B_ART: no tak ked pocujem, ze je to cudzinec (a ze to pocujem skoro vzdy podla prizvuku) tak ich slovencinou netrapim, nie som sadista. Aj ked mi cestina nejde cez drzku, tak nou hovorim ako najlepsie viem. Vynimkou su Poliaci a Rusi/Ukrajinci, ti rozumeju lepsie dobrej slovencine ako zlej cestine, aspon co mam skusenosti. Ked sa tvari, ze nerozumie, tiez ochotne prejdem do cestiny.
MYJKA: v mojej praci nie som jediny Slovak a ludia su zvyknuti, ze na nich zvatlam slovensky, nemala som jedinu negativnu reakciu za vyse roka. V skole detto. Je mi jasne, ze ked raz budem mat normalnu pracu, budem musiet vediet aspon po cesky pisat, pokial sa jedna o nejake oficialne dokumenty, na ktorych este pripadne pracuje viacej ludi. Ale nevidim dovod, preco by som nemohla hovorit slovensky, alebo ju pouzivat v neoficialnej komunikacii. Navyse v IT cesky nikto nerozprava, to su same upgrady, bugy, editory, operacne systemy, dashboardy a reporty ASAP :)))
A mne tiez pride smiesne, ked pocujem Slovaka ako sa casto marne snazi o cestinu. A este im to casto krat tak nejde...
MADIETTA: zopakujem, 2 - 3 krat, pouzivam synonyma podobne ceskym ekvivalentom, ked ozaj nepomaha, poviem to cesky....ja si v podstate vychovavam ludi okolo seba na slovencinu, moje ceske kolegyne pri mne zacinaju pouzivat slovenske slova, moj priatel tiez. Nerobim to zamerne, ale nejak sa na to chytaju.