• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru

czANSO.com

Czech Amateur Near-Space Object
    *
    blog: blog.czANSO.com
    *
    FB page: facebook.com/czanso
    *
    Foto z letu: http://czanso.com/flight/index.php?c=fotky-z-balonu
    Video z letu: http://czanso.com/flight/index.php?c=videa-z-balonu
    rozbalit záhlaví
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    TABORACEK:
    AKA_THE_A: hlavne tam se da uz srazit s kde cim (je tam trochu plno) :)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TABORACEK: na stacionární orbitu je třeba už dosti značnej rozpočet :(
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    THERIDANE: Tohle me uz taky napadlo, ale pocitam ze to chce trochu vic advanced zarizeni. Precijenom jsou to dva ruzny koncky a modelarsky rakeky jsou taky slusna veda. Tady mimochodem nastava uz docela slusna sance ze payload nebude nalezen po dopadu, ovsem why not take it a notch further a dostat to rvnou na nejakej stacionarni orbit:)))
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    SPECZ: obecně nad 13km hrozí srážka leda s vojenskou stihačkou, nad 20 už ani to :P
    JERYK
    JERYK --- ---
    TOXICMAN: Jen zjišťuj, jdeme do toho!

THERIDANE: Jasně!

Ale teď vážně. Před časem jsem navrhoval Toxicmanovi oprášit rumunskou myšlenku startu rakety ze stratosférického mikrotenového balonu. Věřím, že pomůžou i spřátelené kluby.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SPECZ: mám za to, že nad určitou letovou hladinou už je zase pásmo neomezené... ale to bych musel ještě zjistit oficiálně
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    TOXICMAN: A nebude u toho krapet problém s legislativou ?
    Pokud se dobře pamatuju, bylo v letovym povolení omezení na území ČR, ne ?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    já bych naopak chtěl do výšky, pořádně to prohnat do 101 km ^^
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    já jsem přemýšlel o zero pressure balloon :)
    pokusit se ho udržet na "orbitě" maximální dobu... dny, týdny

to je samozřejmě další level nahoru, protože je potřeba vyřešit odhazování balastu, upouštění helia, satelitní iridium modem, temperature control apod. :)
    ale má to něco do sebe :)

nicméně teď finišuju dokument (nebude sice hotovo na 1. výročí, ale to snad tolik nevadí :) a pak vymyslíme projekt ;)
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    THERIDANE: určitě by tam nebylo něco, co se nedá klasifikovat jako nebezpečná látka? jinak jako moc pevnej předmět v balon uchápu :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    RANITOMEYA: obecné ohrožení, nebezpečná látka na cizím území, moc pevnej předmět v balonu... :)

it's baloney
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    AKA_THE_A: tak co to vybavit nějakou bombičkou s něčim fakt hodně smradlavym ála kněžice a jiní smradem se bránící zvířata? :)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    ARCHIMEDES: a následné praktické exkurze do trestního práva ČR (či jiné země) :P

TOXICMAN: měl jsem přesně stejnej nápad :D
    Pro začátek třeba opuštěný průmyslový areály, lomy nebo třeba vojenský újezdy (když teda neni zrovna cvičení...)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    TOXICMAN: Tady se nabízí možnost vývoje veselých sebeobranných systémů... :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ADRAGON: to už mě kdysi napadlo, udělat "rover", který by se vzdáleně ovládal na Zemi, ale to by skutečně chtělo málo obydlenou až neobydlenou část světa...
    protože první kolemjdoucí opilec/šprýmař/zloděj by mohl vozítko, které stojí desetitisíce peněz a stovky člověkohodin, naprosto jednodušše zničit
    ADRAGON
    ADRAGON --- ---
    nápad jak zdvihnout laťku ještě o trochu víš http://blog.jgc.org/2012/08/why-dont-they-just.html
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    tak to je trochu hodne trapny ta reklama...
    ale nejspis to nehrajou, to proste zaplatili nakejm typum a ty to se stejnou radosti udelali.... ale jen do trapnejch 20km ;DD lol ;))
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    RANITOMEYA: Abych pravdu řekl, myslím že jsem poněkud hystericky "ulétl" v posuzování "případu". Takže už radši mlčím...:-)
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    CHEVALIER: Křivost bude asi způsobena dost širokým ohniskem.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    TABORACEK: Jo a payload kašli. Všimni si křivosti obzoru v různých výškách. Poprvý mě taky nenapadlo, že to může být fake a blbě sem se ptal na plechovku...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam