• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BLANA: hm mám poslední troje, tak to je bída, to je na várku a půl a další už za plný. 04 nemusim, moje pivo prokvašujou míň, než 05. 05 mi končej na 1009, 04 na 1015. A i ty estery mám radši z 05. Ale to mám vyzkoušený jen z jedný půlený várky :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BLANA: ty co mám v lednici to tak maj taky
    BLANA
    BLANA --- ---
    X_RATED_IDIOT: to je super! Ty 04 mam dost ráda.. A tim, ze jsem si overila, ze i po rocni expiraci jedou.. Jdu nakupovat! Skoda tech 05 :D
    BLANA
    BLANA --- ---
    CYBERWOLF: bylo to tak, jaks psal prvně.. 18-25°C
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak jako pořád jsou to stejný kvasinky (stejný kmen), jejich vlastnosti by se takovýmhle způsobem měnit neměly
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: to nemusí bejt aktuální, kouknu večer do lednice
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    A taky tam maj obrázek těch kvasinek s rozsahem teplot jaký si pamatuju:
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já nakupuju hlavně tam a tohle je na úvodní stránce :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: jak se člověk dozví o takových výprodejích?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BLANA: máš ještě ten balíček rok po expiraci? Jaká na něm byla doporučená teplota?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BLANA: v kounicích prodávali us s expirací 6/2024 za 10 kaček, ještě z nich pár várek uvařim :)
    BLANA
    BLANA --- ---
    CYBERWOLF:
    "kvasinkam se nejlépe dari pri 25-30°C" rika Pivařka a taky to, ze my je musime řídit.
    Ja myslim, že třeba na 16ti stupnich pouze trochu zpomalis kvašení.. Ale zas ty kvasinky nesměj mit discomfort, ponevadz pak produkujou víc diacetylu. Nebo toho druhyho. Chemicky nazvy nejsou mojí předností :(
    .. navíc ty laborky to asi pořád tuněj. Jako aby byly kvasnice v pohodě chceš
    Jinak včera jsem zakvasela taky safale 05,ale byly rok po expiraci. . Tak jsem tam hystericky nasypala 2balicky a evidentne to nebylo potřeba,jede to jak blázen ;)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jsem si tuhle koupil kvasinku US-05 a koukám, že na pytlíku je napsaná optimální teplota 18-26 stupňů. Což není to, co si pamatuju z minulosti a v Pivařce taky uvádějí jinou teplotu. Je to blbě natištěný text, změna paradigmatu, nebo v mají v belgii nový zákon proti týrání kvasinek požadující kvašení za vyšších teplot?
    BLANA
    BLANA --- ---
    Cus.. Mam otázku. Vcera jsem varila nejakou 14tku IPU.. No, asi moc velkej odpar, ale refraktometr říká, ze jsem uvarila 20tku🫣
    Bohuzel jsem merila uz skoro za schlazena a prevaret vodu a cekat az zchladne (reasonable chladic nemam) abych to naredila pred zakvasenim.. Proste uz sem na to nemela moral v deset vecer a chtela jet domu spat
    Jedu tam ted.. Jasny, ze uz bude mladina zaprasena, ale tak kdyz se vari na ujato taky se tam pridava dalsi mladina o den pozdeji..
    Myslite, ze by melo smys ještě kvasici pivo zredit behem prvnich 24h kvaseni (ještě se bojim prodlouzeni LAGfaze, aby mibto tam neudelalo nakej bordel)
    Dik z apripadne rady😊
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    X_RATED_IDIOT:
    ano, z Pocernic:)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    OHONEY: pak už záleží, odkud z prahy. Kounice jsou třeba z počernic kousek :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jinak teda moje várky mají soft limit 2,5 kg sladu, protože víc už se mi blbě vejde do hrnce a je s tím mrzení
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: běžně mi to vychází na 3 kila sladu, plus nějaký další matroš
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    aha, odpovim si sam, vejde se tam max 4kg, to není slad ani na jednu várku :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam