• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    FESTER: jak to funguje?
    FESTER
    FESTER --- ---
    TWORBO: airlock

JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    A jen tak mimo, čim desinfikujete? Byl bych rád našel nějakou co nejmenší chemku, ale podle popisů se mi zdálo, že něco bez chlorovýho základu asi moc nenajdu..
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    THEO_PHIL:

tak to je dobrá zpráva. Vrtal jsi to nějakym speciálnim vrtákem, aby se to vyvrtalo čistě? Trochu jsem se bál, že by se to potrhalo a korát bych tim vytvořil fajnový místo pro usazování a schovávání nečistot.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    JANDOUR: demizony byly v klidu, spis pak nektery flasky kdyz se to stocilo a zakorkovalo /a zavoskovalo/ tak to chyto po nejaky dobe plisen...
    jde o to aby se ti tam nedostal vzduch /kontaminace/
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: Staci normalni zatka na demizon (maj treba u Rotta za dvacku) a provrtat diru na tu kvasnou zatku...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    TWORBO:

No a esli se pamatuju, tak z několika z těch demižonů vyšla pěkná kyseka?.)

Snažim se najet na model, kterej se bude vod počátku držet přísnejch sanitárních návodů z knihy o domácim vaření - a až kdyby to vypadalo, že to neni potřeba hrotit, si to zvolnim. Nehce se mi vymejšlet co proč se stalo a co mám dělat líp, když bych nedodržoval jasný postupy a může se pak stát cokoliv.)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    proste staci utemovat hrdlo demizonu nebo jakykoli nadoby tak, aby z ni koukal jen konec slauchu, a ten pak ponorit do sklenice s vodou...
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    ja treba zatky delal z "pivni hadicky" kartonu lepenky a montazni peny... sice jen na ovocne vino, ale princip stejnej. kdo si kdy vyrabel vodni dymku, vi jaky to ma mit cca. parametry a kde jsou mozna uskali...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    JERYK:
    Sorry, ale tohle je trochu mimo. Vypadá to snad, že nechci vařit pivo a hledám důvody?.)

Kvasnou zátku problém sehnat neni, ale špunt do demižonu s dírou na ni, to už mi po ggl dělá trochu problém - a nebydlim na znojemsku, abych si mohl zajet do těch vinařskejch potřeb, který ji maj, ale nemaj eshop. Bohužel se zdá, že se domácí výroba piva v ČR usalašila v těch plastovejch kejblech, což mi moc nesedí - chci se na to koukat přes sklo. Takže hledám trochu "nestandardní" způsob a i pražský laboratorní potřeby, na který jsem narazil, maj zátky jenom malejch průměrů.
    JERYK
    JERYK --- ---
    JANDOUR: Hmm, jako sorry, ale jeden můj kamarád říká: "Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody!" Přeber si to jak chceš . . .

Vyrobte si pivo - suroviny k výrobě domácího piva
    http://www.vyrobtesipivo.cz/kvasna-zatka-p36
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Já si koupil na chmelovar hrnec odsud http://www.bergland24.cz/domacnost-gastro/nerezovy-hrnec-s-poklickou-21-litru jsou to obyčejný nerez hrnce, žádný zesílený dno, ale docela dobrý. A tuším, že poštovný bylo zdarma.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    JERYK:

Dal jsem mu několik hodin a pokud nechci platit takovouhle pálku, tak to je fakt náročný. Nakonec se mi ale podařilo dovolat na jeden výhodnej inzerát a mám aspoň 15l. To prozatím stačí.)

Teď sehnat špunt do demižonu s dírou na kvasnou zátku. V Praze zdá se taky neni legrace. Je to jeden velkej quest, tohleto!.)
    JERYK
    JERYK --- ---
    JANDOUR: Hele, nekecej, že se nedá sehnat hrnec. Minuta googlení a máš profi nerezovej hrnec na všechno ;)
    http://www.prag-info.cz/_shop/index_.php?shop=MTU0MQ==&akce=detail&id=27294

pravda, je sice za 3k, ale když tomu googlení dáš víc než já . . . . . .
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Dám. Ale nejprv musim sehnat hrnec. Kupodivu to neni uplně sranda.
    Nekončíte třeba někdo?.)

[ LOOKING FORSHÁNÍM: velký hrnec / Praha ]
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    JANDOUR: To sou veci :-) Tak pak dej vedet, jak se dari!
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    THEO_PHIL:

Včera jsem narazil na tenhle klub, pročetl to tu - a dost jsi mě v půlce pobavil tm, žes odkryl, že jste pachtín. Vyhráli jsme vaše pivo minulej rok v tombole na večírku A2 a je to jeden z důvodů, proč si teď začínám shánět potřeby pro výrobu vlastního piva!.)

Veledobře se kousalo! (když se nechalo dovypěnit)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    THEO_PHIL: Za doppelbock Nadoppovana Johana (je to dvacitka)...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Pivovar Pachtin ma prvni (treti) cenu!!

pivodvojce | PIHA 2012 – rajce.net
    http://pivodvojce.rajce.idnes.cz/PIHA_2012/#DSCF3446.jpg
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Ted v lete sme varili dve piva (spodni lezak a psenici) a obe dopadly katastrofalne! Vzdycky nam do toho v nestrezenym okamziku vlitli naky ovocny kvasnice...ale IPA se teda podarila naramne! Na tu varku chmelu, co sme do toho dali proste potulny kvasnice nemely!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale to the Chief: White House Beer Recipe | The White House
    http://www.whitehouse.gov/blog/2012/09/01/ale-chief-white-house-beer-recipe
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam