• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUITEwordpress
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    REFLEX: btw tohle je tim, ze kdyz volam ten do_shortcode, tak v sablone neni dostupny ten vimeo shortcode, asi je pouze v block editoru

https://developer.wordpress.org/reference/functions/do_shortcode/#source - zde kdyz si vypisu $shortcode_tags tak mezi nima ten shorcode neni

Tak ho zkusim registrovat ve functions.php, globalne..
    MVEK
    MVEK --- ---
    PULKA: Díky, už jsem odhalil chybu... Popletla mě administrace mého hostingu a vytvořil jsem si sice subdoménu, ale PHP přístup jsem si udělal úplně k jiné složce o úroveň výš:-).

Takže už mi to funguje. Jasně, že odkazy v článcích apod. by potřebovaly předělat, ale o to mi nejde, mně zatím stačí načtení stránky.

A jsem v šoku no. Forpsi jsem říkal, že to trvá asi 4-5 sekund, než přijde první odpověď od serveru.
    WebGlobe to trvá cca sekundu. Takže ano, asi to ve srovnání s mým webem, kde je méně náročných pluginů, je pomalejší, ale ne o tolik. Asi bude na čase přejít jinam:-).

Co se týká cache - no u WebGlobe vidím nějakou možnost cache pro WP, u Forpsi nic. Mají samozřejmě přímo WP hosting, ale nevím, nakolik lepší a hlavně zas upravitelný, jinak připlatit jsme si byli ochotní, kdyby šlo připlatit třeba za rychlejší hosting a pořád ne VPS.
    Takže netuším, co vlastně u serveru u webhostingu můžu z hlediska cache očekávat nebo požadovat, po čem se pídit.
    PULKA
    PULKA --- ---
    MVEK: Je to v DB, ale muzes ho zadefinovat i configu: https://wordpress.org/documentation/article/changing-the-site-url/ (ale mozna budes muset jeste - az ti to pobezi - nahradit url pomoci nejakeho search-replace pluginu

Co se tyka cache, tak jsou ruzny druhy cache (html, objektiva…) a idealni je, kdyz ti pekne spolupracujou :) a html ti muze vygenerovat plugin, ale neco uz musis mit na serveru a plugin ti to pomuze cistit ve spravnou chvili
    MVEK
    MVEK --- ---
    PULKA: No jo, tím to si bude, ale kde je ta url nastavená? Vím, že v adminu se dá změnit, ale do toho se nedostanu, když přenesu data:-). Je to nějaká tabulka, nebo nějaký soubor? Ve wp-config.php se mi to nepovedlo dohledat a vůbec nevidím, že bych někde měl název domény v nějakém php souboru (teda kromě nějaké cache pluginu pro Zásilkovnu).

Jinak já zkoušel před časem WP Super Cache, ale asi bude nějak špatně nakonfigurovaný, podpora mě správně upozornila, že adresář supercache je prázdný, takže nedělá nyní asi nic. Na to pak mrknu. Ale i když jsem ji poprvé aktivoval, buď nikdy nefungovala, nebo jsem nepozoroval moc rozdíl ani při opětovném načtení stejných stránek.
    PULKA
    PULKA --- ---
    MVEK: Jen z od boku: URL webu jsi menil? Na profiling to budes mit tezsi - bud odkoukat co potrebujes z Query Monitoru, nebo treba wpcli ma taky profiler, ale treba ma nekdo nejaky cenive pristupny tip.

Jak mate nastaveny cachovani na serveru? Mate povypinane to, co nepotrebujete?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Řeším pomalost WP a woocommerce na jednom webhostingu, když na jiném ho mám rychlejší. Ano, je to jen webhosting, ale máme prd návštěvnost pár drobných týdně a teprve musíme zjistit, jestli se vyplatí řešit VPS. Odpověď ze serveru přijde i po 4-5 sekundách, a to jak na hlavní doméně, tak na subdoméně, kde mám druhou instanci WP, bez woocommerce, takže Woocommerce se nezdá, že by to zpomalovalo, i když ho podpora hostingu vypíchla. Jo, sdílejí stejnou DB, ale tabulky s jiným prefixem.

No a pak mám svůj polomrtvý, ale aktualizovaný web na jiném webhostingu, bez woocommerce, ale mám tam i další vypíchnutý plugin, který by mohl zpomalovat, a to Better WP Security. A tam mi odpověď ze serveru přijde do půl sekundy.

Takže jednak samozřejmě se chci podívat po nějakém trial pluginu do WP na profiling, ale napadlo mě, že nejjednodušší by bylo (tomuto hostingu totiž už úplně nevěřím) překopírovat si celý web na novou subdoménu na druhém hostingu a zkusit to. Adresy v článcích a tak neřeším, jde mi jen o hlavní stránku.

Nicméně po překopírování tabulek i celého WP z jedné doména na subdoménu jiné domény jsem zaseknutý na 403 Forbidden. Koukal jsem do .httaccess v rootu webu a tam jsem našel jen specifická přesměrování a blokace z Better WP Security, nic s doménou. A pak jsem našel ještě .httaccess v podadresáři, kde mám asi i díky Better WP Security teprve nahraný WP (teprve tam začíná wp-admin, wp-content... kvůli securitě), ale i tam jsem našel jen specifické přesměrování kvůli nějakému jetpack comments, takže nic zásadního.

Napadá někoho, co ještě může být za problém, když takhle udělám klon webu na jinou doménu, komplet soubory z domény aaa.cz na aaa.bb.net? SSL jsem aktivoval i na subdoméně. Certifikát je validní podle browseru.

Jo a obojí je PHP 7, akorát původní web je na 7.4 a přenesl jsem ho na 7.2, to ještě můžu spravit, ale nepředpokládám, že by to byla příčina.

Nejsem BFU, jsem tester, včetně automatizace, umím trochu programovat, ale httaccess, SSL a webové věci obecně znám málo, někdy poučený amatér, někdy cvičená opice. Tedy spíš přehlížím nějakou pitomost a když mě někdo navede správně, už si to asi dostuduji.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Ahoj,

v Guttenbergu je [vimeo] shortcode - https://wordpress.com/support/videos/vimeo/

Jak ho pouziju normalne v sablone kdyz dam do_shortcode('[vimeo url_na_video]'); tak to vypise [vimeo url_na_video]
    JAVESEU
    JAVESEU --- ---
    Ahoj, poradil by mi někdo nějaký free plugin pro možnost rezervace čas? Chtěl bych otestovat nějaký jednoduchý rezervační systém. Kdy zájemce klikne na datum a čas, adminovi přijde info emailem a bude moc rezervaci z odkazu v mailu potvrdit. Není to pro komerční subjekt, takže do toho nechceme investovat moc prostředků. Díky za tipy. ;)
    JIRIKK
    JIRIKK --- ---
    Zdravim.
    Jeste bych se rád zeptal na jednu věc ohledně elementoru a popups. Mám popup udělaný tak (jak jsem psal níže), že pokud je uživatel přihlášen zobrazí se nějaké html a pokud není přihlášen, zobrazí se login formulář. Vše je v jednou popupu. Co se zobrazí je daný dynamic visibility. Vše funguje jak má, až na jednu věc. Pokud není uživatel přihlášen a přihlásí se, popup zmizí a je potřeba znovu kliknout na button na stránce produktu. Pak už je v popupu html pro přihlášeného uživatele. Řeším, jak odstranit ten mezikrok s kliknutím na tlačítko. Jinak řečeno jak zobrazit znovu ten samý popup pokud se jeho pomocí uživatel přihlásí?
    Zkoušel jsem v buttonu loginu zapnou fci "redirect after login" a tam opět vybrat ten samý (nebo i jiný) popup. To ale nefunguje - přesměruje mě to nevim proč na přihlašovací stránu do WP. Asi mě to přesměruje dřív než se provede kompletní přihlášení někde uvnitř WP? Nevim.
    Pak mě napadlo udělat přesměrování po loginu na stejnou URL a přidat k ní nějaký parametr. Pak mít popup trigger pokud je v url daný parametr. Nepřišel jsem ale na to jak udělat url parametr trigger pro popup. Nic dalšího mě nenapadlo a jsem v koncích. Netušíte někdo jak by to šlo udělat?
    Díky moc.
    JIRIKK
    JIRIKK --- ---
    THEODORT: Jo, to je ono! Díky moc!
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    JIRIKK: elementor na to má nějaký plugin... tuším https://wordpress.org/plugins/dynamicconditions/
    a v tom popup boxu máš dvojí content, jeden pro přihlášené, druhý víšjak...
    JIRIKK
    JIRIKK --- ---
    Ahoj.
    Řeším teď takový problém s elementorem. Na stránce produktu (WC) mám tlačítko, na které když kliknu, tak se objeví popup. Potřeboval bych, aby se objevoval jiný popup, když je uživatel přihlášen a jiný když není. Nemůžu přijít na to, jak to udělat. Jediné co mě napadlo je udělat tlačitka dvě a ty pak zobrazovat/schovávat pomocí dynamic visiblity a Custom conditions. Každé tlačítko by zobrazovalo jiný popup. Ale to je takový pitomý, protože v elementoru jsou pak ty tlačítka dvě i když uživatel vidí jenom jedno.

Existuje nějaká elegantnější cesta? Třeba vybírat jaký popup se zobrazí pomocí PHP nebo něco jiného?
    U tlačítka je pod položkou "vytvořit odkaz" možnost napsat PHP kód. Nenašel jsem ale jakým způsobem v PHP odtud modal zobrazit.

Uvítám jakékoliv popostrčení.
    JAVESEU
    JAVESEU --- ---
    JAVESEU: Tak bylo potřeba kompletně odstranit JetPack včetně jeho podpůrných pluginů. A už to fičí, tak to jen pro info, kdyby to někdo řešil. ;)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    PULKA: uploads je potřeba projít taky, protože jsou dostupné pro requesty z venku a dá se tam nahrát .php, nebo další spustitelné. Jinak na to čištění je dobrý Wordfence, protože má srovnávací scan (porovná obsah souborů pluginů, šablon a wordpressu a pozná když jsou tam soubory navíc). Ale ani to není 100%
    JAVESEU
    JAVESEU --- ---
    Pro WordFence mi nejde aktivovat free licence. Vygooglil jsem, že s tím má problém více uživatelů WP ale řešení jsem nenašel :(

KIE
    KIE --- ---
    PULKA: já jsem tohle zažil a bylo to právě v DB, už ani nevím jestli i v těch skriptech, ale určitě jsem pak hromadně mazal kód vložený do jednotlivých postů (příspěků) v DB - takže jestli existuje záloha DB tak obnovit a jestli ne tak mrknout přes nějaký phpmyadmin do tabulek zda tam něco nepřibylo (protože obsah - post_content - těch postů je v HTML tj. není problém tam injektnout nějaký skript, který se bude vesele načítat při každém načtení jednotlivého postu).
    JAVESEU
    JAVESEU --- ---
    PULKA: Dává. Díky. Já to zkusím prvně s tím Malwarebytem a když to nic nenajde, použiju postup s čistou instalací. :)
    PULKA
    PULKA --- ---
    PULKA: Sorry, pisu jako trouba, ale to je autokorekt na cestach. Snad to dava smysl.
    PULKA
    PULKA --- ---
    JAVESEU: Tohle je opruz a trva to dlouho. Muj postup je si zdelat zalohu, a idealne zkusit smazat vsechno krome wp-content/uploads (a pripadne slozek, kam to ukladaji tvy pluginy. Tyhle slozky prohledat pro JS a PHP soubory. To co jsi smazal nahradit cistou instalaci Wp, pluginu. Kdyz nic nepokazis, tak by ti mel web jet - vsechno obsahovy je pak v DB, se kterou jsi nic nedelal. Tu pak musis taky prohlidnout, jestli v ni nemas nejaky skripty, i kdyz to neni tak casty. Pokud to jede, tak supr a hod tam nejakej Wordfence a pravidelnou zalohu.

S obnovat ze stary zalohy je to tricky - nekdy uz tam muze virus byt a jenom “ceka”. Takze pokud muzes, obnovila bych z nejstarsi verze, kterou mas a neznamena to zmeny na webu.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    JAVESEU: to prohledavani na lokalu pres antivir, mi nikdy nepomohlo. Pokud teda skodlivy kod nebyl v nejakem JS souboru, muze to byt i nejaka db injektaz. Vetsinou jsem to zachranil tou nejpracnejsi cestou. Prihlasit se, pokud to jde stahnout si obsah pres export a nebo ruco pokud to byl mensi web, stahnout si vlastni kaskady, sepsat si seznam pluginu, co tam byly pak cista instalace, cista instalace pluginu s tim, ze jsem i vetsinou delal nejaky research jestli to nemuzou byt ty bezpecnostni diry a pak tam holt nalit obsah a stylopis. To prohledavani je blbe protoze vetsinou kdyz tam bylo nejake presmerovani na web atd. tak jsem to v textech proste nedohleda, vetsinou proto, ze to bylo prelozene do ascii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam