• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAPaměť, její poruchy a trénink
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    GIMEL: to rikas z vlastni zkusenosti?
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    TAR: vygoogli si nějaké knížky od Tonyho Buzana. Je to člověk, který se dlouhá léta zabýval a stále zabývá práci s myslí, pamětí, představivostí, atd.
    Jeho hlavním směrem jsou myšlenkové mapy, ale ty se dají výborně využít na vytvoření zápisků a tím i lepšímu pamatování.
    A pak ještě googli heslo "photoreading", což je zase systém, jak číst knihu tak, abys z ní i něco měla. Zapojením jiných center mozku při četbě si mozek ukládá informace jiným způsobem, což se následně projeví i na jejich vyvolávání. Dá se tak přečíst/naučit až neuvěřitelné množství literatury v celkem krátkém čase.
    TAR
    TAR --- ---
    to je skoda ze to je normalni, vzhledem k tomu ze nepiji alkohol, nekourim, ziji zdrave, tak bych byla rada kdyby samovzdelavani po teoreticke strance bylo videt :/
    TAR
    TAR --- ---
    Muze mi nekdo poradit?

    Jsem vsestrane nadana, mam rada ruzne debaty, rada prijimam nove informace,rada se amovzdelavam a ctu...ale mam problem s tim ze si po precteni knihy ( naucne) toho moc nepamatuji a uz vubec si nepamatuji data...tudiz si vetsinou pripadam spis jako debil, a oto je to horsi kdyz vim ze bych to mela vedet. Nevite o nejake metode, jak pamet trenovat? Nebo jak si veci lepe pamatovat, bez toho abych si musela veci vypisovat?

    SCATVISION
    SCATVISION --- ---
    Přijde mi zajímavá metoda - paměťové zámky. Na místo které dobře znáš (např. dům ve kterém si vyrůstal nebo školu do které si chodil) uložíš informace, každou na jiné místo, měl bys je ukládat v průběhu cesty kterou domem absolvuješ. Když si poté v duchu tuto cestu pocházíš, každé místo by ti mělo automaticky pomoct k vzpomenutí si na informaci kterou potřebuješ. Nemusí to být samosebou jen budova, může to být klidně jen samotná cesta kamkoliv, kterou dobře znáš.

    A ještě jedna věc, kterou používám poměrně často..známe to všichni, musím něco udělat až přijdu domů, ale obvykle se stane, že než domů dorazím, vykouří se mi to z hlavy :( No tak je tu taková pomůcka, musím např. zavolat babičce, takže si představím, že až přijdu domů a otevřu dveře, v mojí předsíni hraje babička basketball, třeba s pevnou linkou, kterou se snaží dát koš..no věřte mi nebo ne, ale když pak vážně přijdu domů, na tuhle totální kravinu si hned vzpomenu. Mělo by to být něco abstraktního, aby nás to donutilo spojit si místo a čas kde potřebuji vykonat to či ono s tou šílenou představou ;) Je fakt, že existují upomínky v mobilních telefonech, ale to by mě připravilo o tu srandu, vymýšlet nějakou ptákovinu, která mi pomůže si vzpomenout :)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    POTVORA: ahoj, slo by ziskat tu tvoji praci? posta, diky
    DIVA
    DIVA --- ---
    nedávno sem se dostala k http://www.kosmas.cz/knihy/106580/sedm-hrichu-pameti/ a fajn .) některé poznatky vcelku banální, ale narazila sem i na souvislosti co mi dřív nedocházely. proloženo příklady z praxe, odkazy na výzkumy ap, doporučila bych .)
    POTVORA
    POTVORA --- ---
    GATTA_NERA: určitě :)
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    POTVORA: to je zajímavý, mohla bych to klidně využít v práci.
    Nevím jestli se potkáme, já se teď do Prahy moc nedostanu, ale určitě se na nějaké akci potkáme.
    POTVORA
    POTVORA --- ---
    GATTA_NERA: zajímavé vychytávky...já jsem to psala z pohledu fyzioterapeuta, tak nevím jestli ti to k něčemu bude. Třeba je fajn učit dva lidi naráz tak, že jeden provádí daný pohyb (chůze o berlích) a druhý se dívá a potom si to vymění, samozřejmě s komentářem terapeuta, kde jsou chyby, co dělat jinak a tak. Pokud by tě to zajímalo víc řekni, někam ti to přinesu ukázat :)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GATTA_NERA: tak ta je husta!
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    POTVORA: jj, podvědomě naučené pohybové vzorce, na řízení se podílí i mozeček. Spíš jsem myslela nějaké zajímavé vychytávky nebo poznaky do praxe.
    POTVORA
    POTVORA --- ---
    GATTA_NERA: motorická paměť je nedeklarativní (tj. uchovává informaci typu "vědět jak" a je nezávislá na hippocampu. To znamená, že novou motorickou dovednost se mohou naučit i lidé trpící např. amnézií.
    Co ještě chceš vědět? :)
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---


    že by měl problém s pamětí? aneb jak nezapomenout na svou ženu..
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    POTVORA: řekni nám něco o motorické paměti :)
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    NINE_OF_NINE: díky za info :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    GATTA_NERA: yop, je mi to jasný
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    DARJEEL: :D
    v podstatě je to samé, ale retardace vznikne v dětství ještě před rozvoje kognitivních schopností, zatímco demence znamená úbytek už nabytých schopností, ale výsledek je v podstatě stejný :/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    GATTA_NERA: aha, jasně, já si v hlavě zaměnil pojmy demence a retardace ;)
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    DARJEEL: jj, Alzheimer je forma demence.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam