• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DEBBIEglykemicky index



    Glykemický index (zkratka GI) je bezrozměrná veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny..

    - recepty
    - tipy, triky
    - seznam hodnot potravin
    - diety
    - atd..
    rozbalit záhlaví
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    DEBBIE: Jaké recepty chceš? Nejsem cukrovkář, ale o GI jsem se zajímala kvůli cvičení a hubnutí... Takže je možný že vám moje poznatky budou k prdu;)

    Obecně pokud chceš mít vyrovnaný GI tak vynech cukr (hlavně bílou variantu, ale žádná podoba neni vysloveně zdravá - výživové hodnoty jsou stejná bída jako cukr), mouku ve všech podobách (krom celozrnné a jiné plnohodnotné), ani ovoce neni ok páč většinou má vysoký GI (díky frutose), aůe zase má vitamíny atd. Žádný potraviny upravený za vysokejch teplot (co jsem se dočetla tak proběhne rozklad složitých sacharidů na jednodušší a ty právě mají vysoký GI) - takže ani hranolky v troubě nejsou z hlediska GI zdravé...

    Recepty no musíš experimentivat. Já třeba peču celozrnné varice snad na všechny koláče a sladkosti. Protože sladkosti a hlavně pečený miluju a nedokážu si je odříct. Tak se snažim aby to nebyl takovej průser no...

    Např palačinky dělam z hladké celozrnné mouky http://foto.dama.cz/foto.php?f=417950 , do toho přidam vločky (půl napůl s moukou) http://nakuptesi.cz/images/1178828514_Ovesne%20vlocky.jpg no a klasika vajíčko, mlíko a malá trocha cukru (nejlépe tmavýho). Smažit při nižší teplotě na teflonce. A buď s tvarohem nebo s ovocem a tvarohem. Nejlépe je na tom výživově banán/tvaroh.

    Nebo jsem dělala klasickou vánočku z celozrnky - vypadá divně, ale GI má o 100% lepší než klasika.

    http://www.apetitonline.cz/recepty/1127-tvarohova-babovka.html Tohle jsem taky pekla s oves. vločkama. Postup stejný akorát jsem dala 3 tvarohy, méně citr. kůry, žádnou šťávu, nedala jsem žádné máslo (ale to je z hlediska GI asi jedno dělala jsem jí celkově "light"), a místo krupičky půl napůl vločky a hrubou mouku (celozrnka mi došla, ale dle mého tam bude dorá nějaká špaldová krupička apod.), a cukru jsem dala cca 80g.

    [ ZUZIPA @ CUKRÁRNA aneb DORTY..peču..pečeš..pečeme..oni pečou.. ] Tam by se taky dal cukr stáhnout a hrubá bílá mouka nahradit celozrnkou...

    No a slané recepty nemam páč vařim podle aktual nálady, ale neobjevila jsem dostatečně dobrou náhradu za těstoviny a rýži. Rejže natural se dle mého nedá jíst a celozrnné těstoviny mi chutnaj jenom jedny a to jsou špagety z Kauflandu (a to jenom občas) - takový ty BIO jsou strašný sr...y. Brambory jako příloha jsou dle mého OK (nejlépe vařené v páře), pečené už OK nejsou, kaše nevim.

    Nebo si k snídani dělam ovesný vločky s ovocem a jogurtem/tvarohem. Zmražený ovoce dam do mikrovlnky, Ono se rozmrazí, zahřeje a pustí šťávu. Do tý hodim vločky a zamícham (nasáknou se a změknou) pak přidam jogurt nebo tvaroh nebo kombo...
    DEBBIE
    DEBBIE --- ---
    a co nejake recepty hmm? :)
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam