• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    THERIDANE: jen aby te na YouTube nezabanovali, ze vyrabis nejakou bombu :D
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    na té námraze je pěkně vidět, jak uvnitř postupuje fronta hoření :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Video a obrázky ze zkoušky hoření v -35 °C (zhruba... prostě jsem to nacpal do hilzny a nechal pár minut plavat v tekutým propanbutanu):

YouTube - ‪czANSO Pyrotechnic Composition Cryo Test #nevimkolik‬‏
    http://www.youtube.com/watch?v=oT4cxBnGnkU

THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Tak po návratu ze střelnice proběhl další test, pyro se nacházelo v mrazáku ponořeno ve vodě od včerejšího rána. Na síle mu nic neubralo, ustřihlo i když se na něm dělala námraza :-)

YouTube - ‪czANSO Cutdown Test #10‬‏
    http://www.youtube.com/watch?v=7DuyZ4VkFXs
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    AKA_THE_A: ten drží pohromadě díky vodě (teda, ledu), bylo by to dost těžký... ;-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    AKA_THE_A: v té zimě by držel i pykrete :-)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: "papírmaš" je až překvapivě odolnej a lehkej...
    může to být buď rozmixovaný s nějakym pojivem nebo prostě vrstvu po vrstvě (jako sklolaminát) a slepený lepidlem...
    Nejjednodušší by asi bylo navíjet noviny nasáklý lepidlem na trn, konce pak zacpat rozmixovanou verzí a po vyschnutí napatlat něčim voděodolnym...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SPECZ: Podle toho jak to myslíš. Moje vysněná konfigurace by vypadala takto:
    [balon]---[pyro]---[padák]===[servo]---[reflektor]---[payload]
    V nominálním případě (balon praskne) se vrátí tohle:
    ---[pyro]---[padák]===[servo]---[reflektor]---[payload]
    (~30 g pyra holt bude plandat nad padáčkem, ale nemělo by to vadit... ne? vyzkoušíme) V případě, že se použije odstřih, se stack rozpadne na:
    [balon]---[pyro]
    ---[padák]===[servo]---[reflektor]---[payload]
    V případě, že pyrotechnika selže a budeme muset použít mechaniku, se rozpadne na ("o" je kroužek u serva):
    [balon]---[pyro]------o
    [padák]---[servo]---[reflektor]---[payload]

Ten poslední scénář vyžaduje uvázání dvou lan k servu: jedno k balonu, jedno k padáku. Odhozením toho od balonu se napne lano k padáku. V místě, kde lano k balonu prochází/obchází padák, se ty dvě lana svážou nití, která se roztrhne 5 N tahu, aby nezatíženej padák nepadal dolů na servo, reflektor a payload, kde by se mohl zamotat.

K těm materiálům - 30 g lehkýho dřeva je hodně málo, kor když k tomu bude uvázaných <=1 kg latexu. Z plastu by to bylo definitivně těžší, a navíc by z toho nejspíš stříkal hořící roztavenej sajrajt všude kolem. Papír... je zajímavá myšlenka, nějakej masiv z rozpuštěné celulózy (noviny?) by mohl mít dobrý vlastnosti. Vyzkouším to o víkendu, na kterej mám naplánovaný zkoušky zážehu v nízkých teplotách (-25 °C).
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    THERIDANE:
    - Kreativní uvázání padáku: stačí aby šňůra padáku byla delší než ta mezi pyro a odpojovačem.
    - Hmotnost pyra a jeho následný pád: Raketoví modeláři často místo padáčku používají širokou stuhu, ta taky slušně brzdí, + co tělo pyra udělat z nějakýho tvrdýho papíru/platu ?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ATOMIKS: GPIO pin z řídící jednotky půjde na bázi tranzistoru, kterej do toho švihne pulzem (>= 3 mJ/Ohm, tj. 1 A/4 ms nebo 3 A/1 ms) z odstřihovýho zdroje
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    THERIDANE: co bude tendle mechanismus spouštět?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    AXTHEB: váží to 25 g, to není moc, ale chápu, že by to mohl být problém... určitě by nebyl problém tam mít dva padáky. Celej stack by vypadal nějak takhle (| je místo odstřihu ohněm):

[balon]---[malej padáček]---[pyro cutdown]|---[cutdown]---[velkej padák]---[reflektor]---[mission payload]

Ještě se mi tam nelíbí ten mechanickej cutdown nad hlavním padákem, pořád mám pocit, že by se to tam motalo... tak jsem přemýšlel nad kreativním způsobem uvázání padáku *nad* cutdown. Uvidzime.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    80_PSU: To je padak na krabici, ne na zbytek balonu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    THERIDANE: Chapu to dobre ze pokud balon po odstrihu praskne, tak tenhle kus dreva spadne z velky vejsky volnym padem nekomu na hlavu?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Ještě obrázky k #4:

Uchycení (proto to upadlo celý, odhořelo to v kanálku)

Po odstřihu.

Pitva řezem.

NASA: Micinku táhne vůně střelnýho prachu, soustruhovýho oleje, vazelíny... už je na 5. životu z 9 a nevadí jí to :-)

Test #5 byl o ničem, sice se to chovalo dobře, ale jen tak tak. Měl jsem to uvázaný moc blízko.

Celá konfigurace.

A bylo to těsný.

Test #6 byl de facto kopií testu #1, kterej se ukázal jako nejlepší.

Detail přívodu proudu.

Detail oddělitelného spoje.

YouTube - czANSO Cutdown Test #6
    http://www.youtube.com/watch?v=PMC6uZomjZA

(zas nám tam cvrdliká nějaká ptička) Pyro po dokončení činnosti. Tenhle kus přistane někdy, někam, možná, ... s balonem.

A nakonec další kuchnutí pilou.

NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    THERIDANE: No musim, ze toto je rozhodne vetsi zabava sledovat, nez "vypusteni iPhonu na balonu" :D
    NASA
    NASA --- ---
    THERIDANE: to bude tim, ze ti tam prebehla cerna kocka, zkus to bez ni :-))
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Všecko funguje, akorát jsem nedomyslel to uchycení a upadl i bazmek, což by se stát nemělo.

YouTube - czANSO Cutdown Test #4
    http://www.youtube.com/watch?v=-PT0AXIYhJA
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    THERIDANE: pekne :) hodilo by se mozna i na ten horni konec dat nejaky popis, poselstvi ci zlatou desku, podle financi, az to najde nejaky domorodec kdesi, tak at nam muze dat vedet zpatky, kam to az doletelo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam