• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUMnemotechnické pomůcky
    RADU
    RADU --- ---
    pomůcka na velikosti oblečení co používá moje mamka: SeMiLy (xl už v tom bohužel neni, přesto to myslim celkem pomáhá)
    RADO1
    RADO1 --- ---
    U striedavych obvodoch na kondenzatore a cievke predbieha bud prud napatie alebo naopak. Nikdy som to nevedel az kym som nepocul:
    Cievka je jak dievka. Najprv napatie, potom prud.
    JENDA69
    JENDA69 --- ---
    Herkules Nechtěl Armádní Krasavici Xénii Ranit
    (VIII. A skupina He,Ne, Ar, Kr, Xe, Ra)
    RADU
    RADU --- ---
    Nejvíc mě ale dostávaly hlášky našich agronomů na ČZU při výuce agrotechnik jednotlivejch polních plodin. asi už to bude trošinku náročnější pro nezemědělce ale nedá mi to, anobrž to jednou vyřknul jeden antifeministickej profesor co je širší než delší: "řepka je jako žena-dokud nepolehne, neurodí" (řepka se v času sklizně pozná mj. proto, že se jakoby sehne k zemi)
    RADU
    RADU --- ---
    WILDENBURY_SQ: já znam zas na tohle "Co si gertrůdo snědla?Plumbum. :)
    KUTIL_TIM
    KUTIL_TIM --- ---
    Na strednej skole sme sa raz mali na geografiu naucit vsetky hlavne mesta azie tak to len bolo asociacii co sme si navymyslali aby sa nam to nejak natlklo do hlavy, tak napriklad:

Jordansko - Aman : Michael Jordan bezi na kos, skoruje a krici "A mám to!"
    Brunei - Bandar Seri Begawan : Bruneisky sultan kadi do bandasky.
    Oman - Muscat : Chlapik sa hambi, ze onanoval tak teraz musi nosit masku.

a tak dalej. Hned z toho citit stredoskolske casy a co nam tak stale chodilo hlavou :)
    ZATRSATR
    ZATRSATR --- ---
    a jedna slabsi...kdyz jsem se poprve setkal s reckou filosofii, nemohl jsem si zapamatovat jak za sebou sli sokrates, platon a aristoteles, tak jsem vydedukoval ze jako spravni rekove musi byt serazeni pekne S P A rtansky:)
    ZATRSATR
    ZATRSATR --- ---
    PATISLAV: tak to ja pouzival BRAPRODALIDVĚHUTAČEVI
    (+jeho nedokoncena Viola...:)
    JEUX
    JEUX --- ---
    BUJAGA: já znám: Eva Hodila Granát Do Armádního Ešusu
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SKRU: To já používal BraProDaliDvěHuTaČe :)
    SKRU
    SKRU --- ---
    joa este smetanovy opery ze zakladky:

Kdyz prisli branibori do cech, dal dalibor libusi pod certovou stenou hubicku. bylo to tajemstvi, o kterem vedely jen dve vdovy a prodana nevesta:)
    SKRU
    SKRU --- ---
    BUJAGA: dvojité vé tam nak hapruje

struny na houslich: Eva Adamovi Dala Gumu (ale on ji asi nechtel, a tak se narodil Kain..)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Naše paní učitelka na zeměpis byla fanynka mnemotechnických pomůcek. Kromě klasických, jako je třeba "šetři se osle" (6378km, poloměr Země), dokázala vymyslet i pomůcku, která se pomůckou stala jen díky své nekonečné dementnosti:

Učitelka stála před tabulí a s vážnou tváří začala vysvětlovat: "Na tohle hlavní město mám takovou mnemotechnickou pomůcku." Hodila rukama na stranu, pravila "Peru", pak hodila rukama na druhou stranu, jakoby tančila a pronesla "Lima". Pak asi ještě třikrát zopakovala "Peru - Lima. Peru - Lima. Peru - Lima," a pokaždé u toho udělala ten taneček. Absurdita celé pomůcky byla natolik silná, že se většině z nás nesmazatelně zaryla do paměti. Pomůcka je tedy zjevně opravdu funkční :)
    BEESWAX
    BEESWAX --- ---
    Na zapamatování data objevení Ameriky: jedna čtyři devět dva - Kolumbus Ameriku zná
    Další třeba na zapamtování římských číslic:
    Ivan Vedl Xénii Lesní Cestou Do Města - 1 5 10 50 100 500 1000
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Na periodickou tabulku prvku znam taky jeden peknej :)

14. skupina - C, Si, Ge, Sn, Pb

Cikány Si Germáni Snadno Podrobili .. :)

(Nicmene je to spis pro legraci, z vlastni zkusenosti muzu rict, ze je jendodussi si proste tabulku pamatovat tak jak lezi a bezi, obcas event. nejake souvislosti nebo navaznosti, ale pamatovat si 18 vět ... :))
    JENDA69
    JENDA69 --- ---
    Ivan Vedl Xénii Lesní Cestou Do Města
    I V X L C D M (posloupnost římských číslic)
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    ze skoly pamatuju todle: Civka jako divka, nejdriv napeti a potom proud
    WYMA
    WYMA --- ---
    KOKES: jo takle, tak to jo, nevšimnul sem si těch čáreček před slovem...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOKES: ne, neměli, proto jsem si je nikdy nezapamatovala.

MYslím že jsou, protože vojáci se to musí učit bez toho...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam