• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: a co když ty GM plodiny nemají tyhlecty...feromony... nebo pyl....M?
    ono je blbý všechno GM házet do stejného pytle, žeanno, ale mě vytnuly na mysli přešlechtěný zvířata nebo i rostliny, který už vlastně ani nejsou schopny samostatného života nebo rozmnožování bez člověka...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: máš pravdu.....já jsem původbně chtěl napsat, že je to spíše taková poplašná zpráva, novinářská "kachna", zdrojem je zvědavec a to není zrovna seriozní medium. Jen je dobré ty včely sledovat...je to opravdu možná potíž. Vliv GM se dá imho měřit jen longitudiálně....uvidíme za 20 let :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: Podezírat GM plodiny je podle mě pěkná hloupost. To už by pan redaktor mohl rovnou brojit proti vyšlechtěným rostlinám. Jejich genetická informace už taky jaksi není, co bývala. Trochu bych krotil tu paniku ohledně "globálního úbytku" včelstev. Je známo, že i v Evropě včel ubývá, ale povětšinou z úplně jiných důvodů než v USA. Hlavním viníkem v USA je především intenzivní a nešetrné zemědělství. Díky monokulturám (a zřejmě i špatným chovatelským metodám) se razantně snížila imunita včelstev.
    LALINA
    LALINA --- ---
    SCHWEPZ: ufoni nám kradou včely!!!
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Svět možná balancuje na hraně biologické katastrofy, třetina včelstev v USA nepřežila zimu.

Z USA přicházejí zneklidňující důkazy, že včelí kolonie smrtelně vymírají. Čtvrtý rok po sobě třetina všech včelstev nepřežila zimu.Zánik včelstev začal v roce 2006, kdy z odhadovaného celkové počtu 2,4 milionu včelstev jich stovky tisíc začaly mizet vlivem nemoci označované CCD (colony collapse disorder). Od té doby vyhynuly v celém světě více než tři miliony včelstev a vědci jsou odhalení, co způsobuje tento katastrofický propad, tak vzdálení, jako na počátku.Podle ARS (Apiary Inspectors of America) a Výzkumného centra pro zemědělství klesl v USA v průběhu zimy počet chovných včelstev o 33,8 %.

Kolaps globální populace včely medonosné je hlavním ohrožením úrody. Odhaduje se, že třetina toho, co konzumujeme, je závislá na opylování včelstvem, což znamená, že včely přispívají do globální ekonomie částkou 26 bilionů liber.Potenciálními důvody vymírání mohou být parazité jako krvežíznivá roztoč varroa, viry, bakteriální infekce, pesticidy nebo špatná výživa způsobena intenzivními metodami farmaření. (Je zajímavé, že autor nezmiňuje GM plodiny, přitom právě tyto jsou podle řady vědců dosud nekoupených Monstantem hlavním podezřelým, pozn. editora.) Mizení včelstev je vzhledem k absenci mrtvých včel v mnoha prázdných hnízdech někdy také nazýváno syndromem Mary Celeste (loď, která byla v roce 1872 nalezena nepoškozená, ale bez posádky, pozn. editora.) .
    LALINA
    LALINA --- ---
    Výňatek z pondělní E15 - rozhovor s Karlem Schwarzenberkem
    (celý - velice pozoruhodný - je zde: http://www.e15.cz/nazory/rozhovory/schwarzenberg-lidi-jsou-strasne-nastvani)

* E15: Tak ještě jedno kdyby. Jste lesník. Bral byste post ministra zemědělství?
    Svého času jeden se mnou o tom mluvil. Načež jsem odvětil, pod jednou podmínkou: Kdybych tam mohl vstoupit jako král Václav IV. blahé paměti, s takovým pánem v červeným hávu, který by měl velkou sekeru přes rameno. Kdyby tohle bylo možné, tak bych to převzal. Jinač ne.
    E15: Ta sekera by asi nebyla na smrkový les. Tak na koho?
    Na osazenstvo ministerstva.
    * E15: Co vůbec říkáte hospodaření Lesů ČR?
    Za prvé, ten majetek rychle mizí. Když se podíváte do českých lesů, ty jsou bleskem vyprazdňovány. Ten celý systém je bohužel špatně nastavený. Systém, kde je oddělena správa lesů od hospodářské činnosti, vede k nezodpovědnosti a bohužel tendry, o kterých teď byla velká diskuze, to je jen špička ledovce. Ten systém musí být úplně změněn.
    * E15: Pomohla by privatizace lesů?
    Rozhodně by neškodila. Privatizovali jsme leccos. A když se privatizuje fabrika, lze výrobu, patenty a všechno odvézt pryč. Les zůstane na místě.
    * E15: Dá se vykácet a odvézt.
    To už se děje teď. Právě teď se to děje. Tomu by měly překážet zákony. Tedy, kdyby tady někdo dbal zákonů. Ale, myslím, že privatizovat se dá. Ve srovnání s jinými státy máme až moc veliký podíl státních lesů. Živě si můžu představit, že by například jejich část převzala města. Když se podívám na města, která mají tradičně lesní majetek – třeba moji sousedi – Karlštejn, město Písek, spravují je dobře. Jiná města obdobně. Les by měl mít vždycky někdo, kdo tam opravdu je. Tedy, je-li ten les kolem nějakého města, tak se tam občané procházejí, starosta a radní na něj mohou dohlížet. Všichni hned vidí nějaký nešvar. Pak to má smysl. Neprodával bych zahraničním společnostem. Lesy, zemědělský majetek, to je něco jiného než akcie. Akcie můžete mít v Patagonii a v Japonsku, kdekoliv. Les, statek, to má sousedy, lidi, kteří tam žijí. To by vždy měl být majetek toho, kdo je tam fyzicky přítomen.

SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    rodina té paní tam hospodaří posledních 300 let:

Vláda neschválila smlouvu o D11. Ve hře je vyvlastnění
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=667314

...po deseti letech jednání (ze strany "vládnoucích" dosti nátlakového) paní podepsala...ale zase se to zvrátilo.
    ANNA
    ANNA --- ---
    btw tohle je zajímavé, když už jsme u Trojmezí
    http://www.toulcuvdvur.cz/onas.asp

dokonce jsem zjisila, že tam mají mezi huculskými koňmi kobylku Hornu, se kterou jsem se kdysi v Krkonoších mmj. zajímavě natáhla na náledí:))
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PATISLAV: Neřeš, spíš jen taková vsuvka. Přečetla jsem si o Trojmezí tam a pak hned šla sem a tady stejný téma.. Každopádně ¨se to řeší hned na začátku toho klubu, je tam i mapka..
    ANNA
    ANNA --- ---
    PATISLAV: můj odkaz měl směřovat sem: 50°2'51.408"N, 14°30'32.887"E, což je to samé, co je v tvém odkazu... (akorát můj odkaz funguje jenom jako copypasta).
    TAMARIX: asi se tam zajdu kouknout:)

jinak kus odtud je staré hradiště http://www.hrady.cz/index.php?OID=1600
    je fajn koukat se do turistických map, kde jsou tahle místa alespoň nějak označená.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TAMARIX: asi pořád nechápu.
    LALINA: Čtením toho webu jsem si zase zkazil den. Nejhorší je, že ti lidé to tam dělají se svolením magistrátu, takže člověk nemá absolutně žádné zastání. Tady už pak zbývá jen vypovězení občanské poslušnosti, jak nám ukládá ústava ČR.
    LALINA
    LALINA --- ---
    Vice informaci na: www.trojmezi.info http://www.trojmezi.info a
    www.mestaprozivot.arnika.org http://www.mestaprozivot.arnika.org
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PATISLAV: Shodou okolností se téma Trojmezí fakt řeší v duchařské diskusi, je to tam i smapkou. Mrkněte sem: [ Duchové,Poltegaister,strašidla unás..aneb místo kde jsem něco takového zažil,doporučení na místa kde přespat a něco nadp ] .
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOKES: Přeji problémy i dalším milým developerům.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KOKES: jo, dneska jsem našla v plátku... akorát nevím, jestli to tem odpůrcům stačí nebo ne.... nějak detailně jsem to nesledovala... ale domy jako domy, jedine snad min lidi...?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Stát sčítá stromy na polích. Zatím je u čísla 42 491 - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=666265
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PATISLAV: Jojo, Venca Klaus je šťastný člověk..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam