• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEGBASurrealismus & dAdA: proti všemu rozumu. : texty, kresby a malby, kolaze, filmy ...
    KARCOOLKA
    KARCOOLKA --- ---
    taky Gabriela, název nevím
    KARCOOLKA
    KARCOOLKA --- ---
    Gabriela Fridriksdóttir - Operazione dramatica
    KARCOOLKA
    KARCOOLKA --- ---
    Colette
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    A nyní (s povolením zakladatele diskuse) něco z vlastní zahrádky. Podobné výjevy jsem omezila jen na sny hlavní hrdinky, nicméně ani celá novela není dvakrát příčetná.

Večer poklidně uplynul, přichází noc a koráb pomalu a líně vplouvá do nočních vod. Při usínání cítím sotva znatelné pravidelné pohupování. Zvedá se vítr, napíná plachty, a po chvíli se zase utišuje. Je klid. Koráb pluje dál, téměř neslyšně, jako kdyby se vznášel. Stojím na přídi, prameny vlasů mi poletují kolem obličeje. Vedle mě stojí Josef, jednou rukou mě objímá kolem pasu a druhou ukazuje někam do dali. Zvednu hlavu a pozoruju noční oblohu. Josef prstem zamíří na skupinku hvězd a ve vzduchu maluje obrys souhvězdí. Podíváme se na sebe. Usmívá se a jeho obličej se přibližuje k mému. Najednou se mu tvář zkřiví bolesti, jeho levá paže, trčící k nebesům, se odtrhne a vítr ji nese pryč. Všude je spousta krve, lidé, postávající okolo, křičí, pobíhají sem a tam a volají lékaře. Přes všechen ten mumraj zdáli slyším pláč nějakého dítěte. Pláč sílí, uvědomuju si, že to není pláč dítěte, ale dospělé ženy. U zábradlí stojí paní Mieltke, hořekuje, přechází sem a tam a ve svém žalu si ani nevšímá toho, že prochází skrze zábradlí jako duch. Ve vzduchu se vznáší i Gottfried. Ve svátečním obleku, tváře má ruměné, kypí životem, přestože by měl být mrtvý. Vesele nás zdraví a mává na nás Josefovou rukou, kterou drží ve svých tučných prstech. Paní Mieltke se ho snaží obejmout, ale Gottfried se vznáší příliš vysoko, nešťastná matka opakovaně vyskakuje do výše a snaží se ho přitáhnout k sobě, ale Gottfried před jejím dotykem klouže pryč a ona zoufale a hlasitě štká. S úlekem se probouzím, otvírám oči a sedám si na postel. Koráb i všichni cestující zmizeli, ale pláč neustává.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Jak Lynche nemusím (a když je ho moc, je to únavné, zvlášť TP), přece jen něco docela stojí za to, aneb klasika:

TP
    http://www.youtube.com/watch?v=e9HN4zSriDs

Mazací hlava
    http://www.youtube.com/watch?v=bBpd5xy-vCY&feature=related
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATISLAV: Jakobuv žebřík už nikdy, nikdy nechci vidět! Kam se hrabou všechny krvákya řezání motorovou pilou.

(Ehm, to je doporučení ke shlédnutí).
    UNTITLED
    UNTITLED --- ---
    no zrovna na Ex-Drummera se už delší dobu chystám, ale pořád se neane donutit ke stažení, tak děkuji za připomenutí, jsem velmi zvědav (a to hlavně z pozice člověka co občas mlátí do bicích...:),

btw: nestáhli jste si někdo valerii z toho linku, co je uplně první... je tam poničená zvuková stopa, tak to zní správně surreálně:)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    PATISLAV: Neboj, děkujeme:-)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Ehm, nenechte se odradit nízkými hodnoceními většiny filmů. Ne každý tomuhle přijde na chuť, zvlášť Las Meninas a Ex-Drummer rozdělují obecenstvo na dva tábory se zcela odlišným názorem.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Výtvarnému umění prakticky nerozumím, docela mě ale baví filmy s určitým nádechem surrealismu. I když si nejsem ani trochu jistý, že se jako surrealistické označit dají, někdy jsou snové, někdy prostě jenom absurdní, ujeté, divné.

Luise Buñuela tu ještě nikdo nezmínil, já se k němu sice ještě nedostal, ale kdekdo ho vyzdvihuje jako klasika žánru. Z novějších kousků se mi líbily oba filmy od Roye Anderssona, které jsem viděl - Písně z druhého patra a Ty, který žiješ

----------

Pak určitě Černá noc, tu můžu jednoznačně doporučit, vizuálně velmi působivé.

----------

Předloňské Vary zažily kontroverzní surrealisticko-dadaistickou tečku v podobě Las Meninas. Pro průměrného diváka zběsilost, tady by se to ale mohlo líbit, pokud to jde vůbec nějak sehnat.

----------

Vzpomínám si ještě na film Pavouk, ale už si nejsem moc jistý, jak je na tom z hlediska surrealismu, je to už dávno, co jsem ho viděl.

----------

Jemné náznaky surreálna jsou ve filmu Lumík (Lemmings).

----------

Ex-Drummer je naprostá šílenost, spíš vrcholná absurdita než surrealismus, které by se měli vyhnout homosexuálové, ženy a lidé se slabším žaludkem, pokud se nechtějí cítit uraženi a znechuceni třikrát do minuty. Pro muzikanty povinnost, ale film si určitě vychutnají i všichni, kteří mají rádi, když jsou filmaři a autoři hraví.

-----------

A nakonec jeden takový běžnější film, který sem možná úplně nepatří. Psychologický (psychedelický? :)) horor Jakobův žebřík

EVELINA
    EVELINA --- ---
    Něco z Alenky od Jana Švankmajera

KAFKA
    KAFKA --- ---
    Ještě jeden, něco si necháme na jindy:-)

KAFKA
    KAFKA --- ---
    Opět on a v lepší kvalitě:

Soledad (1955)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    Já miluji Delvauxe.

The Great Sirens, 1947
    Paul Delvaux (Belgian, 1897–1994)
    Oil on Masonite

79 1/2 x 112 1/2 in. (203 x 305 cm)
    Gift of Julian J. Aberbach, 1979 (1979.356)
    Maj to svině v MMA in NYC.
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    Také děkuji za diskusi a za práva, málem bych zapomněl na slušnost:-)
    KAFKA
    KAFKA --- ---
    OVERDRIVE: Zastoupen je v každé větší galerii moderního umění v Čechách.

Einstürzende Neubauten za surrealismus nepovažoval ani trochu /imho/.
    KARCOOLKA
    KARCOOLKA --- ---

Gabriela Fridriksdottir, islandská výtvarnice
    ukázka z performance
    KARCOOLKA
    KARCOOLKA --- ---
    je libo kávu/čaj?
    Meret Oppenheim
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    také od Toyen
    EVELINA