• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: je to hlavne tou vystiraci teplotou. Normalne vystiram do 55C a nemam problem. Dvakrat jsem musel vystirat do 35C a pokazdy se to pripeklo.
    Je tam jeste drobny tip, nevim jak he pouzitelny vseobecne u ruznych znacek - mezi koncem rmutovani a zacatkem chmelovaru michadlem odloubu pripadny napek na tom topnym telese. Tou dobou je ho tam jeste malo, a/nebo malo pripeceny, tak se to ztrati.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    HELIUM: všechno už řekl XRI vystirej do vyšší teploty a neměj moc na jemno namletej slad.
    Davam ti paleček za světlou desítku! Po všech těch kopřivách, koriandrech a mandarinkách konečně něco co nezkurvi chuť piva a nebo naopak zkurveného nezamaskuje.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Utemuje se ti to dycky. Pokud si necháš našrotovat slad u někoho s šestiválcem, je to lepší a po druhym-třetim promíchání už to ke konci k přepadu nedošáhne. Pokud šrotuješ sám, nebo u malododavatele s dvouválcem, pude ti to přepadem až do konce. Já to promíchám tak 3-4 za celej proces, víc ne a jsem někde na 83%, bez promíchání tak na 75%. Tak to míchej třeba až od těch 60° vejš. Další věc je ta, že chmelovar obecně ztmavuje a záleží i na druhu a množství chmelu. Karamel je jen barva, nebo i chuť?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Až při chmelovaru? Jak to poznáš u aio? Mně se udělá přípek hned při rmutování. Mám to vyzkoušený z různejch sladů a různý teplotě vystírání. Při chmelovaru si s výkonem moc nepohraješ, buď se to vaří moc divoce, tak to stáhneš, nebo se to nevaří, tak přidáš. Obvykle se to nejvíc připejká, pokud vystíráš za nízkejch teplot. Mezi 45-60 (teď nevim, mrkni do pivařky, je to tam přesně) se udělá takovej pudink, kterej ti oběhový čerpadlo neveme a ten se připeče.u jednoduchejch hrnců, který maj teplotní pojistku na centrálním přívodu (klarstein mundschenk, co mám já třeba), ti to kolikrát i vypne hrnec, ten pak zas naskočí, když to vychladne a pak zase vypne a tak furt. Tohle je cca do těch 60-62, pak se ten pudink rozpustí. U ejlů, který vystírám do 55 mám nápek minimální. U pšenice, kterou vystírám do 35 je to šílený peklo
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    ok, zkusim, a pro priste mozna i hrubsi slad, aby se mi to neutemovalo, a cerpadlo melo co cerpat, a tim i mladina filtrovat
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    na to si stezujou snad u vsech aio. sundej vykon spiraly
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HELIUM: no jo, prostě moc rozpálený hrnec.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    CYBERWOLF: jsem zmatenej, vysoka teplota chmelovaru? pripeklo se to az tam
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HELIUM: mě to zní jako moc vysoká teplota, ale se spešl hrnci nemám zkušenost.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    panove, poprvejsem varil v AIO hrnci (brewster dominator) a mam v tom asi nejakou chybku ...
    na dne se mi pri vareni usadil jemnej kal, a prekvalive se pri chmelovaru pripekl. takze misto svetlounky desitky mam karamelovou. Jako je to dobry, ale cil to nebyl.
    Otazka je, co delam spatne. pri vareni v hrnci se mi to nikdy nestalo.

    napadaj metyhle moznosti:
    nemichat dilo pri vareni, aby se vic curbesu pochytalo do mlata ( jenze jsem to michal kvuli tomu, ze se mi to utemovalo, a mlato nepropoustelo mladinu dospod hrnce )
    nebo pred chmelovarem to proste slejt, a vycistit.ale to uz je skoro na urovni pracnosti hrnce a dvoukyblovyho filtru, a byl bych zpatky kde jsembyl predtim.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Ta lednice holt neni nafukovací
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: mě baví to experimentování a takhle můžu experimentovat častěji
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: musim říct, že máš můj obdiv, vařit 8-10 litrů várky, to bych se na to vybodl :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DUDEL: máš pravdu. Já si vedu jenom množství mladiny, do kterého se snažím trefit (dává mi to lepší výsledky, než plánovat množství vody), respektive kolik mi vyšlo, ale tenhle údaj jsem v těch receptech zapomněl uvést. Takže doplním, díky za upozornění
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    CYBERWOLF: akoze super pekne rozpisane recepty ale trosku si zabudol na dost podstatnu surovinu a to je voda :)))
    lebo mnozstvo sladu a chmelu mi moc nepomoze ked neviem kolko vody treba :-D
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    Mate niekto doma BrewZillu?
    potreboval by som konzultaciu od niekoho kto ma skusenosti... :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Konečně jsem se dostal k tomu dát nějaké recepty na web. Ještě to budu trochu česat a receptů je tam teprve pár, ale časem budou přibývat další. Berte a vychutnávejte:
    Domácí pivo
    https://onge.cz/Digit%C3%A1ln%C3%AD_zahrada/Dom%C3%A1c%C3%AD_pivo/
    UZEL
    UZEL --- ---
    byl jsem v pivovaru muflon, a příjemně si pokecal se sladkem, říkal, že shani řidiče/obchoďáka, kdyby to někoho zajímalo....víc infa nemam
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BLANA: hm mám poslední troje, tak to je bída, to je na várku a půl a další už za plný. 04 nemusim, moje pivo prokvašujou míň, než 05. 05 mi končej na 1009, 04 na 1015. A i ty estery mám radši z 05. Ale to mám vyzkoušený jen z jedný půlený várky :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BLANA: ty co mám v lednici to tak maj taky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam