBee Module - before

Breakout Board for XBee Module - after
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    TOXICMAN: Sice tem nakresum vubec nerozumim, ale vsichni ti tu fandime :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    czANSO Flight Recorder (MacGyver™ Brand)

TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    tak a ještě moje dnešní výuka Eaglu, tvorba nové součástky (breakout board) a první návrh GSM modulu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam