• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: dík, ale ne. Skla mám aktuálně dost a větší láhve bych neměl kam dávat.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: btw nechceš nějaký další? Akorát teda je to směs litrovek, sedmiček, mám tam nějaký dvoulitrový džbánky hanby a podobně?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: měl jsem to v jedný, byla mezi prvními co jsem otevíral :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Jestli to máš v těch patentkách ode mě, tak dvě tam byly takový podezřelý z tenčího skla od nějaký pekelný ruský kořalky. K těm bych bez štítu nešel.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já měl tohle s bezovym šumem, kterej mi přezrál. Už nevim, kolik mi to sežralo cukru, ale měl mít 0,5% a skončil uplně překvašenej na 2%. Otvíral jsem to rychle pod hadrem a přelejval do dvoulitráku (měl jsem ho v patentních sedmičkách).
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    CYBERWOLF: Jo, to bude taky fungovat :D Třeba se ještě ochladí …
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MERIDION: dík, nevím jestli mi to pivo stojí za takovou operaci, ale zařadím to jako alternativní plán b (aktuální plán b je "vyskládat láhve na zahradu a pustit na svobodu").
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    CYBERWOLF: Potřebuješ aby se voda začala měnit na krystal … což u piva může být někde kolem -5 ? (Fakt nevím) Záleží na hustotě.
    Ideálně nějakou nádobu se slanou vodou rubni do mrazáku, dostaň směs na -12 až -15 … následně v tom budeš ty láhve “koupat” … určitě neponořit celé, ale hrdlo nad hladinou a ve vhodny okamžik sundat zátku … měl by odejít plyn pod tlakem z hrdla.
    Rukavice(protipořezové), zástěra a ochrana zraku a obličeje podmínkou … :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MERIDION: jak moc silně?
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    CYBERWOLF: Silně podchladit, ale zabiješ pivo :(
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Nemáte v rukávu nějaký trik na přesycené pivo?

    Minulou várku jsem stočil brzo - ještě tam byly vysoké kroužky, ale druhý den jsem měl jít k zubaři a říkal jsem si, že to radši stočím teď, než zítra/pozítří s rozbitou hubou. Byl jsem dost blbej na to, abych ještě přidal dextrózu, naštěstí jen poloviční dávku. Výsledek se po otevření láhve chová jako něco mezi dobře protřepaným šampaňským a mentos-colou. Z první láhve půlka vytekla do dřezu, přestože jsem to zašpuntoval (a když jsem to odšpuntoval, fouklo to pěnu na dva metry daleko kolem dokola - takže už to tak nedělám). Zkouším postupně upouštět (mám patentní uzávěry), ale po několika dnech pravidelného upouštění páry jsem dosáhl jen méně katastrofálních výsledků (když to naleju do dvou sklenic, tak v dřezu skončí jen troška). Nevím jaký tlak uvnitř láhve je, ale odhadoval bych, že jako prase.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    CYBERWOLF: Kvasil jsem normálním pekařským droždím v miniaturním množství a slad jsem pochopitelně neměl, jen cukr. Teoreticky ještě může být rozdíl v tom, že já tam měl ty pecky, ty jsem stahoval až při lahvování.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XBAHNO: to mě taky :) Šípky jsem rozvařil a propasíroval - asi tedy asi podobný postup, jak s tvým zbytkem od marmelády. Kvasil jsem to US-05, čím ty? Jako slad jsem použil primárně RedX, možná si to nějak nerozumí spolu.
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    XBAHNO: to by mi slo pekne barevne vedle ostruzinoveho :)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    OHONEY: Z čerstvých, resp. kvasím zbytky po výrobě šípkový marmelády. Oranžový jak mrkev, i po měsících ve světlém skle.
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    XBAHNO: z cerstvych?
    u vina ze susenych sem to mel spise do svetle hnede
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    CYBERWOLF: Pro mě trochu překvapivé, protože jsem dělal šípkový víno a to si oranžovou barvu drželo statečně. Tak by mě zajímalo, v čem je rozdíl a co v pivu způsobí tu změnu barvy.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Pomalu dopíjím šípkové pivo a musím říct, že šípky jako nejsou na chuť špatný. Postupně se teda ztrácejí, ale pořád to příjemně ozvláštní. Blbý na tom je, že hrozně zakalí a obaví (na šípky pro mě celkem překvapivě) na nepříliš vábnou hnědou. Vzhledem k tomu, co s tím bylo práce, už asi další dělat nebudu, ale výsledek nebyl zlý.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: já sem teda střední věk. Ale stejně, jak nepodnikám, jsem zaměstnanec, auto mám služební, majetek družstevní, já nemám datovku jak použít. Mít aktivovaný něco, co musíš hlídat, protože cokoliv ti tam došlo je legislativně doručený (soudní obsílky, trestní obvinění, cojávimco) jen proto, abych nemusel jednou ročně na poštu? Já zas nechápu mladý lidi, který datovku maj, pokud ji opravdu nepotřebujou. Pak je to jen kanál státní šikany.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: v mém případě je ten use case spíš:
    1) vytisknu
    2) hodim na podatelnu, až budu mít cestu kolem

    Nicméně, potvrzení o odeslání se ti z datovky (stejně jako všechno ostatní) za 3 měsíce samo smaže, takže si ho musíš někam založit tak jako tak. Pokud si to teda neuložíš do datového trezoru, s kapacitou 20 zpráv za 120 Kč/měsíc. A i když ho máš, tak je ti naprd, protože dokazuje, že jsi úřadu něco poslal, ne že to bylo to co jsi poslat měl a úřad nemá povinnost tě na to upozornit, protože to je tvůj problém (jo, to se fakt stalo).

    Jako datovka by byla dobrá, kdyby nebyla tak na hovno. I před dvaceti lety by to byla slabota. Možná po pátým pivu by to bylo lepší, to budu muset někdy vyzkoušet.

    Nicméně, to už jsme mimo záběr tohoto klubu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: no nevim
    datovka:
    1. uložím jako PDF
    2. vyplním adresáta, přiložím pdf, kliknu na odeslat
    3. dám si pivo
    pošta:
    1. napsat ženě, ať mi to vytiskne, počkat až se vrátí z práce s vytištěnou žádostí
    2. (další den) oblíct se a nastartovat auto
    3. dojet někam, kde mi prodají obálku (lokální pošta to není)
    4. vložit do obálky, olízat
    5. dojet na poštu
    6. vystát si frontu
    7. zaplatit za dopis s doručenkou nebo jak se jmenuje to potvrzení, zaplatit asi pade? (už nevim)
    8. dojet zas domů
    9. potvrzení o odeslání si někam založit
    10. dám si pivo
    navíc to klade jisté podmínky na denní dobu (otevřeno pár hodin denně) a střízlivost :)

    přičemž dotyčný úřad mi může v klidu tvrdit, že jsem poslal jen prázdný papír, kdežto z datovky mám potvrzení, že jsem poslal a že byl doručen konkrétní dokument s konkrétním obsahem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam