• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Kosmický výlet: Balonem na hranici vesmíru za 1,5 milionu | 100+1 zahraniční zajímavost
    http://www.stoplusjednicka.cz/kosmicky-vylet-balonem-na-hranici-vesmiru
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    THERIDANE: Tak takhle kvalitativne to vim, ale ta kriticka mez, kdy dochazi k lokalnimu prekonani rychlosti zvuku i pri celkove podzvukovem letu je zavisla na tvaru telesa, spis me prekvapilo, jak ostry a stejny ten nastup i konec nestabilit byl, i kdyz se Felix vselijak tocil. Zkusim navrhnout kamaradovi z letectvi na CVUTu, ze by to mohli dat nejakemu studentovi nasimulovat :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ARCHIMEDES: Zhruba mezi 0.8 - 1.0 je tzv. transonická rychlost a při ní je problém se stabilitou obecně - některej obtékající vzduch je nadzvukovej, jinej není, dochází k prudkým (a na lidským těle určitě nepředvýdatelným) separacím proudění... je to jeden z důvodů, proč vůbec vznikl pojem "zvuková bariéra" - dobrodruzi, kteří se k Mach 1.0 přiblížili, ztráceli kontrolu nad strojem (i tragicky) a tehdejší začínající aerodynamika to neuměla popsat.

    Taky je to problém při střelbě na větší vzdálenosti - střela při přechodu přes M 1.0 výrazně mění směr a s tím jde přesnost do kytek.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    THERIDANE: Dokonalé! Hlavně ten začátek, dvacet sekund prakticky 0G, 35 sekund nadzvukové rychlosti... Pořád mi přijde stejně děsivé jako když jsem na to koukal v přenosu, ta ztráta kontroly při 0,8 Mach až do poklesu pod tuhle hodnotu (žeby nějaká kritická hodnota pro stabilitu tělesa tvaru liského těla? tušíte někdo?), do toho sledovat tepovou frekvenci... Uff.
    Frajer, frajer, ještě jednou frajer.
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    THERIDANE: fucking epic... tak tohle sem chtel zkouknout uz od toho skoku... bozi!
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    THERIDANE: perfektní :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    celej Baumgartnerův seskok POV, včetně telemetrie :-)

    Red Bull Stratos FULL POV - Multi-Angle + Mission Data - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=raiFrxbHxV0
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Google chce postavit Internetovou sit pomoci balonu ve stratosfere:
    Project Loon: The Technology - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mcw6j-QWGMo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vesmírné ambice má i africká Ghana. Balon vynesl do vzduchu model satelitu o velikosti plechovky | zpravy.ihned.cz - Svět
    http://zpravy.ihned.cz/...africka-ghana-balon-vynesl-do-vzduchu-model-satelitu-o-velikosti-plechovky
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    XCHAOS: Informace o tom kde a zakolik koupit balón je na našem blogu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ahoj. mám sponzora na další stratosférický let - tentokrát ne samoúčelný, ale na provedení jisto aerodynamického testu ve stratosféře (v podstatě mě zajímá, jak rychle bude jistý konkrétní velmi specifický aerodynamický tvar v tom velmi řídkém vzduchu padat - výstupem bude GPS záznam toho padání a nějaké fotky)

    prozradíte, ke se ten balón dá koupit? nebo se chcete i podílet?
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    European Tour – Success! | Ava High Altitude Balloon Project
    http://ava.upuaut.net/?p=522
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THERIDANE: tak GPSku na palubě stejně máte, ne?

    numerický simulace mi nic neřeknou o tom, jak se skutečně zachová konkrétní materiál, při dané teplotě, apod.... vezmi si třeba jen "flutter" (takové to "plácání se")... samozřejmě, že jakési základní numerické simulace jsem dělal, ale třeba konkrétně to, co jsem použil, končilo při hustotě vzduchu odpovídající výšce 16 km, apod.

    hele, mě trvalo rok, než mi došlo, že pro to, co si chci ověřit, nepotřebuju nic složitějšího, než tu věc hodit kolmo dolů - že nemusím hned stavět celý letadlo a řešit jeho pohon, řízení, apod.

    ale vlastně i ten poměr rychlostí, co udávají Slováci, je zajímavý (Krabička začala padať rýchlosťou 100 m/s (360 km/h), postupne ako hustla atmosféra, spomaľovala na rýchlosť pri páde 6,6 m/s. - tedy v podstatě, 16x talková rychlost, odpovídající snad až 256x menší hustotě vzduchu?). nicméně data z výšky 38 km se mi už na nic - bohatě by mi postačilo odhodit můj experiment jako "užitečné zatížení" ve výšce 20-22 km (a odlehčený balón by pak mohl stoupat dál...).

    samozřejmě - pokud ještě nějký vzlet plánujete, tak si to Arachne Aerospace normálně můžou zaplatit - mě zajímá výsledná prezentace získaných dat na mém vlastním webu, pod mojí hlavičkou... a nechci řešit vše od nuly, ale jestli máte nějak vychytané video, že bych třeba měl natočené, jaký tvar během pádu ta aerodynamická plocha zaujme, apod.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SPECZ: tohle přesně mám na mysli: Krabička začala padať rýchlosťou 100 m/s (360 km/h), postupne ako hustla atmosféra, spomaľovala na rýchlosť pri páde 6,6 m/s.

    zajímá mě z určitých důvodů, jak rychle by určité specificky zakřivené povrchy dokázaly ve stratosféře padat....
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    XCHAOS: nebude lepší si udělat numerický simulace? garážovej wind tunnel je brnkačka ve srovnání s pomalu suborbitálním engineering letem a shazování několika payloadů s trasováním... :) nebudeme schopní zajistit dostatečně konzistentní podmínky a bude to drahý :|
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THERIDANE: teď jsem to sem chtěl postnout:
    FPV to Space and back | RC Explorer
    http://rcexplorer.se/projects/2013/03/fpv-to-space-and-back/

    tohle je hodně pokročilé. já bych pro vás měl jednodušší "užitečné zatížení" - resp. "technologický experiment", který bych v té stratosféře potřeboval provést.

    potřeboval bych si ověřit nějaký koncept tím, že bych zjistil, jak rychle by konkrétní aerodynamický tvar o konkrétní hmotnosti v té atmosféře _padal kolmo dolů_ (vodorovný řízený let je další pokročilejší fáze, tak daleko ještě nejsem). (v podstatě testy v podtlakovém aerodynamickém tunelu odpovídajícím výšce 30 km jsou zela mimo možnosti garážové firmy...).

    v ideálním případě by mělo jít o porovnání vlastností několika různých tvarů (tedy na každém tom experimentu nějaká ta logující GPSka, a dole by se to posbíralo...)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: sice hezký, ale prostě to chce plně autonomní systém ;-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Space Glider - FPV to Space and Back! - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=rpBnurznFio
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    SPECZ: max vyska 38 km, to neni spatne, CZanso dosahlo "jen" 31 km
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam