• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIE3D PHOTOS








    linky na 3D fotky na netu, aneb..

        ..nasadte 3D bryle a jedeeeem :)






    ANKETA a další informace jsou na nástěnce ;)







    Informace:

    -> wiki: Stereoskopie

    -> wiki: Anaglyph




    Kde koupit 3D brýle:

    -> NC Computers.cz




    Zajímavosti:

    -> iZ3D driver pro hraní her ve 3D ;)

          (bez nutnosti drahého monitoru, a dalšího hardware)







    rozšíření do prohlížeče Chrome, které vytváří 3D obrázky/anaglyphy z libovolného obrázku od id CODEAS:
    https://chrome.google.com/webstore/detail/nhgjpfdjhlimkkdgnecbgnefdafbcncc
    rozbalit záhlaví
    AZAZEL1MZ
    AZAZEL1MZ --- ---
    VERLIBA: Kolega se teď rozjel, takže těch promítání má víc, tak třeba to máš z domu blíž někam na jiné projekce
    - čtvrtek 18. 4. 2013 - veřejné stereoskopické promítání v TMB, Brno
    - pátek 19. 4. 2013 - veřejné stereoskopické promítání - cestopis Peru a Bolívie
    Matěj Boháč, od 19:30 v klubu Halahoj, Třebíč
    - pondělí 6. 5. 2013 - veřejné stereoskopické promítání - cestopis Ladakh
    Matěj Boháč, od 19:30 v Experimentálním studiu, Lidové Sady, Liberec.
    - úterý 14. 5. 2013 - veřejné stereoskopické promítání - Laponskem na běžkách
    Matěj Boháč, od 19 h v kavárně Čas, U Lužického Semináře 15, Praha 1

    VERLIBA: Na stereofocení mám k dispozici tyto fotoaparáty 2x Belplasca, Kodak Stereo Camera a jednu digitální stereoskopickou tragédii FinePix REAL 3D W3. Plánuji ještě ralizovat nákup fotoaparátu Sputnik což je středoformátový stereofotoaparát. Jak je vidět ze všech těch odkazů, jsou to fotoaparáty přímo určené na stereofocení a mají pevnou bázi, tzn vzdálenost mezi osami objektivů. Nedá se s nimi tudíž fotit ani makro (kde je potřeba malá báze v řádech milimetrů) ani hyper-stereo (kde je potřeba báze třeba v jednotkách nebo i desítkách metrů) a kterou používají kolegové na focení krajin, tak aby byla krajina plastická i v pozadí.
    Ale mám v plánu v dohledné době (řádově dva měsíce) pořídit si dvojici fotoaparátů a složit si svůj vlastní stereo kit tak jak to mají uděláno někteří naši kolegové viz odakz. Momentálně teď řeším z čeho to všechno zaplatit, kde nechat vyrobit Z rámeček + jaké fotoaparáty jsou pro to vhodné. Ve světě existují nadšenci, kteří se tomu věnují a ti napsali úpravu firmware pro takové dvojice fotoaparátů, aby zaručili alespoň akceptovatelnou synchronizaci. Podporované jsou však jen některé fotoaparáty a některé synchronizovat vůbec nejdou z důvodu jak je navrhli konstruktéři. Je zajímavé, že v testech dopadly překvapivě dobře laciné kompakty od Canonu (s cenou kolem 1500Kč, ale u těch je samozřejmě kvalita výsledného obrazu diskutabilní) a dražší kompakty od stejného výrobce s cenami kolem 10tis (kde je kvalita obrazu již přijatelná) ta synchronizace prostě nefachá tak jak by měla a člověk se musí připravit na to že to buď vůbec nepojede (naštěstí zakoupené zboží se dá do týdne či dvou vrátit zase prodejci pokud nenese známky použití, takže ti statečnější z nás kupují fotoaparáty a testují) a nebo že tam bude mít nějaké procento odpadu, které bude nesynchronní (a na nesynchronní fotky se dívat nedá).

    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    AZAZEL1MZ: do brna se bohuzel nedostavim, ale jsem zvedav, zdali jsi pouzival ruznou bazi pro ruzne zabery - napriklad vetsi pro krajinky a tak..
    AZAZEL1MZ
    AZAZEL1MZ --- ---
    Pozvánka na další veřejné stereoskopické promítání.
    CO: Fotografie z treku po Indii, Nepálu a Pákistánu
    KDE: Technické muzeum v Brně
    KDY: 18.4 2013
    V KOLIK: začátek v 18:00
    Ladákh – promítání 3D snímků
    http://www.technicalmuseum.cz/akce/ladakh-promitani-3d-snimku
    AZAZEL1MZ
    AZAZEL1MZ --- ---
    No já možná za čas sem něco nasypu, ne že bych začal skenovat, ale plánuji vytvořit v dohledné době stereofotoaparát kombinací dvou kompaktů Canon s95 (nebo s100) tak pak bych měl mít k dispozici digitální data bez mezikroku skenování z filmu.
    AZAZEL1MZ
    AZAZEL1MZ --- ---
    ja sem taky postuji a bez odezvy, taky me to demotivuje, fotim .. ale na film, radeji to zalozim do promitacky a promitnu si to na platno (nebo prohlizim v prohlizecce) nez abych se hral se skenovanim, navic ten muj skener zadna slava, takze vysledky nestoji za moc, zatim ujizdim na analogu
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    VERLIBA: osobně cross nemám moc ráda, protože se mi na to zkrátka blbě kouká.. a nepřispívám, protože se dvěma malými dětmi na to čas už vůbec nezbývá.. ale přispívej dál! ;)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    já dřív fotil sterea, ale rozbil se mi digital a tim šly všechny moje další 3d ambice ta tam. ani na moje stereo35 už jsem nesáhl setsakra dlouho.. :(

    ale sleduju to tu. a radši mám anaglyfy:)
    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    ze jsem tak smely a zvedavy - vsiml jsem si, ze od listopadu sem nikdo krom mne nedal zadnou 3D fotku, je tu jeste nekdo, kdo foti? Je tu nekdo kdo alepson kouka? A v jakem formatu kouka?
    A ten, kdo kouka, ma alespon radost z toho, co jsem sem dal? Kdyby to nikoho nezajimalo, tak si s tim nebudu davat tu praci, prece jen konvertovat to z SBS do cross ci anaglyfu je prace, a davat to sem taky neni jeden klik.. Mozna kdyby lide vyjadrovali svou libost ci nelibost pomoci nastroju k tomu urcenych (tedy palce nahoru/dolu), tak bych se podle toho rozhodl, zda sem pak neco dam, a co..
    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    vlastne tu mam jste jednu relevantni

    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    jedna dnesni v cross

    AZAZEL1MZ
    AZAZEL1MZ --- ---
    Pozvánka na naši další klubovou veřejnou projekci viz ODKAZ. Tentokrát fotografie z Aljašky.
    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    vic ruznych fotecek, kde jsou i tito ptaci zde
    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    jeste ptaci
    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    zas jeden anaglyf - ted si nejsem jist zdali neni obracena polarita, kdyztak si otocte bryle :)
    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    pro zmenu jedna nenaha a tentokrat jako anaglyf
    AZAZEL1MZ
    AZAZEL1MZ --- ---
    jinak pokud by měl někdo zájem, tak je tu pozvánka na veřejné promítání stereofotografií, tentokrát ze Španělska
    AZAZEL1MZ
    AZAZEL1MZ --- ---
    HONZA911: to nelze říci takto paušálně, nastuduj si vzorečky ohledně maximální deviace v obraze a můžeš si pro každý záběr vypočítat jak blízko můžeš mít ne objekt zájmu, ale nejbližší oběkt v záběru, který protíná rámeček

    standardně se bere že pro bázi 65 cm by měl být nejbližší objekt v záběru, který protíná rámeček cca 2,5 metru
    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    HONZA911: ohledne toho cross, taky si to muzes stahnou, a otevrit v SPM, nacez prohodit strany (klavesa x) a pak prekonvertit na jaky format chces..
    ohledne vzdalenosti, zrejme s ocima je ten problem, ze narozdil od fotky umeji konvergovat, tedy kdyz koukas bliz, miris ocima bliz a pozadi je pak desne rozhazene, prestoze to nevadi, jakmile zamiris ocima dal, mas popredi rozhazene, ale vidis dobre pozadi... Na fotce nemuzes takhle ocima konvergovat na blizsi predmety, a che se po ni, aby nebyla zas tolik rozhazena, takze tam jsou jista omezeni..
    Jinak si myslim, ze ten 50tinasobek je tam kvuli tomu aby to na te fotce nebylo od sebe pro prave a leve oko nejak extra daleko.. Napriklad anaglyfove bryle hodne ghostuji, a pak se na to hodne blbe kouka. Osobne bych to dal klidne i trochu mene. A zrejmne ten pomer slouzi spise ke zvetsovani baze, coz mi dava vetsi smysl, nezli oddalovani predmetu. Ale nevim.
    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    priznam se, zklamal jsem se s tim focenim ohnostroje.. napred bypravit deti, zenu, tchyni, pak tam jet 30 kilaku a hledat misto k parkovani, takze kdyz jsem dorazil, k rece, uz lete prvni ohnostroj, nez jsem to vybalil anastavil, a hlavne prodral se davem lidi, uz to malem koncilo.. Ani jsem pres ten dav nemohl dat stativy poradne daleko, a dokonce ani nejsem spokonejen s jednotlivym mono vysledkem..
    Pristi rok se zkusim polepsit..

    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    HONZA911: nasel jsem doma jeste 2m navic, takze mam 6m
    nejakej vzorec nekde mi spocital, zhruba, ze co metr nejblizsi vzdalenosti, to 2cm. Zrejmne to bylo aproximativni, ale zkusim ruzne vzdalenosti. Blby je, ze je na to jen cca 15minut :D
    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    HONZA911: stereo photo maker
    ok, budu se snazit byt co nejbliz a mit to co nejdal, mozna sezenu jeste nejaky kabel na prodlouzeni..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam