• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAPaměť, její poruchy a trénink
    Vše o paměti, vaše zkušenosti, zážitky i odborná témata
    otestujte si vaši paměť

    http://www.cetros.cz/abcd_blesk_pamet.htm
    rychlý test na demenci

    http://www.mudr.org/web/mmse

    Máte v rodině někoho s poruchou paměti?

    67 hlasy od 62 respondentů

      rozbalit záhlaví
      GIOMIKY
      GIOMIKY --- ---
      Tohle je, sice placený, ale hezký trénink kognitivních funkcí.
      Lumosity Brain Training: Challenge & Improve Your Mind
      https://www.lumosity.com/en/
      KARMA
      KARMA --- ---
      Výborná věc, opravdu funguje. https://www.trenujpamet.cz/uvod?6
      KARMA
      KARMA --- ---
      S přibývajícím věkem zjišťuji, že se mi zhoršuje paměť. Ale záleží hodně na životním stylu..
      KARMA
      KARMA --- ---
      GATTA_NERA: Taky si myslím, že je dost důležitá soustředěnost. A taky zajímavost studované látky. Člověk si více zapamatuje něco, co ho zaujme, k čemu má vztah.
      GATTA_NERA
      GATTA_NERA --- ---
      MAUTUSKA: gingko ani piracetam nijak krátkodobě neuškodí, můžou nabudit, doporučují se vlašské ořechy resp.olej z nich :-) Já na medicíně dělala šílené lektvary, ale ty radši nebudu doporučovat. Hlavní je spánek a občas okysličit mozek
      KARMA
      KARMA --- ---
      MAUTUSKA: Na pamet jsou nejlepsi ruzna cviceni, prodavaji se knizky, myslim si ze je to lepsi nez nejake pripravy, ty moc dlouho neucinkuji. Ale Ginko spatny neni.
      MAUTUSKA
      MAUTUSKA --- ---
      ahoj, pisu diplomku a asi jde spis o problem soustredeni, ale ctu knizku a po x strankach se pristihnu ze vubec nevim o cem to je:) tak si rikam jestli by mi nepomohlo naky to zobani. Ma smysl si kupovat naky to ginko z lekarny nebo sou to vyhozeny penize? nebo co byste mi doporucili?
      GATTA_NERA
      GATTA_NERA --- ---
      NASA: Piracetam u starších lidí může dělat paradoxní reakce, neklid apod. Určitě se doporučují ryby a rybí tuk, ořechy- prostě zdroj omega kyselin.
      NASA
      NASA --- ---
      KARAMELOVA_OVCE: diky, nasmerovani pomohlo, bohuzel je to ten otravny nemec, co schovava veci :-(
      zatim tedy pocatecni faze (podle medikamentace, testu hodin a reakci)

      muzeme to tady probirat? lepsi diskuzi jsem zde nenasel... (nebo mam zalozit samostatnou diskuzi na tema alz?)
      je to sice dost osobni, ale proste pomoc mu chci a z googlu zatim padaji jenom oficialni rady, urcite spousta dobrejch, ale spis pro ty pozdejsi faze.
      treba to casem nekomu pak pomuze...

      situace je soucasne tak, ze funguje celkem ok, jen docela casto neco hleda (a brzy zapomene co hleda), celkem je znatelna zmena osobnosti a v soucasnosti nastvanost (polevujici), ze k lekari vubec chodil, protoze prichazi o ridicak...
      s matkou trenujou cteni nahlas, psani a jednoduche matematicke priklady (podle https://www.kosmas.cz/autor/30241/rjuta-kawasima/ rychle reseni jednoduchych matematickych prikladu trenuje mozek nejlepe)
      jako doplnky stravy bere lecitin a pangamin, vic zeleniny a skorice, piracetam mame nechat na pozdeji...
      GATTA_NERA
      GATTA_NERA --- ---
      SRNECEK: Vím, že se tím hodně zabýval Dr. Aleš Bartoš z Vinohrad, měl by pracovat v AD centru
      SRNECEK
      SRNECEK --- ---
      GATTA_NERA: Praha... Pokud máš tip na kompetentní osobu, tak to ocením... Já když byl kdysi za OL, tak jsem měl deprese, takže toto moc neřešil, aspoň mi napsal doporučení na psychiatrii... Samozřejmě deprese na to mají vliv, ale když je nemám, tak zkrátka ten problém mám stále... a tím, že se míchají deprese a různé hnutí mysli, tak jaksi to pak zní, že si hledám nové a nové choroby... dle mě má vše víceméně stejný základ...
      KARMA
      KARMA --- ---
      Chodí mi ted do mailu zpravy z techto stranek, vyzkousel jsem nejaky test nanecisto, pak je to placeny. http://www.lumosity.com/ Vypada to dobre. Trenink pameti, reseni problemu atp.
      GATTA_NERA
      GATTA_NERA --- ---
      SRNECEK: nejlépe za neurologem, na doporučení OL, Odkud jsi?
      SRNECEK
      SRNECEK --- ---
      Ahoj, nevíte k jakému lékaři mám jít ohledně "poruchy paměti"? Dlouhodobě mě trápí, že si nepamatuji, co mi lidé říkali před i krátkou dobou, silně zapomínám, špatné soustředění atd. Nevím, za jakým lékařem jít. Byl jsem za obvodním lékařem... ale ten vůbec nechápal, co po něm chci... doufal jsem, že mě nasměruje... ve finále bagatelizoval můj problém, protože jsem si např. pamatoval náš rozhovor... Opravdu toto začíná být pro mě vážný problém. Díky za rady. P.S. Je mi 24, takže bych tuto potíž očekával v pozdějším věku. Neříkám, že nutně to musí být porucha paměti, ale i tak bych rád věděl, kde to řešit a odhalit příčiny a řešení.
      KARAMELOVA_OVCE
      KARAMELOVA_OVCE --- ---
      Barekulovy zmínka o metodě paměťového paláce mě zaujala, zagooglila jsem a tady je pár odkazů:
      Článek na webu Psychologie
      Diskusní fórum, odkazy included

      Publikace o lidské mysli, paměti a možnostech lidského myšlení jsou ke stažení na onom známém "sdílecím" serveru, který nechci jmenovat. Žádnou z knih jsem zatím nečetla, stavím se k tomu spíš rezervovaně, trochu mi to zavání senzacechtivostí, ale kdybyste někdo měl nějaký tip na dobrou literaturu, sem s ním.
      Já vyzkouším metodu paměťových paláců a určitě se o svoje zkušenosti tady podělím.
      KARAMELOVA_OVCE
      KARAMELOVA_OVCE --- ---
      BAREKULA: Mně se osvědčily odvary z bylin Brahmi a Gutokola (nejsou drahé a dají se koupit přes český e-shop, ale odkážu Tě na Google, protože si nejsem jistá, jestli bych přímým odkazem na e-shop neporušila nějaká pravidla, týkající se reklamy).
      Ještě loni jsem měla problém udržet několik vteřin v hlavě čtyřmístný ověřovací kód, po měsíci užívání jsem zaznamenala zlepšení jak ve schopnosti koncentrace, tak i chápání a dlouhodobé i krátkodobé paměti.
      Samozřejmě je to sporné, svou roli tam může hrát placebo-efekt, trénink a spousta dalších věcí.


      NASA: Co zkusit Piracetam? Asi by nebylo od věci obrátit se na nějakou poradnu, specializující se na gerontologii a problematiku Alzheimera - bez ohledu na to, kolik tatínkovi je a zda má či nemá Alzheimera - jde o to, že v poradně vám doporučí mentální i fyzická cvičení, potravinové doplňky, dietu apod.

      NASA
      NASA --- ---
      Ahoj, mam dva dotazy:
      1) pouzivate nekdo metodu pametoveho palace a podobne? Zajimaji me zejmena zkusenosti pri pouziti pro zapamatovani abstraktnich veci, jako jsou vzorce.
      2) muj otec zacina dost zapominat, co je vhodne pro seniora, aby se to zmirnilo/zpomalil postup? Jedna se spis o kratkodobou pamet, ale obcas se mu michaji i starsi vzpominky.
      BAREKULA
      BAREKULA --- ---
      čus, doufam, že nebudu moc ot, ale mám poslední dobou (cca rok) pocit, že se mi nějak zhoršila pamět-nebo spíš vybavování. největší problém mám se jmény a méně používanými slovními ekvivalenty. ..přitom bych řekla, že v otázce tréningu mozku a pamět rozhodně nezahálím. Nemáte nějakou radu, popř. typ na bylinky nebo tak neco?dík
      FRAKTALEK
      FRAKTALEK --- ---
      The Forgetting Pill Erases Painful Memories Forever | Wired Magazine | Wired.com
      http://www.wired.com/magazine/2012/02/ff_forgettingpill/all/1
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam