• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUITEwordpress
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WOJTISHEK: to už ale na tom serveru potřebuješ vedle přístupu k FTP a databázi i přístup k shellu, což už bývá často problém.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    CYBERWOLF: pokud se budeme držet CLI, tak v případě rozběhnutí na jiné url je k tomu výborné WP CLI, jeden příkaz a máš hotovo
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KALIF_WH: to jde taky, ale je s tím je sraní, pokud to chceš rozběhnout na jiné url (třeba stage), chceš něco vynechat a tak.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Akeba Backup mi vždycky jinak fungovala fajn, ale tuším že tam bude placený omezení u takhle velký sajty.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    pokud je přístup k serveru, tak mi tam běží cron s dumpem databáze a exportem www folderu na vzdálený úložiště a pohoda.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    KALIF_WH: to však v případě, že má přístup na ftp a DB, což mít nemusí a vzhledem k tomu, že přemýšlí nad backupem skrze xmlrpc tuším, že ani nemá. Jinak s tebou souhlasím.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    tak zaloha se necha udelat i zkopirovanim obsahu ftp a exportem DB, duplicator je fajn, ale pokud bych mel porovnavat tyhle dve metody, tak pro me ve vetsine pripadu vyhrava kopirovani a dump.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Pokud netrváš na tom, že to má být přes XMLRPC, tak Duplicator ti ten backup umí udělat, v PRO verzi ho umí dělat i pravidelně a rovnou nahrát do cloudu (na výběr je jich několik). Na zálohování a migrování wordpressů neznám lepší nástroj.

Duplicator – WordPress Migration Plugin – Plugin WordPressu | WordPress.org Česko
    https://cs.wordpress.org/plugins/duplicator/
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ahoj, jsem tu znova. Ten WP se na me nejak prilepil nebo co.
    Mam ted situaci jinou, chtel bych udelat backup obsahu z jednoho WP pres XMLRPC ktery se tam nachazi je na to nejaky nastroj nebo si musim udelat sam ? bezny google-fu mi odhalilo metody ktery se zda mam skutecne k dispozici ale obsahu je tam nekolik tisic clanku tak bych radsi neco overenyho nez zacnu bastlit. :)
    (a doufam je to posledni WP co delam)
    MVEK
    MVEK --- ---
    PULKA: Jo, na překladu jsem se už podílel u nějakého pluginu. Díky za objasnění, neměl jsem nikdy odvahu (nebo náladu vracet zálohu) to prubnout, tak jsem se sobě vymlouval, že by bylo vše v angličtině...
    TRZNICE
    TRZNICE --- ---
    FORELLI: tak opraveno pomoci wp-config.php
    define('CONCATENATE_SCRIPTS', false); 

PULKA
    PULKA --- ---
    MVEK: Pokud jde o aktualizaci WP tak je to tak, že pokud zůstane string stejný jako v předchozí verzi, tak pojede česky. Myslím, že těch chybějících stringů není moc, případně můžeš přiložit ruku k dílu tady: https://translate.wordpress.org/locale/cs/default/wp/dev/ když si to projdeš, tak uvidíš, že ještě nejsou přeložené stringy ohledně nahrávání titulků k videím apod.
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    TRZNICE: díky, ráno zkusím, cache jsem vymatal, zkusil i jiný browser.
    TRZNICE
    TRZNICE --- ---
    FORELLI: jinak prvni co v takovy sitauci delam je, ze vymazu cache prohlizece, popripade i webu (nekdo cachuje i backend). nevim neznam prostredi tvyho webu.
    TRZNICE
    TRZNICE --- ---
    FORELLI: Chrome → F12 → Console a celkove se podivej jestli ti neco neblokuje nacitani CSS, mam podezreni na prava souboru/slozek na hostingu (chmod)
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    Ahoj, prosím o radu, po přihlášení do wp-admin se mně wp zeptal, zda chci zaktualizovat administrační e-mail, a protože tam byl špatný, potvrdil jsem že ano a poté jsem se dostal do administrace - viz přiložený obrázek. Jak se dostanu zpátky na klasický vzhled admina? Díky za radu.

MVEK
    MVEK --- ---
    Když mám českou verzi Wordpressu a aktualizoval bych nyní na nabízenou WordPress 5.6–en_US, tak se mi přepne do angličtiny tím pádem vše z Wordpressu, že? Tedy opravdu pokud si nechci sám přeložit Poeditem svoji kopii, tak není dobré ten manuální update udělat...
    Nebo mapování existujících stringů většinou zůstane, tedy i v té anglické verzi WP budu stále mít většinu česky, pokud se to nezměnilo?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    povysit jquery a rucne debugovat zbytek nic moc narocnyho neni imho
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    PULKA: no to jo, ale velka cast tech veci jsou pribundlovane k sablone a jednak tam neni ta aktualizacni licence a i tak mam za to, ze se to nedoporucuje, pac sablona je odladena vzdy na nejakou verzi (treba page builderu apod) a i kdyz bych tu komponentu zaktualizoval "bokem" po zakoupeni licence extra, tak to nemusi fungovat dobre..

mi ted zacinaji blbnout weby z obdobi pred 2016 a proste ne kazdy ma ted rezervu na novy web. ale asi to zacnu pomalu komunikovat. od znameho grafika jsem slysel udiveni, ze jako web ma zivotnost 5 let..

-----
    jinak obecne zalezi na zadani, ne kazdy ma na uplne custom web, velka cast se dela bez grafika zakoupenim sablony s temahle pribundlovanyma blbostma a castecnym ohnutim vysledku v child..
    PAN_ILFORD
    PAN_ILFORD --- ---
    Dělám web v Elementoru, používám dynamický volání obsahu, konkrétně fotky do galerie přes Post Image Attachments. To se ovšem zanáší i obrázkama, který nejsou tak uplně galerijní (logo etc.) Pokoušim se vyšpekulovat, jak to z toho dostat pryč. Odfiltrovat obrázky s určitým tagem nebo podobně. Editace nějakýho PHP někde? Začínám.
    PULKA
    PULKA --- ---
    MRTVY_KENNY: U nových projektů se snažím psát všechno ve Vanilla JS (ve WP se mluví o ostrřihnutí starého jQuery dlouho), to starý jQuery je starý a děravý. Co se týká starých projektů, tak málokterý ti ještě pojede na tom starém migrate, ty co používají starý jQuery ti teď ještě pojedou. Co se týká updatů, tak to je jak říkáš:

1) zaktualizovat co se dá (to, že nemají licenci je blbý, ale prostě jako kdybys chtěl nový MS office, musíš koupit, někdo to musel zaktualizovat za tebe)
    2) upravit kód, změn není moc, je to spíš opruz
    3) udělat refaktor nebo novou verzi
    4) nezajímá je to, dej jim tam migrate helper a zbav se klienta, co se snaží nechat web vyhnít

Já to u svých klientů monitoruju a myslím, že nejbližší roky nebudu mít problém u žádného, co si u mne objednal web do dvou let zpět anebo jim ho pravidelně udržuju - pluginy třetích stran jsou většinou už ready, moje vlastní věci není problém zaktualizovat v rámci pravidelný údržby a úprav. Kdyby tam bylo něco většího, tak jim to prostě vysvětlím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam