• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    KUATO: nojo, prostě bud plejtvat, anebo zrušit, že? není nad extrémy:-)

Já jsem myslela šetření povinné, plošné - vývoj novejch technologií a jejich neprodlené zavádění do života. Nebo mě taky obelhávají, když mám pocit, že snahy jsou, dokonce i nekteré technologie jsou, ale není ekonomickej zájem je zavádět ve velkým a naopak jsou jim všemožně kladeny překážky?
    Jsem náchylná věřit v teorie bezskupulozního lobbismu a hájení vlastní moci a penez na úkor čehokoli klidně i vlastního životního prostředí a v bezhlavé plundrování zdorjů , tak jak je v tržním hospodářství, které nám tu zavedl Klaus a spol, dobrým zvykem...
    žiju snad v omylu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    LALINA: jake alternativne zdroje elektriny dodaji energii stabilne 24/7? zadne z nejvic podporovanych - solar/vetrniky. a nestabilni dodavky musi byt stejnak zalohovane kvuli vykyvum nahoru i dolu, takze systemove nevyresi NIC. akorat to stoji hafo penez. jo mit nekde na horach chalupu bez elektriny, tak tam to muze byt vyhodnejsi, nez tahnout 20km draty extra kvuli jedne chalupe, ale jinak IMHO nesmysl.

setreni muze byt rozumne, ale taky to muze byt individualni cesta do prdele, kdyz jsi jedina, kdo setri a prepisknes to - nebo zrusime zbytky prosperujiciho prumyslu u nas?
    LALINA
    LALINA --- ---
    KUATO: já jsem to ještě nečtla, ale myslím, že zminuje alternativní.

Stejmě fascinuje, jak se pořád všichni od leva do prava pídí po nových zdrojích místo aby mluvili (a nejen mluvili) o šetření a úsporách.
    O masívních úsporách, nových technologiích a o tom, že by zostra zatočili s energetickými lobby, který přerůstají do pozice skutečných vládců a "pasáků" společnosti, kteří nemají na šetření zájem a nutí všechny k veliké spotřebě energií....
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KUATO: že by antihmota? :D
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KUATO
    KUATO --- ---
    LALINA: jsem jenom prosty vesnican, ale v konkurenci jakych novych zdroju jadro neobstoji?
    LALINA
    LALINA --- ---
    SCHWEPZ: super!!!
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Dobré zprávy:

Vznikající koalice slibuje, že zastaví nebo aspoň výrazně zpomalí neuvěřitelně rychlé tempo zabetonovávání české krajiny. Každý den totiž zmizí na 15 hektarů zemědělské půdy, plocha více než tří Václavských náměstí.Rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných slibuje, že zvýší poplatky za zábor zemědělské půdy a následně připraví nový zákon o ochraně půdy.
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/volby/strany/clanek.phtml?id=671670
    LALINA
    LALINA --- ---
    KOKES: pokud teda E15ku čtou .-)))
    LALINA
    LALINA --- ---
    KOKES: a kovy, jak se budou těžit kovy s hald, který obsahujou kovy taky , ale v době bohatství byly vyhazovány:-))
    KOKES
    KOKES --- ---
    LALINA: z toho musí mít někteří slováci radost..
    KOKES
    KOKES --- ---
    IDENTITY: viděl jsem na Z1 dokument BBC o podmořských zdrojích ropy, že je to čistý divoký západ a zlatá horečka. Což nemusí být až tak seriozní zdroj.
    Ale jak poznamenal SCHWEPZ špatně jsem si přečetl Cílkův rozhovor. On tam skutečně tvrdí, že ropy nebude málo, ale že bude hůř dostupná, tj dražší.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KOKES: úplně banálně, bežně, me se to deje pořád:-))
    btw: mají v E15 dneska mnohem horší "překlep" . U zpráv ze střední evropy mají vlaječky státu, kterých se zpráva týká a považ, jako na potvoru se uklikli a vedle zprávy o budování nové slovenské vlády mají maďarskou vlaječku .-))))
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    KOKES: No jo, ale KTERÉ zdroje říkají, že je ropy nekonečně? ;-) V tomhle bych věřila skutečně spíš Cílkovi...
    KOKES
    KOKES --- ---
    tak oni sami arabové říkají, že děd jezdil na velbloudu, otec v autě, syn létá letadlem a vnuk bude zase jezdit na velbloudu. To se týká i nás, jako odběratelů ropy.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOKES: mno, jednak je cílek geolog (šéf geologického ústavu Akademie věd), jednak se specializuje právě na suroviny (v geologii) a navíc - vše pěkně shrnul a popsal v knize "Nejistý plamen" (doporučuji, není to dávno, co jsem ji se zájmem četl) - on tvrdí, že snadno dostupná pole (jako největší planetární pole Gwahar, Saudská arabie) docházejí, vyčerpávají se - dokládá pak, že nová pole jsou menší, na nepřístupných místech. Ne že by "docházela" ale už nejsou ta pole, kde stačí jen cucat :) NAPŘÍKLAD VČERA JSEM ČETL, ŽE PŘESTOŽE KVŮLI HAVARII V MEXICKÉM ZÁLIVU DAL OBAMA MORATORIUM NA NOVÉ HLUBINNÉ MOŘSKÉ VRTY, TAK PRÁVĚ BP JEDEN TAKOVÝ TECHNICKÝ MAJSTRŠTIK ZAČÍNÁ PROVÁDĚT U POBŘEŽÍ ALJAŠKY, HLUBOKOMOŘSKÝ VRT, TAKOVÉ BRČKO PÁR KILOMETRŮ DOLŮ....jenže jim se podařilo přesvědčit místní úřady, že je to těžba na souši, páč kolem plošiny udělali umělý ostrov. A navíc - soudce federálního soudu, co rozhodoval, jestli Obama má právo na zákaz půl roku má akcie u těžařů a ropáků. Tak se pak nedivme, že rozhoduje, jak rozhoduje :)

Každopádně - Cílek tvrdí, že cena ropy poroste, protože její těžení a převoz bude náročnější. Otázka je do jaké míry můžeme věřit Saudům, či ropným společnostem v jejich "odhadech zásob", když v tom létají biliony peněz a politika. Každopádně - ropný věk se chýlí ke konci, za našeho života asi nic velkého, ale naše děti už to nebudou mít jak po válce, kdy byla ropa za babku. A ono nejde jen o dopravu, ale i energii na teplo, hnojiva (zemědělství produkuje právě tolik, kvůli derivátům ropy!!!), lékařství, plasty, ..ropa je skoro všude. Naštěstí se něco dá nahradit. CELÁ OTÁZKA TAK VLASTNĚ JE V TOM, ZDA-LI SE TECHNOLOGICKÝ A ENERGETICKÝ "SHIFT" PROVEDE BEZ VÁLEK A ANOMIE, NEBO ZDA-LI BUDE SKOKOVÝ A NÁSILNÝ (tj. státy euro-americké civilizace si budou chtít silou udržet svůj "standard", "způsob života"). Já si myslím, že by to mohlo být pozvélbné zdražování a nahrazování jinými technologiemi, v horizontu dekád a s tím spojená proměna chování lidí - jen zásah do jejich peněženek je kolikrát donutí dělat něco jinak!!! a budeme zase šetřit, ekologická stopa se zmenší a nebudeme mít maso každý den dvakrát a kiwi z nového zélandu nebude levnější jak naše jablka :)
    KOKES
    KOKES --- ---
    LALINA: souhlasím s ním s "Poslední století je ve světové historii zcela anomální, přineslo nebývalý růst světové populace i blahobytu" který ovšem rychle vyčerpává zdroje. V r. 1950 bylo na světě 4mld lidí, za jediný lidský život se to množství zvětšilo o polovinu. To je drastický nárůst.
    Jinak Cílek tvrdí, že ropa vcelku dochází, kdežto jiné zdroje říkají, že ropy(zvláště na mořském dně) je téměř nekonečně. Pak si má člověk vybrat...
    KOKES
    KOKES --- ---
    LALINA: jen perlička, dumám, jak asi vznikne takovýhle překlep: "podstatné také je, kopoptávka lik ropy budou lidé požadovat"
    LALINA
    LALINA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam