• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpifka z malých pivovarů & hospůdky kde je točej (Cz, Sk)
    klub zaměřenej jen na kvalitní piva z malých pivovarů (které nejsou ještě prodány mimo Cz) a hospůdky kde je točej...
    Mapa výrobně činných pivovarů České republiky https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1R5gVvFc4Czz085esg-Mwv8aE6rI&ll=49.77907106623459%2C15.530104250000022&z=8
    http://www.pividky.cz/fakulta.php
    http://www.pivovary.info/showpage.php?name=prehled
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    Na Kovadlině narazili vynikající bazalko-olivovou limonádu;)
    Pesto 750 ml
    https://shop.pivovarmatuska.cz/pesto-750-ml/
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CERMI_FOX: Ten original je spis z toho Goslaru. Ale v Lipsku to vaří ty pivovary jak jsem zminoval - starý Ohne Bedenken a nový Bayerischer Bahnhoff, ze zadni strany je fajn pivní bar Doldenmadel, jinak je to spíš luxusní restaurace - ale stojí to za návštěvu. Pak malinkej Cliffs taky občas vaří Gose. Hospody kde by se dalo něco ochutnat zajimavého tam jsou asi jen Dr.Hops a Goldhopfen.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WHIRGL: myslel jsem original v Lipsku
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CERMI_FOX: Kam jít jako v Lipsku? Nebo obecně kde dělají ten pravý originál? Ten asi nikdo nevaří - já jsem teda nepil Goslarský - ale ani to pokud vím není spontánně kvašený. Jestli byl dotaz na Prahu tak asi číhat kde bude něco.. já nejsem pražskej, ale čekoval bych beergeek, Sibeerii, beertime, dno pytle, palmu, Alebar(nevim jak se ted jmenuje)... nevím kde všude se odváží to čas od času narazit
    LBW
    LBW --- ---
    Pazdrát v zero kvalitě, ale ty studentky tady :)
    #Klubovna
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WHIRGL: mas nejaky tipy, kam jit? Gose rad piju i varim, ale original jsem jeste neochutnal.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    RICK: asi schytam bidu, ale gulas od zichovce mi chutnal i kdyz normalne piva se zeleninou nemusim :-)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    DOCENT: V Polsku s chutí kupuju baltické portery nebo RISy, jedna flaška se dá vypít s chutí, ale pak je třeba přejít na něco více light. Normálně také preferuju pitelnost a chuť dát si po osmém pivu i deváté… Dobrý sládek se podle mě pozná na tom, zda je schopný udělat za rozumné peníze dobře pitelnou desítku nebo jedenáctku.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    Teď jsem měl v Žilině tuhle čtrnáctku a moc dobrá

DOCENT
    DOCENT --- ---
    WHIRGL: Gose s rozmarýnem za mě super (i když samozřejmě lepší je třeba witbier s rozmarýnem žejo). Ale zas to spousta pivovarů domršila a dělají "gose" s tunou ovoce. Nebo IPL - přeskočí se celé spektrum od českého ležáku hned k těm nejdryhopovanějším pivům s nejagresivnejšími chmely. Budu muset vytáhnout omleté rčení, že "méně je někdy více":)
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    ZOIDBERG: Ten styl degeneroval na honbu za džusem, takže mívají IBU jen 0-20. Ale za to hop rating až nesmyslných 20 g/l. Třetí decka se už musí kousat, pitelnost mizivá. Pro lidi, co to srkají po půl deci a pak tomu dávají spoustu bodů na Untappd (podobně jako Imperial Stouty se sirupem a kdovíčím), přitom vypít půllitr se nedá. Já u piva hledám pitelnost, kdy máš chuť to pít po litrech (což u silnějších kousků bývá zrádné, ale kdo se bojí, ať nepije)
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    Jak se tu zmiňovala Sibeerka tak ta má gose výborný - vybavuju si nějakou s rozmarýnem, ten tam byl jen malinko ale byla to pecka :P
    Sul dva od SQBRU taky byla dobrá na léto..
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    SALAMAN: V Lipsku jsem na Gose byl.. jak v legendární "Ohne Bedenken" tak na Bayerische Bahnhof a pivo (gose) velký zklamání.
    Pivovar/hospoda přestavenej z nádraží ale fakt pěknej.... V "Ohne Bedenken" je snad zajímavé jen to, že tam chodil Putin na pivo, když byl v Lipsku jako agent KGB. Jedinej pivovar co tam stál za pozornost byl malinkej Cliffs
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    ZOIDBERG: Ty NEIPA ani nemívaj zas tak velkou hořkost. Hromada chmele se tam cpe až na dry hop, na aroma.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    DOCENT: Kolik to má IBU? Přechmelená piva taky nevyhledávám.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DOCENT: To je další věc. Piva jsou často přechmelený, přesně, jak říkáš.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    Mrzí mě, že většina zajímavých nápadů na odvážnou ingredienci v pivu končí v kyseláčích. Je to hrozná škoda. Přitom se dají dělat zajímavé kombinace bylin, dřevin a ovoce napříč pivnímy styly. Ale 90 % takových pokusů je zbytečně v kyseláči :(

CERMI_FOX: Zašlo to moc daleko. Po litru přemrštěné NEIPA už mám poleptanou sliznici chmelem a nedá se to dále pít. Co je moc, je moc. Jediný bonus je pak druhý den ten aroma odér na hajzlu
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    VANEK: Nebo obecně estery. Samozřejmě třeba v bavorský pšenici, ne v českym ležáku :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    SALAMAN: Pravda, kdo potřebuje ovoce, když máme brettanomyces.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    VANEK: Na Gose bych si chtěl zajet do Lipska.

Já pořád doufám, že se tihle pijani limonádiček nakonec propijou k těm původním pivním stylům bez přidanýho ovoce a dalších zbytečných ingrediencí. Pivovary zase začnou vařit pivo a ochucené pastry soury navždy zůstanou slepou vývojovou větví pivních stylů.

Vidím tam jistou analogii třeba s dýmkovými tabáky. Většina lidí začíná na nějakých ne moc dobrých ochucených tabácích, a časem se třeba prokouří až k přírodním směsím. No a někdo celej život zůstává u voňavek, protože mu skutečnej tabák vlastně ani moc nechutná. Vlastně ani neví, o jak rozmanitej svět chutí a vůní přichází. Ale to je jen můj skromný názor :)

A Staráč nezkrachuje, dokud budou existovat alkoholici.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam