• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOKES: počet lidí bezpochyby donekonečna růst nebude. Stačí opravdu málo - trochu větší sopka, atomová válka (byť lokální), extrémní sucha apod. a hladomor nás totálně položí. A omezení může být i čistě pozitivní - je zjevné, že vysoká životní úroveň růst populace brzdí, až obrací (stačí už jen vymyslet, co si pak počít s nadbytkem důchodců :)).
    KOKES
    KOKES --- ---
    LALINA: ale no tak:-)

Při sledování filmu Nepříjemné Pravdy jsem si uvědomil, že je fakt to, co tvrdí Al Gore, že před válkou bylo na Zemi 2mld lidí. Že desetitisíce generací nedokázaly tuhle hranici překročit a pak během jednoho lidského života stoupl jejich počet na trojnásobek. A během dalších desetiletí se očekává 9mld lidí na Zemi, což je čtyřnásobek.
    Žijeme ve věku, kdy se lidi množí jako krysy, kdy populace lidí ohrožuje Zemi. Možná právě tohle je důvod klimatických a ekologických problémů?
    LALINA
    LALINA --- ---
    JAGA: jsou tam celoročně, možná v létě vylétají někam na výlety na zálety, ale jakože trvalé bydliště tam mají pořád:-) mám je moc ráda.
    LALINA
    LALINA --- ---
    já ptáky miluju v zimě i v létě, ve dne i v noci:-)))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    A jak teprve musí lidi štvát to, že se ptáci kvůli hluku velkoměsta naučili zpívat v noci :)
    JAGA
    JAGA --- ---
    LALINA: Jé, vida, já chodím taky kolem toho velkého stromu u Hradčanské, kde je ta havraní kolonie, ale není tam pořád, myslím, že jen v zimě? Po havranech se nám vždycky stýská, když tam nejsou, a bojíme se, co s nimi je... já si myslím, že se na ty jejich zvuky dá zvyknout, např. když někdo bydlí u nádraží nebo u frekventované ulice, taky přestane zvuky dopravy vnímat, ale se zvuky ptáků to zřejmě lidi mají jinak - na rozdíl od aut a vlaků se s nimi nejsou ochotní smířit!
    KOKES
    KOKES --- ---
    ANNA: já si pořídil záchod s odsáváním, což je velmi jednoduchá odbočka ve splachovací trubce vedoucí k ventilátorku a mám pokoj. vůni řeším přesně jako ty, éterický olej do misky. Holka mi jednou dala do mísy nejakej bazmek, co pronikavě smrděl a po spláchnutí nebylo přes pěnu vidět, jestli záchod opouštím čistý. Navic se pod bazmekem usazoval prach, šlo to pryč. Naprostá blbost.
    ANNA
    ANNA --- ---
    TAMARIX: tak já, pokud mám potřebu, většinou nakapu do sklenice do vody trochu éterického oleje, většinou se obejdu i bez toho i bez zápachu.
    zkoušela jsem na to naučit i další, ale to selhalo, myslím, že jednoduše kvůli tomu, že éterický olej není tak průrazný jako ten hajzl do hajzlu.
    a bohužel, spousta lidí si spojuje agresivní vůni "čistoty" s čistotou. že je to jen jejich dojem jim těžko vymlouvat.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ANNA: To sem třeba vůbec nepochopila k čemu jsou ty kostky do záchodu dobrý kromě vyhazování peněz, produkci odpadů a znečišťování prostředí.. Stejně tak různý spreje apod. Stačí prostě otevřený okno, případně větrák nebo škrtnout sirkou, která spálí plyny ze vzduchu.. Nebo dokonce pro ekokonzumenty jsou už i bytové parfémy s přátelským složením - např. http://www.parfemy-manon.cz/kategorie/parfemy-do-malych-prostor-%28aut-skrine-apod%29--1/ . Ale to už jsme zase u tý domácí ekologie.. ;-)
    ANNA
    ANNA --- ---
    http://www.veronica.cz/dokumenty/do_cista.pdf

"Jako příklad můžeme vzít kostky do záchodových mís (včetně tekutých „kostek"). Kostky nemají žádný úklidový účinek, přispívají ale podstatně k nadměrnému zatížení ovzduší a čistíren odpadních vod. Tyto vůně mohou škodit rybám a dalším vodním organismům ve vodních tocích, kde nejsou čističky odpadních vod.

Vzhledem k uvedeným důsledkům doporučujeme s vůněmi to nepřehánět. Syntetické nápodoby a přírodní aromata mohou navíc způsobovat nebo urychlovat alergie a škodit tím našemu zdraví."

ANNA
    ANNA --- ---
    PATISLAV: no, myslím si, že právě tu krátkozrakost většiny lidí se společnost snaží kompenzovat tím, že dá vážnost/váženost určité sortě lidí, třeba inteligenci. prostě stádo do nějaké míry uznává nějakou autoritu (šaman, kněz, učenec, učitel, doktor...). nechci tehle mechanismus nijak idealizovat, myslím si, že se autority možná zneužívalo vždycky (svěřenou moc se pak zvolená elita snaží užívat více ve vlastní krátkozraký prospěch, než pro nějaké obecnější dobro, přičemž může vcelku jistě spoléhat na nedostatek informací a autority těch dole). ale stejně, když dnes člověk narazí na lidi tzv. staré generace, působí někteří z nich tak ušlechtile, že se pro to mezi mladšími lidmi těžko hledají paralely. imho to je i ím, jak se změnily hodnotové žebříčky, kdo dneska označí slušnost za kladný rys, když je všude přítomno nabádání k individualismu a vychcanosti?
    LALINA
    LALINA --- ---
    TUILE: souhlas
    TAMARIX: souhlas ... alergie, astma, exemy atd... lidem - detm - je vštěpováno, že se narodili do naprosto nepřátelského a nebezepčného světa.... to je zlo.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ANNA: naštěstí se jako přípravek na čištění záchodů prodávají provoněné směsi s minimální koncetrací chlornanu sodného. Ale i kdyby ne, tak zrovna tohle asi nebude velká pohroma. Poměrně rychle vyprchává.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ANNA: Jojo, tohle je čistě o reklamě - velká část na základě toho podlehne a ta další část pak dělá to co většina. No a pak se všichni hrozně diví, že mají nemocné neodolné děti.. Chtělo by to fakt těm lidem vysvětlit, že bakterie jsou a byly, že kdyby byly tak nebezpečné a škodlivé, tak tu nejsme, protože naši předci neznajíc brutální desinfekční prostředky by patrně pomřeli.. Dezinfekční sajrajty ano, ale pouze v nemocnicích, po povodních, při epidemiích apod..
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DAN9K: Představ si padající letadlo. K lidem v letadle přijde "Bůh" a nabídne jim anketu, jejíž výsledek bude mít okamžitou platnost. Otázka zní: "přejete si, aby v celém vesmíru přestala platit gravitace?". Nikdo z padajících nedomyslí, že volbou "ano" si nejenže nepomůže, ale možná dokonce o pár vteřin život zkrátí, protože taková úvaha je na ně příliš složitá obecně, natož v danou chvíli. Stejně, i když pod menším tlakem, se rozhodují lidé ve vztahu k přírodě. Většina z nich zvolí krátkozraké řešení preferující okamžité přežití či prospěch bez ohledu na hlubší a trvalé následky. Smutné je, že jako údajně nejinteligentnější druh na planetě se podobnému schématu uvažování nedokážeme vzepřít.
    ANNA
    ANNA --- ---
    použít savo na celý zemský povrch - aby nebyly ty bakterie a bylo to všude hygienické.
    jo a samozřejmě hmyz, snad kromě dekoračních motýlů.

btw, jak sem tam koukám na televizi, vcelku mě poslední dobou překvapuje intenzita reklam na dezinfekční čistící prostředky, "váš záchod bude čistý a bezpečný". jedno z toho je savo, pokaždé mě u toho napadne, jestli i díky téhle reklamě prolejvají úzkostlivé (a asi chlórem vymyté) hospodyňky záchody touhle dost agresivní směsí...
    přitom z toho vidím, že jde (i) o marketingový trend, kdy je třeba neustále vymýšlet upgrady, aby bylo co prodávat.
    TUILE
    TUILE --- ---
    LALINA: by jim (v tomto pripade holubum) bylo nekde jinde lip- musim rict, ze to je veta, ktera me vzdycky pobavi. oni se ve meste nema spatne. jejich populace se rozsiruje, je tu dost jidla. jasne, kdyby byli na cerstvym vzduchu, vic by litali, tak by meli vetsi fitnes, ale to oni nepotrebujou.
    je to uplne stejny s lidma. ve meste je to nezdravejsi, ale pohodlnejsi.
    DAN9K
    DAN9K --- ---
    Jo, lidi prostě chtěj mít města pro sebe a nechtějí, aby je tam něco otravovalo...škoda, že jsou města všude...

a taky v lese se chtějí cítit bezpečně = vytřílet všechny potenciálně nebezpečné tvory...

a taky, když se chtějí koupat v moři, tak se chtějí cítit bezpečně = vylovit všechny žraloky

co ještě zbývá?
    LALINA
    LALINA --- ---
    no moje mamka je milovník přírody, ale holuby, co se jim usídlili v baráku, fakt nesnáší a myslí si, že by meli žít někde, kde by jim bylo "líp" . v parcích, za mesem a tak... vadí jim všem nájemníkům podělanej prostor před schodama(holubi bydlí v takových dourách -kulratých okýnkách- v sektoru schodiště tak i to, že jsou děsně užvaněný... hrozně nahlas a docela agresivně brublaj a porád... když u ní jsem den dva, tak mi to neva, ale mít to pořádm asi by mi to taky lezlo na nervy......

a když chodím kolem parku na Hradčanský, kde mají havrani kolonie, je tam kolikrát takovej řev, že se lidem nedivím, když si zoufaj....zní to tam jako v pohádce, když přiletí drak nebo v nejakým horroru...
    KOKES
    KOKES --- ---
    PATISLAV: kdyby jich mělo ubývat, tak by tomu bylo vždy, tj by už dávno nebyli. Protože jsou, tak tomu evidentně tak není:-)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PATISLAV: Tomu, že to jsou poslední dozvuky bych věřila moc ráda, ale nějak se poslední dobou zdá, že opak je pravdou.. V tom článku mě dostalo hlavně toto: ""Každý rok se nám na havrany v městském parku u nádraží nahromadí na tři desítky stížností, často velmi ostrých," popisuje vedoucí odboru životního prostředí táborské radnice v Táboře Jan Fišer." By mě v životě nenapadlo stěžovat si kvůli výskytu ptáků a ještě k tomu havranů, který nemaj úplně všude.. Naopak bych měla radost, že něco takovýho tady žije. Chápu, když si někdo stěžuje na následky vyplývající z činnosti jinýho člověka, ale tohle je docela síla.. Jak si to občané představují? Postřílet??? Myšlení některých lidí mi prostě není jasný. Pamatuju jak jednou u nás v obci pokáceli pěkný břízy proto, že občanům z nich padal "bordel" na auta pod nimi zaparkovaná, takže místo do pěkných zelených bříz teď čučí do oken sousedního paneláku..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam