• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: já to párkrát od někoho měl, ale nepřišlo mi to zas tak boží. A pokud bych to měl použít na dh tak, jak používám na ejly, tzn ekvivalent 10g sušenýho/litr, už to asi bude slušný bahno. A to si myslim, že zrovna žpč nebo sládek nejsou uplně dh chmely. Ještě tak kdyby nabízeli saturn třeba
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: zelený chmel chutná trochu jinak, ale neřek bych že hůř
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Nepozoroval jsem nikdy žádný problém. Naopak, má to příjemné aroma. Ale vždy zpracuju celý pytlík - znava nevkuovat a nemrazit. Zelený chmel se běžně na podzim používá a všichni se po tom můžou utlouct.

Čerstvý chmel | Svoboda-Fraňková
    https://www.svoboda-frankova.cz/kategorie/cerstvy-chmel
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: nemůže to pivo pak chytit nějakej divnej šmak, když je ten chmel v podstatě nesušenej? Nevim jak chmel, ale bylinky sušením obvykle získávaj (kromě bazalky, ta je sušená hnusná)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HELIUM: já musim začít těma semínkama :( blbý je, že z šišek neodhadnu, co to udělá s pivem na dh.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    WHIRGL: hele, zavakuovat a zmrazit je zajimavej napad, ja to susim jak mamlas.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    z vlastni zkusenosti .. ano na jare vybrat jeden/dva nejsilnejsi vyhony, pripravit snurku, a ono se to uz popne samo do nevidim. Nechavam to plazit kolem okapu na strechu, a je to ok. Pri sklizni to stahnu dolu, oskubu, a kytku namotam do klubicka ke korenum ... tam nechavam az do jara. Ono to tam zatim seschne, a listi to vrati zpatky do zeme. Pestovani fakt neni veda. Jedna z blbuvzdornejsich kytek. No a pokud se tyka vareni, tak jop, opravdu nemas laboratorni rozbor, a kazdy rok to chutna malinko jinak, ale couz, nejsem pivovar, aby moje pivo chutnalo pokazde stejne. Spatny to jeste nebylo. Akorat mnozstvi se holt musi davat podle chuti. A oproti granulim je toho objemove fakt hodne. A pokud se tyka geneticke cistoty chmele .... no hele, ja ani nevim co to puvodne bylo za odrudu, a uz vubec nevim, cim je to naprcany ted. proste z toho uvarim a hotovo.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Třeba omylem vyšlechtíš nějakou voňavku :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: ja bych se na to taky vybodnul, jenže jsem to dostal od otce, takže to holt musim zkusit :) a vzhledem k tomu, že v sadu ten divokej je, je mi celkem jasný, jak to dopadne :))
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    u nas se dá sazba koupit normálně u Chmelarskeho institutu,
    https://www.chizatec.cz/chmelova-sadba/?arc=15

ale kdysi nekdo nekde (asi v Cechu domovarniku) prodaval i Cascade a nejaky jiny zapadní na který už není ochrana - určo se dá objednat i z reichu nebo francie

ze semínek bych to asi ani nezkoušel - možná tak jako okrasnou (hroznej plevel) rostlinu
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    WHIRGL: mas recht, se mi to uz po tech letech mota ;)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XBAHNO: já divoký chmel normálně používám, na jeho panenskost bych nevsadil ani pětník a je to dobrý
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Já se obávám, že poměrně velké úskalí domácího pěstování chmele je přítomnost divokého chmele v krajině. A pokud máte jiný chmel ve svém okolí, tak to ten domácí chmel voprcá a voprcanej chmel nefunguje(je to jak jeho nejbližší příbuzný konopí). A že ten pyl dolétne na 300-500m... Ve chmelařských oblastech se divoký chmel likviduje.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: jenže nikdy nebudeš vědět, jak na tom jsi s alfa, takže tak do wp, nebo dh a zrovna žpč do dh je imho zbytečnej
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    Obecně je problém pro české chmelařství změna klimatu a dlouhodobé sucho a škůdci - proto se šlechtí nové odrůdy, Saaz shine, comfort, late... které by to snášely ale zároveň měli podobný profil jako starý ŽPČ - dřív míval i 6%AA v posledních letech je zázrak když se dostane na 4... vyjímka byla sklizeň 25 - ta byla dobrá
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: řikám, sem na chmelu nikdy nebyl :) ale co teď čtu, tak se to orá atd, ale ty kořeny jsou tak hluboko, že to z nich znova vyraší a sázej se nějaký odnože až když babka zaklepe bačkorama
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    Ja mam (údajně) ŽPČ na zahradě asi 20let - úroda teda není každý rok (jsem asi 500mnm) někdy hodně někdy málo -
    přijde mi některé sezony hodně aromatický - jako zelený - poslední roky ho nesuším, jen zavakuuju a zmrazim. Pužívám ale výjimečně a pouze na DH.
    Dostal jsem kdysi jako babku - v životě jsem neslyšel, že by se na chmelnici vyséval... - množí se babkama, ty slabší které se tvoří kolem je třeba likvidovat aby ty hlavní měli sílu - sám jsem jich už několik rozdal - než začne plodit trvá to pár let - kořen může mít až 8m do hloubky - šplhá se mi po boudě a po střeše třeba 6-7m do výšky
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    a jinak jako jo, mozna zajimava myslenka, kdyzby clovek mel jednu dve kytky nazahrade, tak to asi muze nechat rust vecne a jenom to spravne hnojit/kyselit.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    Ja jezdil na prelomu 80./90. na brigady, co vim tak se chmel sel, pak se proskubaval a na drat se zavadely dve nejsilnejsi rostlinky, na podzim se to cely sundalo i dratkama, zaoralo a nasadilo se tam nejaky zeleny, co se pak znova zaoralo jako hnojivo. a i tak rikali, ze to po par letech musej nechat lezet ladem, aby se obnovila puda.

ale jinak jo, divokej vidim na stromech leta ;)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: tak třeba Basařová si myslela něco jinýho. Píše, že réva vyrůstá každoročně z babky a babka má životnost cca 25 let. Ale já viděl chmelnice tak z dálnice u mnichova
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam