• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: To mas fuk, ja to tusim vrtal nebozizkem. A pri tom kvaseni to chce mit rezervu aspon 20 centimetru nad hladinou, uz nam to parkrat i preteklo...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: horkým louhem nebo kyselinou o koncentraci nějakých 2-2,5%, pak oplach čistou vodou
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Jo, to jsou prostě oboje kvasný zátky, jenom mají trochu jinou konstrukci.


    THEO_PHIL:
    Fajn, dík! A kterym vrtákem jsi to vrtal? Na železo nebo na dřevo?




    A tu první fázi kvasení (kdy se v mym návodu píše, že se na to má nasadit dlouhej šlauch a nechat odtejkat) řešíš jak? Kvasí to fakt tak bujně, že to uniká i z o několik litrů většího demižonu, než je objem kvasícího piva (rmut je to slovo), nebo při nějaký mezeře nahoře stačí od začátku kvasná zátka?
    Zase totiž problém s penězma - pružná potravinářská hadice v tomhle průměru (5cm) stojí několik stovek za metr...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: Ani ne. On se ten korek nedostane do kontaktu s tou kvasici kapalinou, takze si myslim, ze je to fuk...


    FESTER: Takhle funguje i klasicka kvasna zatka, ktera se taky plni vodou. Btw. maj ji ve vcelarskejch potrebach v Kremencovy...
    FESTER
    FESTER --- ---
    TWORBO: v podstate ten vetsi kalisek je nastrceny na trubice ktera prochazi zatkou demizonu, na konci te trubicky je nasazeny kalisek upside down... vyplni se to kapalinou asi do poloviny toho vetsiho kalisku ( ja osobne pouzivam vodku )

    Z demizonu unika plyn a probublava tou kapalinou ale nejde to opacne

    De facto muzes pouzit fajfku co se pouziva na vyrobu vina
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    FESTER: jak to funguje?
    FESTER
    FESTER --- ---
    TWORBO: airlock



    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    A jen tak mimo, čim desinfikujete? Byl bych rád našel nějakou co nejmenší chemku, ale podle popisů se mi zdálo, že něco bez chlorovýho základu asi moc nenajdu..
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    THEO_PHIL:

    tak to je dobrá zpráva. Vrtal jsi to nějakym speciálnim vrtákem, aby se to vyvrtalo čistě? Trochu jsem se bál, že by se to potrhalo a korát bych tim vytvořil fajnový místo pro usazování a schovávání nečistot.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    JANDOUR: demizony byly v klidu, spis pak nektery flasky kdyz se to stocilo a zakorkovalo /a zavoskovalo/ tak to chyto po nejaky dobe plisen...
    jde o to aby se ti tam nedostal vzduch /kontaminace/
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: Staci normalni zatka na demizon (maj treba u Rotta za dvacku) a provrtat diru na tu kvasnou zatku...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    TWORBO:

    No a esli se pamatuju, tak z několika z těch demižonů vyšla pěkná kyseka?.)

    Snažim se najet na model, kterej se bude vod počátku držet přísnejch sanitárních návodů z knihy o domácim vaření - a až kdyby to vypadalo, že to neni potřeba hrotit, si to zvolnim. Nehce se mi vymejšlet co proč se stalo a co mám dělat líp, když bych nedodržoval jasný postupy a může se pak stát cokoliv.)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    proste staci utemovat hrdlo demizonu nebo jakykoli nadoby tak, aby z ni koukal jen konec slauchu, a ten pak ponorit do sklenice s vodou...
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    ja treba zatky delal z "pivni hadicky" kartonu lepenky a montazni peny... sice jen na ovocne vino, ale princip stejnej. kdo si kdy vyrabel vodni dymku, vi jaky to ma mit cca. parametry a kde jsou mozna uskali...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    JERYK:
    Sorry, ale tohle je trochu mimo. Vypadá to snad, že nechci vařit pivo a hledám důvody?.)

    Kvasnou zátku problém sehnat neni, ale špunt do demižonu s dírou na ni, to už mi po ggl dělá trochu problém - a nebydlim na znojemsku, abych si mohl zajet do těch vinařskejch potřeb, který ji maj, ale nemaj eshop. Bohužel se zdá, že se domácí výroba piva v ČR usalašila v těch plastovejch kejblech, což mi moc nesedí - chci se na to koukat přes sklo. Takže hledám trochu "nestandardní" způsob a i pražský laboratorní potřeby, na který jsem narazil, maj zátky jenom malejch průměrů.
    JERYK
    JERYK --- ---
    JANDOUR: Hmm, jako sorry, ale jeden můj kamarád říká: "Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody!" Přeber si to jak chceš . . .

    Vyrobte si pivo - suroviny k výrobě domácího piva
    http://www.vyrobtesipivo.cz/kvasna-zatka-p36
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Já si koupil na chmelovar hrnec odsud http://www.bergland24.cz/domacnost-gastro/nerezovy-hrnec-s-poklickou-21-litru jsou to obyčejný nerez hrnce, žádný zesílený dno, ale docela dobrý. A tuším, že poštovný bylo zdarma.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    JERYK:

    Dal jsem mu několik hodin a pokud nechci platit takovouhle pálku, tak to je fakt náročný. Nakonec se mi ale podařilo dovolat na jeden výhodnej inzerát a mám aspoň 15l. To prozatím stačí.)

    Teď sehnat špunt do demižonu s dírou na kvasnou zátku. V Praze zdá se taky neni legrace. Je to jeden velkej quest, tohleto!.)
    JERYK
    JERYK --- ---
    JANDOUR: Hele, nekecej, že se nedá sehnat hrnec. Minuta googlení a máš profi nerezovej hrnec na všechno ;)
    http://www.prag-info.cz/_shop/index_.php?shop=MTU0MQ==&akce=detail&id=27294

    pravda, je sice za 3k, ale když tomu googlení dáš víc než já . . . . . .
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Dám. Ale nejprv musim sehnat hrnec. Kupodivu to neni uplně sranda.
    Nekončíte třeba někdo?.)

    [ LOOKING FORSHÁNÍM: velký hrnec / Praha ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam