• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    TUILE
    TUILE --- ---
    LALINA: by jim (v tomto pripade holubum) bylo nekde jinde lip- musim rict, ze to je veta, ktera me vzdycky pobavi. oni se ve meste nema spatne. jejich populace se rozsiruje, je tu dost jidla. jasne, kdyby byli na cerstvym vzduchu, vic by litali, tak by meli vetsi fitnes, ale to oni nepotrebujou.
    je to uplne stejny s lidma. ve meste je to nezdravejsi, ale pohodlnejsi.
    DAN9K
    DAN9K --- ---
    Jo, lidi prostě chtěj mít města pro sebe a nechtějí, aby je tam něco otravovalo...škoda, že jsou města všude...

a taky v lese se chtějí cítit bezpečně = vytřílet všechny potenciálně nebezpečné tvory...

a taky, když se chtějí koupat v moři, tak se chtějí cítit bezpečně = vylovit všechny žraloky

co ještě zbývá?
    LALINA
    LALINA --- ---
    no moje mamka je milovník přírody, ale holuby, co se jim usídlili v baráku, fakt nesnáší a myslí si, že by meli žít někde, kde by jim bylo "líp" . v parcích, za mesem a tak... vadí jim všem nájemníkům podělanej prostor před schodama(holubi bydlí v takových dourách -kulratých okýnkách- v sektoru schodiště tak i to, že jsou děsně užvaněný... hrozně nahlas a docela agresivně brublaj a porád... když u ní jsem den dva, tak mi to neva, ale mít to pořádm asi by mi to taky lezlo na nervy......

a když chodím kolem parku na Hradčanský, kde mají havrani kolonie, je tam kolikrát takovej řev, že se lidem nedivím, když si zoufaj....zní to tam jako v pohádce, když přiletí drak nebo v nejakým horroru...
    KOKES
    KOKES --- ---
    PATISLAV: kdyby jich mělo ubývat, tak by tomu bylo vždy, tj by už dávno nebyli. Protože jsou, tak tomu evidentně tak není:-)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PATISLAV: Tomu, že to jsou poslední dozvuky bych věřila moc ráda, ale nějak se poslední dobou zdá, že opak je pravdou.. V tom článku mě dostalo hlavně toto: ""Každý rok se nám na havrany v městském parku u nádraží nahromadí na tři desítky stížností, často velmi ostrých," popisuje vedoucí odboru životního prostředí táborské radnice v Táboře Jan Fišer." By mě v životě nenapadlo stěžovat si kvůli výskytu ptáků a ještě k tomu havranů, který nemaj úplně všude.. Naopak bych měla radost, že něco takovýho tady žije. Chápu, když si někdo stěžuje na následky vyplývající z činnosti jinýho člověka, ale tohle je docela síla.. Jak si to občané představují? Postřílet??? Myšlení některých lidí mi prostě není jasný. Pamatuju jak jednou u nás v obci pokáceli pěkný břízy proto, že občanům z nich padal "bordel" na auta pod nimi zaparkovaná, takže místo do pěkných zelených bříz teď čučí do oken sousedního paneláku..
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: A to mají ještě ptáci to štěstí, že na ně lidi moc nemůžou. Je fascinující, že někoho může vytočit posraný parapet nebo krákání. Tací lidé ovšem byli vždy a jsou zodpovědní za dnešní absenci mnoha a mnoha druhů, co byly ještě před stoletími běžné. Nezbývá než doufat, že těchto našich spoluobčanů ubývá a tohle jsou poslední dozvuky.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: to je bohůžel velmi špatné zpráva - doufám že to neprojde. Kdybych byl pražák, tak na tu demonstraci půjdu na 100 procent.

a tohle mě uplně "vyděsilo" - doufám jen, že jde o tupost novinářů:

Česko má nového nepřítele. Havraní krákání trápí lidi více než smog
    http://www.lidovky.cz/cesko-ma-noveho-nepritele-havrani-krakani-trapi-lidi-vice-nez-smog-1cn-/ln_domov.asp?c=A100505_113809_ln_domov_ter
    Krákání a výkaly jsou trnem v oku celé řady obyvatel. Vadí jim dokonce více než hukot a smog z aut či všudypřítomné psí exkrementy. Odsun havranů z města požadují takřka okamžitě. Podle úředníků to však není možné.

Ornitologové doporučují lidem, aby si místo vylévání hněvu na černé ptáky raději všímali jejich zvyků a fascinujícího chování. Havran prý patří k nejinteligentnějším ptákům vůbec. "Havrani se dokonce dokážou dorozumívat jakousi řečí těla, zobáku a křídel, což je popsáno i v odborné literatuře," říká Bürger.

..musím říct, že termín "odsun havranů" mnou otřásl...sice jsem se zprvu zplna hrdla zasmál, ale pak sem si uvědomil, že jsou mezi námi lidé, co to mohou myslet vážně. Já se na přílet havranů do brněnských ulic velmi těším a pozoruji je, jak jsou mazaní. Vědci dělali pokus - dali mu dobrou pochoutku (červ) na dno úzké sklenice, kde byla trocha vody a k tomu nějaké valounky - nejen že vybral ihned ty správné velikosti, ale nezkoušel dosáhnout na pochoutku, dokud nedal správný počet kamenů do sklenice. Podobně u dalších pokusných havranů. ----- u nás v Brně vždy hodinu před západem letí malé skupinky na jedno místo za městem - zde se zhlukují v tisícové hejno - snad všichni z brna. Je to větší bažantnice se stromy z zámku v Želešicích. Zajímavé je, že tam hnízdí každý rok už přes sto (!) let, co si lidé pomatují ...létali tam z Brna už za císaře pána...a teď nějaké odsuny.

PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: už už jsem si myslel, že čtu dobrou zprávu, ale zdroj mě měl varovat...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Les je náš (dělá dobře mně i tobě)
    http://respekt.ihned.cz/krajinou/c1-43153360-les-je-nas-dela-dobre-me-i-tobe

Od roku 2008 máme vládou posvěcený tzv. Národní lesnický program s cílem stanovit dlouhodobou a pro všechny přijatelnou vizi, jak v lesích hospodařit. Na rozdíl od jiných koncepčních dokumentů se nejedná o cár papíru z povinnosti sesmolený ministerskými úředníky, ale o širokou shodu vyjednanou s podnikateli, myslivci, vědci i ekology, na jejímž základě teď expertní skupiny vypracovávají návrhy, jak by se tahle dohoda měla promítnout do konkrétní legislativy.

Co se obchodování se dřevem týče, experti navrhují, aby stát v lesích vypisoval zakázky pro firmy na menších územních jednotkách, než tomu bylo doposud, a aby měl obchod s vytěženým dřevem pod stoprocentní kontrolou. Důvod? Malé zakázky jsou dosažitelné i pro malé lokální firmy a kontrola státu nad obchodováním umožní lepší veřejnou kontrolu nad zisky ze státního dřeva, které je vlastně veřejným statkem.

Pár měsíců před tím, než měly expertní skupiny dokončit svoji práci, ale přišla vláda v rozporu se všemi předchozími jednáními s návrhem tendrů, jejichž cílem je pravý opak: obrovské plochy se pronajmou firmám, které tu deset let budou kácet i prodávat, a státu pak jenom řeknou, kolik vydělaly.
    KOKES
    KOKES --- ---
    LALINA: já se nabízím jako konzument, abysme řetězec uzavřeli:-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    aha:-)) to jsou věci teda, s cím se dneska může obchodovat..:-)
    JAGA
    JAGA --- ---
    LALINA: Jo a taky to platí mezinárodně, ČR dostala od Japonska nějaké miliardy za emisní povolenky a z toho se teď financují dotace programu Zelená úsporám.
    TUILE
    TUILE --- ---
    kazdej podnik, kterej se vypousti do ovzusi nejaky sracky ma od statu povoleny, kolik toho muze vypustit.
    pokud vypusti min, muze ty svoje prebytky prodat nekomu, kdo to nezvlada a vypousti vic.
    LALINA
    LALINA --- ---
    můžete mio někdo prosím vysvětlit, co to je prodávat emisní povolenky? já nějak vůbec nechytám, co to je, ale zda se, že je to dobrej byznys...
    LALINA
    LALINA --- ---
    ANNA: taky máme.... mají hafo jablek, spendliku a blum...
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PATISLAV: Jojo, je to svinstvo, ale konkrétně pakobylky u nás v přírodě vyfrží maximálně do zimy a pak umřou..
    ANNA
    ANNA --- ---
    LALINA: tak ještě sadaře/sadistu a můžeme to rozjet:))
    ANNA
    ANNA --- ---
    PATISLAV: tak asi záleží na více faktorech, u některých zvířat asi vypustit do přírody = zabít (ale nevědět), některá můžou napáchat škody...
    myslim, že člověk chca necha nějak zasahuje do přírody, ani by z toho neměl mít trauma, ale asi všechno má svojí míru. prostě pokud se něco tuhle přežene, vrátí se to někde jinde, důsledky asi těžko odhadneme předem.

spíš mi trochu vadí odchodničení se zvířaty, tzv. množiči čehokoliv, taky asi plně nechápu potřebu chovat v ČR exotická zvířata (natož nakoupit a vypustit, to asi fakt není životně nezbytné, když se toho lidi pak zbavují).
    LALINA
    LALINA --- ---
    já můžu dodávat sklenice, je mi to líto vyhazovat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam