• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru

czANSO.com

Czech Amateur Near-Space Object
    *
    blog: blog.czANSO.com
    *
    FB page: facebook.com/czanso
    *
    Foto z letu: http://czanso.com/flight/index.php?c=fotky-z-balonu
    Video z letu: http://czanso.com/flight/index.php?c=videa-z-balonu
    rozbalit záhlaví
    SEZI
    SEZI --- ---
    THERIDANE: odkazy jsem nikde neviděl, ale podle ofic. stránek už na tom kdosi pracuje:

A co videa ze stratosféry? V terénu jsme se setkali s překvapivými potížemi při stahování dat, dvě SD karty jsou už u odborníka na obnovu dat a věříme, že se brzy pořízenými záběry potěšíme!
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SEZI: nevíš jestli mají image těch karet někde vystavený? já mám s dolováním nějakou tu zkušenost, tak bych se jim na to podíval
    SEZI
    SEZI --- ---
    omg, teda nerad přispívám k tomu mediálnímu "kolotoči", naplno souhlasím s ATOMIKS, ale po přečtení [ VIRGO @ Fotografie z vesmíru a kosmonautiky ] jsem se těšil na rozhovor s někým od czANSO a zas to byl ten Fénix. :-) Jinak jim moc přeju ať mají úspěch s dolováním dat, na jejich facebooku zatím boužel ticho po pěšině :-((

(od času 3:50)

iRadio - audio
    http://www.rozhlas.cz/default/default/rnp-player-2.php?id=2427190&drm=
    _LUCI
    _LUCI --- ---
    TOXICMAN: A já si říkala, proč jsem v té televizi neviděla Tebe, ale nějaký cizí lidi. :D
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    TABORACEK: Pokud se ho povede dobře udělat, což neni úplně triviální :-)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    THERIDANE: libi se mi ta poznamka o tom ze dratu je tam dost na to aby to fungovalo:)

Mimochodem, co je spatnyho na tom, vzit celou stavajici sondu, nej jen ten bastl? At tak nebo tak, tim filtrem se imho nic nezkazi...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TABORACEK: Telemetry And Control Test Article :)

no tak klidně, někdo se toho chopte :-)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    THERIDANE: No, budou tam i různý mikrovlnky na jinejch pásmech, ale zase s o to většim výkonem o co míň GSM pásem tam bude. Takže to ve výsledku vyjde zhruba na stejno, protože intermodulační produkty vyšších řádů budou mít výrazně větší úrovně a tim zhruba "zastoupí" ty IMD produkty který by se jinak objevily jako produkty nižších řádů ale způsobený jinejma frekvencema na vstupech.

Pokud by se to takhle doopravdy zahlcovalo, nebylo by odvěci zkusit stvořit mikropáskovej filtr ...

TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    THERIDANE: Co to proboha je TACTA modul?

Co se tech pasem tejce, jiste, kazda BTS pouziva nekolik malo kanalu z celyho GSM pasma (typicky 4 v kazdym sektoru) a navic je to planovany tak, aby aby se navzajem "tolik" nerusily, tedy sousedni bunky operuji nekde jinde a jeste hopsaji mezi temi 4mi kanaly. Takze to neni zase az tak reprezentativni, ale rekl bych dostatecne prukazne, ale taky to nemusi vubec fungovat...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SPECZ: to by jít mohlo (kdyby ten modul ještě existoval :), ale tam nahoře je to přeci jen všechno dohromady (víc pásem), u jedné věže to bude jen jedno pásmo, ne?
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    THERIDANE: Koneckonců tuhle teorii můžeme relativně snadno ověřit. Jeden vezme zapnutej TACTA modul do ruky a vyleze s nim někam mezi antény mobilních operátorů (vyberu nějakou střechu od který mám klíče) a druhej na něj nasměruje anténu. Pokud budou chodit data jen jednim směrem, budu považovat teorii za potvrzenou.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    PETD: Děkuji za objasnění :-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    *: podle Honzy Valose je z té výšky LOS na spoustu GSM věží v Čechách, a je to tam okolo 900 MHz zamořený jejich šumem, kterej nám (868 MHz) saturoval přijímač a tak moje rámce s příkazy neprocházely skrz... v palubním logu byla spousta fragmentů těch příchozích paketů
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    THERIDANE: Diky za info treba priste ;-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    NINE_OF_NINE: díky malýmu zádrhelu (zdržení předletové přípravy, během které běžel timer, a nemožnost poslat do 10 km výšky povel pro prodloužení timeru kvůli rušení*) se GSM modul začal probouzet už ve zhruba 25 km cestou nahoru... a pravděpodobně se nějak zablokoval, protože ve vesmíru T-Mobile ještě nemá pokrytí :-)

jeho C++ třída byla bohužel šitá horkou jehlou, a neměla metodu pro reset modemu

data o signálu nejsou
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    NINE_OF_NINE: to by me taky zajimalo prosim:)
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    Omlouvam se za pripadnou otazku ktera byla jiz zodpovezena, nicmene filtruju marne. GSM modul byl aktivni jen pri start/pristani? Pokud byl aktivni po celou dobu letu je k dispozici zaznam kdy pripadne prisel o signal?
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    Blahopřeju!
    PETD
    PETD --- ---
    Gratuluju k moc hezkému pokusu. Také mě napadla podobná otázka jako CHEVALIERa, ale spíš v tom smyslu, jestli vás to láká nebo ne. Mě, jakožto částicového fyzika, by to lákalo docela dost, na druhou stranu není to příliž jednoduchá věc na smyslplné provedení.

CHEVALIER: Druhů detektorů je docela dost, horší je to s váhou. Do 50ti gramů se vejde fotografická emulze či papíry a případně křemíkový detektor. Pokud by se měl použít křemík, tak je tam ještě problém s elektronikou a napájením. Co se týče srovnání s LHC, tak o tom se nedá ani uvažovat. Není možné vynést nahoru taková detektor, aby byl schopen měřit energii částic. Jediné co lze měřit, je celková dávka u emulzí a cca druh částic. Co se křemíku týče, tam jde měřit nejenom celkovou expozici, ale aktuální dávku.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    jsem rád, že ta blbá debata o tom, kdo byl první, může skončit .o) stejně byla od začátku trapná a vzhledem k cílům mise CZANSO úplně zbytečná (nebylo cílem být první).

kdyby jste stáli o větší medializaci budoucích misí, tak tento klub sleduje kameraman společnosti, která točí pro tv prima. to by mohla být decentně prošláplá cesta k televizní prezentaci (předpokládám, že místo zvířatek na konci zpráv).
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Teď mne napadlo, nedaly by se na horní stranu té škatule dát nějaké malé detektory nabitých částic-záření? Jde mi o porovnání s LHC. Teď asi pět minut googluju ale zatím jsem na nic malého-lehkého nenarazil...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam