• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    LALINA
    LALINA --- ---
    SCHWEPZ: doufám, že Dusík si ted rve vlasy
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    me to s ptakama v Praze prijde dobry. rad je pozoruju na balkone a v zime prikrmujem tak mam trosku prehled o nasem okoli :) vrabcaky jsem zatim nevidel, ale sykorek je hodne - hlavne konadry ale i modrinky, kosaci, samozrejme holubi ale neni jich nastesti tolik, muj oblibenej zvonek zeleny, a pak jeden vetsi svetlejsi ptak kteryho se mi jeste nepodarilo identifikovat, ale vypada trosku jako sojka.
    navic mi pod balkonem behaj v noci jezci :) celkove mi to pripada ze se to ve mestech lepsi, treba se dockame i nejakyho navratu hejn vrabcu :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    IDENTITY: pár příspěvků dole máš odkaz pro stažení mp3, Cílek jako vždy podnětný a zajímavý. Na ty vrabce a další se zeptám známého ornitologa, nechci střílet od boku, páč pokud to člověk nepozoruje systematicky a na více místech města, tak ta výpověď je slabá.

Rozprášení klimatické sekce Ministerstva životního prostředí – reakce ekologických organizací:

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl:
    „Česká energetika je přisátá na uhelné doly, ropovody a plynovody. Ministerstvo životního prostředí bylo jedinou součástí celé vlády, kdo s tím něco dělal a oponoval plánům ČEZ. Rozprášit příslušnou sekci ministerstva kvůli sporu o jedinou uhelnou elektrárnu je mírně řečeno nerozumné.“

Jan Rovenský z Greenpeace dodal:
    "Není žádným tajemstvím, že náměstek Kuták a jeho sekce byli na ministerstvu hlavními kritiky záměru použít v Prunéřově zastaralou a neúčinnou technologii. Bízková použila nejsnadnější a zároveň nejméně důstojný způsob, jak se vypořádat s nesouhlasem, totiž umlčet jeho nositele. Dalším stylovým krokem paní ministryně by mohly být třeba prověrky loajality zaměstnanců ministerstva k ČEZu."

Jan Šrytr z Ekologického právního servisu uvedl:
    „Lze jen těžko uvěřit tomu, že ministryně Bízková takto otevřeně potvrdila spekulace o své náklonnosti ke svému bývalému zaměstnavateli. Kdo jiný může ze zrušení sekce ochrany klimatu a ovzduší na MŽP profitovat, než ČEZ? Dnešní krok ministryně je tak další z řady zcela nestandardních zásahů do procesu projednávání Prunéřova, jehož očekávaný výsledek bude možno jen těžko považovat za zákonný.Po dnešku se zdá být potvrzené, že ČEZ ve své snaze o odstranění kritiků svých plánů uspěl a další z ministerstev se ocitlo plně v jeho rukou.“
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    SCHWEPZ: Ad vrabci: ano, jsem z Prahy, dokonce bydlím v širším centru, dalo by se říct. Ostatně dle mých informací (opět laických, nemohu předložit důkaz) byl drastický úbytek vrabců způsoben drastickým přemnožením holubů. Nadbytek holubů se začal aspoň částečně řešit (poštolky ve městech apod.), díky čemuž to vrabci úplně nezabalili a snaží se dál.

A Cílka jsem včera zaspala :-( Takže rádio na přání...
    DANKLAR
    DANKLAR --- ---
    LALINA: Strašná dvojka. Hlupec a blbka, oba dva k tomu s ambicemi. Copak asi vznikne z toho jejich dítěte? To by se mělo sledovat.
    LALINA
    LALINA --- ---
    tady někde jsou, kdopak je objeví? ;-)
    http://lalina4.rajce.idnes.cz/2010_04_20_cilek/
    LALINA
    LALINA --- ---
    jedna bulvární: byl tam Bursík s Kateřinou Jaques a s miminkem..
    LALINA
    LALINA --- ---
    poslouchám, že zatím o sopkách to, co říkal i v Salvátorovi...

ale napřed povídal o krajině biblické... potom taky o egypte, kde byl nedávno....
    já to zítra napíšu, tedko se na to nemuzu soustředit a dělam 3 veci najednou...
    LALINA
    LALINA --- ---
    jinak dnešní povídání s Cílkem v sakristii Salvatora bylo dobrý, bylo tam snad před 100 lidí
    LALINA
    LALINA --- ---
    já tedko číhám u rádia:-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    IDENTITY: a-jo, "jak to vidí" - tady to je ke stažení v mp3 - ten první odkaz: http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/?p_po=1672&p_pattern=&p_gt=1 já to hledal pod "host do domu".

K těm vrabcům: a ty jsi z Prahy? Já je v Brně moc často nevídám...resp. už jsem je neviděl ani nepomatuji. Pár kosáků, to jo. Havrani, určitě. sem tam něco menšího, jako sýkorka ap.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    SCHWEPZ: Na 100 %, slyšela jsem ho na vlastní uši, akorát ne pořádně ;-) Ostatně takhle po 11. večer někdy poslouchávám tu dopolední reprízu. Je to část dopoledního Hosta do domu, která se konkrétně jmenuje Jak to vidí. Dneska mluvil Kroc s Panem Cílkem, na holej pupek :-) Možná to do toho rádia na přání házej až po tom večerním vysílání.

Jasně, já neříkám, že jsou vrabci přemnožený. Jen mám pocit, že jich je přece jenom o něco víc, než bývalo relativně nedávno. A samozřejmě s ptactvem máš úplnou pravdu.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LALINA: já jsem s ním kecal včera ve snu :)
    IDENTITY: a byl to host do domu? tady píšou http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/?p_po=1618&p_pattern=&p_gt=1 že tam byla nějaká divadelnice Nosková a to mě fakt nezajímá :))
    IDENTITY: těch vrabců je opravdu málo, a vůbec - ptactvo ve městech - snad kromu holubů "městských krys" (to nemyslím "zle") - to má těžké. respektive: ptactvo všude v ČR to má těžké. málo remízků, málo stromů v intravillánu, ...chemizace půdy a půdního hmyzu ap. V tomto kontextu je zajímavé, že OSN má v jedné své metodologii jako jedno z kritérií kvality života ve městě počet a rozmanitost ptáků - a je pravda, že mě to vyvolává takové "pousmání v srdci", když je slyším před svítáním, po západu, nebo i během dne.
    PATISLAV: tak to je fakt černý humor - svítit naklaďáklm do očí ap. máme v našem Okrašlovacím spolku (...) jednoho týpka, dosti radikálního a ten má pořád tendenci něco "ničit". Třeba podřezává posedy myslivcům ap. Já mu furt opakuji, že to není cesta, že se mu to vrátí. Nejlepší je "Mysli globálně a jednej lokálně" - "Jediné co máme, je tento přítomný okamžik" a "Jdi ostatním příkladem" - resp. začni u sebe, než budeš kritizovat druhé. Vono to není zase tak složité - jen lidi blbnou a nejsou zvyklý přemýšlet selsky :) to je ten přebytek zboží, zábavy (media), levné energie a levného "způsobu života". Mnoho lidí, ač jsou dospělí (tělem), tak jsou ve skutečnosti "puer aeternus".
    LALINA
    LALINA --- ---
    jo, tak TOHLE podepisuju všema deseti.....
    http://zpravy.idnes.cz/glosa-clovek-chtel-byt-gigantem-a-je-ho-zni-pouceni-ze-svejka-a-sopky-1px-/domaci.asp?c=A100420_131228_domaci_bar

ten závěr je dobrej:

Vždycky na to zapomínáme. A tak nám každá další katastrofa říká, jaké je naše skutečné místo na světě. Cynik by skoro řekl, že katastrofy potřebujeme. Potřebujeme surové násilnictví přírody, aby nás zachránilo před zaslepeností vlastní pýchy.

přiznám, že jsem neměla páru, kolik všeho možnýho lítá nad našimi hlavami.... žiju v iluzi, že lítání je drahé a tak se přepravují víceméně jen lidi... a ono je to nejspis naopak - lidi tvoří jenom malý procento toho, co lítá ve vzduchu...
    LALINA
    LALINA --- ---
    k Cílkovi: DNES s sním můžete pokecat naživo v Salvátorovi, já tam budu taky, kdyby nekdo chtel se mnou pokecat naživot taky:-)))

http://www.gja.cz/pozvanky/ekum_bohosluzba_100420.pdf
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    PATISLAV: No vidíš, nám vrabci pravidelně přistávají na parapetu :-) A ve Stromovce je potkávám fakt běžně. Jo, je jich míň než někdy v 70. letech, ale za sebe bych řekla, že určitě víc než před těma 10-15 lety.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    IDENTITY: vrabci imho zmizeli tak před 10-12 lety a rozhodně ještě nejsou na té úrovni co dřív.
    ANNA: přičemž nemáte imho reálnou šanci se podílet na rozhodování o něčem takovém.
    Existuje spousta možností, jak znepříjemnit život (berte jako vtip):
    1) sehnat značky zákazu vjezdu, průjezdu nebo slepé ulice. Brzy ji někdo odstraní, ale řidiče to zmate
    2) nanést na vozovku překážku, které se vyhne pouze osobní auto - je-li dotyčný silák, pak betonový kvádr nebo kmen stromu, stačí ale i halda písku
    3) namířit reflektory do výše očí řidiče náklaďáku
    4) sehnat si stádo ovcí a pravidelně je převádět z jedné strany silnice na druhou
    5) schovat se za strom a v okamžiku průjezdu vhodit pod kola náklaďáku figurínu (ještě větší efekt na psychiku řidičů bude mít kočárek s panenkou v životní velikosti)
    6) zjistit, kterým místem projíždí kamiony, zatímco osobáky se mu vyhýbají, a nastražit tam hřebíky
    7) sehnat si policejní uniformu (např. jiného státu nebo již nepoužívanou), stavět řidiče a buzerovat je za absenci povinné výbavy.

A tak by se dalo pokračovat... bude to chvilku trvat, existuje-li ale jiná, byť i delší cesta, řidiči dřív nebo později zvolí menší zlo ;)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Mimochodem, dopoledne byl na ČRo2 v Hostu do domu Cílek - sopka, příčiny, důsledky, pokora atd. Bohužel jsem to nemohla poslouchat soustředěně, ale jednak to je (možná teprve bude?) na netu a jednak to opakujou dneska ve 23:05.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Chování ptáků se mění určitě, ale do jaký míry je to otázka civilizačních vlivů, si rozhodně netroufám odhadnout, natož tvrdit, že je. Takovej Neruda psal o kosovi jako o plachém lesním ptáku, kterého vzácně na Petříně slýchává. Dneska je kos - podotýkám naštěstí, protože neznám krásněji zpívajícího tuzemského opeřence :-) - naprosto běžně takřka na každým druhým dvorku.
    Taky mám dojem, že přibývá vrabců, alespoň v mým okolí. Je to s nima podle mě mnohem lepší než tak před 15-20 lety, kdy jakoby náhle zmizeli.

No, jsou to všechno spíš moje imprese než podložené informace ;-)
    ANNA
    ANNA --- ---
    Co pozoruju, tak se zvyky ptactva změnily. Je to pár let, co se v Praze objevily straky, následovány sojkami, žlunami, kafkami... Naopak o víkendu se táta zmiňoval, jak ubylo ptáků v okolí chaty.
    Imho to bude výslednice spousty faktorů.
    Pozoruju třeba, jak se mění podoba obydlí, nejspíš je to zřetelnější v sídlech v dosahu Prahy, kam se stěhují lidé z města, kteří ale pořád dojíždějí do práce do Prahy + mění se životní styl vůbec. Zahrady se scvrkávají, přibývá zpevněného povrchu, pěstují se spíš okrasné rostliny, kácí se stromy, křoviny. Pro lidi je asi jednodušší si koupit rybíz v obchodě.

A k tomu úbytku zemědělské plochy - je to věc, která mě mrzí. Bohužel nevím, jak tehle tend nějak brzdit. Nejpřímější mi přijde prostě vlastní půdu nezaprodat. Jenže půda je drahá a kupte si pole, když o zemědělství víte kulové, že ano.

Další šílená věc, na kterou jsem narazila, je budování skladů, zvlášť v příměstských oblastech (které se ovšem rozlézají). Neskutečně intenzivní provoz nákladních aut. Zajímalo by mě, do jak velké vzdálenosti rozváží.
    Krom veškeré ekologické zátěže mi přijde šílené, když vám okolo vesnického domu začnou denně jezdit kvanta náklaďáků, přičemž nemáte imho reálnou šanci se podílet na rozhodování o něčem takovém. Jako sázka do loterie, přesto, že vlastníte nějaký pozemek, nemáte vlastně jistotu, že vám ho někdo nesebere, nebo neznehodnotí. Když o tomhle uvažuju, dochází mi, že středověk opravdu neskončil, alébrž trvá. Řeči o rovnosti lidí padají, když se člověk podívá na konkrétní realitu.
    Když se člověk na chvíli probere z toho kolektivního spánku, "kde nic nejde jinak, než jak to chodí", tak snad nemůže věřit vlastním očím...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam