• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BULHI: v prostředí bez kyslíku docela blbě :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    BULHI:
    NECROMAN:
    uvědomte si, že to nemusí být použito, když balon praskne sám :)
    a pak to může spadnout někomu na zahradu, takže nic třaskavého nepřipadá v úvahu .)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    THERIDANE: stacila by nejaka dulni rozbuska, ne? :)
    BULHI
    BULHI --- ---
    no kdyby tam byl ten vodik, tak staci jiskricka :-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TRANCEWARP: tahle diskuze tu proběhla už několikrát (plus na foru a blogu)

• cutdown je potřeba pro ty případy, kdy balon nepraskne sám - třeba když ujde část helia

• naše pyrotechnika není rated pro teploty pod -35 °C (a jedinej dodavatel, kterýho znám, by se za to podepsal jen tak "do 10°" :D)

• rozbití balonu např. žhavičem by šlo, ale byla by to zhruba stejná elektrická práce jako přetavit provaz s tím rozdílem, že by se ta energie vedla ne ~metr, ale asi tři metry (takže vyšší odpor, tepelný ztráty a s tím spojený vyšší nároky na palubní zdroje

TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    THERIDANE: btw proc strihas provaz? nestaci mala rozbuska k balonu? chces mit jistotu, ze se nam padak nezamota do balonu?

btw ten emerikanec s tou svoji "spaceship" spolehal ocividne pouze na prasknuti balonu a ten mu padak neznicil...

nicmene pokud jdes na jistotu, tak jen chvalim...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Cutdown update

Odřezání rozžhaveným drátkem asi nebude to pravý. Má to enormní energetický nároky (vezeme si kvůli tomu extra battery pack), je to nespolehlivý (drátek tenkej jako vlas se dost ochotně trhá) a zbytečně náročný na výrobu a testování (je to bazmek na jedno použití, pak se tam musí nacpat a natáhnout novej odporovej vlas).

Nejjednodušší design využíval tíhu nákladu k napnutí provazu a zajištění přítlaku na žhavicí drát, ale bohužel se ten drát po rozžhavení protáhne a ztrácí (mechanický) napětí. Výsledky pak většinou vypadají takhle:

Nejspolehlivější technologie na to jde ~600 W čisté energie, ale něco mi říká, že to bez kyslíku moc dobře nepovalí:

Takže jako plán D (pyro, žhavič, torch) přichází sancta simplicitas: servo, kolík a kroužek. Coming soon.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ROMANICAK: místo zatím neurčeno, pravděpodobně to upravíme až podle předpovědi větrné mapy, určitě to bude minimálně 20-30km od Prahy
    v menší vesnici
    s nízkou zástavbou
    na otevřeném prostranství
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    A odkud vlastne chcete vypoustet?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ALESH: tak už jsem v kontaktu s Jakubem Kapušem, vedoucím skBalloon
    a teď mi psal Marek Lutonský z Mladé fronty, že rádi taky napíšou o našem projektu :)
    ALESH
    ALESH --- ---
    Vesmír » Projekt skBalloon na hranici vesmíru | VTM
    http://vtm.zive.cz/aktuality/projekt-skballoon-na-hranici-vesmiru
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    czANSO Mission Launch Control
    http://czanso.com/launch/
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    Homemade Spacecraft
    http://vimeo.com/15091562

typek z brooklinu, stejnej koncept... jen pouzil videokameru...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    tak zapojení teploměrů jsem rozkuchal a ani jeden nefunguje při aktivním napájení dle datasheetu, prostě ne, fail
    takže sem nahodil to parazitní napájení jako kdysi a najednou jede, takže sem to přepájel a už to tak nechám

jinak do čtvrtka to stihnout nejde, bohužel, navíc by lidi stejně nemohli o pracovní den
    předpověď vypadá na sobotu, neděli nepěkně, takže zatím 70% NO GO
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    THERIDANE: cerna magie? nebo jak? :D
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    NECROMAN: tyjo, taky pěkné drama jak to čtu :) škoda že to nešlo podle plánu
    držím bratrům palce, ať gondolu najdou :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Odpočítavanie do štartu JULO1 | kozmonautika.sk
    http://www.kozmonautika.sk/obsah/odpocitavanie-do-startu
    kolegove vypousteli (mam jednoho prave na drate :)
    Take meli GPS a mobil, ale nejak jim to poslal divne udaje. Dokonce jim GPS fungovala az do 24 km :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    THERIDANE: no tohle sem právě už udělal jako aktivní napájení, protože parazitní napájení se pro extrémní teploty nehodí
    udělal jsem to dle datasheetu, což se shoduje například s tímto, na jedné sběrnici více modulů a 4k7 na napájení

když sem to rozkuchal, připojil jenom jeden modul, tak to chvíli funguje (ve smyslu nespadne, teplotu nečte) a po pár vteřinách seeduino zhasne a konec, nechápu, ale musim to pořešit
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    kdo chce nahlédnout do současného stavu softu, ať jde na forum do příslušné sekce
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TOXICMAN: re: teploměry - tam mi to krmení taky nějak zlobilo, nakonec jsem to připojil na 5V rail (takže aktivní a ne parazitickej režim).

re: software - teď jsem na dálnici do Plzně, ale večer ti to přeabrychtuju na Arduino - jen se kolem toho udělá takovej malinkej sexy wrapper ve tvaru:

#include <všechno na co si vzpomeneme>

void setup(void) {
    czanso::main();
    }

void loop(void) {

}

... takže vnitřně to bude ISO C++, ale půjde to bez problémů uploadovat i tím IDEčkem.

Experimentuju s pulzní (obdélníkovou) modulací cutdownu, umožní nám to udělat odřez trochu víc kultivovaně - teď tam prostě pustíme všechnu energii, s PWM by to šlo regulovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam