• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PALEONTOLOG: Ono se to " přesto kdyby měli zelení v občanech podporu, tak by mohli šéfovat sami.. nemají, tak co chctějí" dá vyložit i tak, že to s tím naším životním prostředím není zas až tak zlý nebo to tak lidi nevnímají. Podle mě, kdyby v příštích volbách vyhráli Zelení ve volbách, tak už by bylo něco fakt hodně špatně..
    KOKES
    KOKES --- ---
    PATISLAV: já bych řekl, že to docela koresponduje s faktem, že od počátku min století se prakticky zdvojnásobila lidská populace. Spolu se spotřebním způsobem života to někde bude vidět...
    ale těžko se to dokazuje. Pokud v následujících 100 letech lidstvo skončí, je fuk, jestli to bylo oteplením, nebo např. toxikací:-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LALINA: nj patočka.. ten narcis mi taky leze na nervy.. za stávajícího ministra snad ekoteroristi nebudou mít tolik prostoru.. skýtá to spoustu "ale", přesto kdyby měli zelení v občanech podporu, tak by mohli šéfovat sami.. nemají, tak co chctějí
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: Jasně, určitě za to může globální oteplování o pár desetin stupně, když v minulosti Země byla mnohem teplejší období než je to naše. Vůbec to nesouvisí se znečištěním moří, kdepak. Ať se pak nikdo nediví lidem, že po čtení takových zpráv přistupují k tzv. "ekologům" s krajní nedůvěrou a do úřadu MŽP se dostane milovník průmyslu a lidí.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Hrozí potravinová krize a další zrychlení klimatických změn

Šokující objev úbytku fytoplanktonu, který tvoří základnu mořské potravní pyramidy, ale od roku 1950 ho patrně ubylo o 40%, může mít dramatický dopad na život v oceánech - ale také pro lidi. Podle Borise Worma z Dalhousie University v kanadském Halifaxu, autora studie v časopise Nature, existovalo podezření na úbytek fytoplanktonu už velmi dlouho; nyní to vypadá, že jeho množství klesá už od roku 1899, kdy byla provedena první měření, a od roku 1950 už existují spolehlivá data. Jednou z hlavních příčin je patrně globální změna klimatu.
    http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/0,%201518,708882,00.%20html

Worm upozorňuje, že vztah mezi fytoplanktonem a velkými rybami nebyl dosud předmětem soustavného vědeckého zájmu; je nicméně jisté, že jinou základnu než fytoplankton mořská potravní pyramida nemá. V případě, že úbytek bude pokračovat, celý existující potravinový řetězec se drasticky zredukuje - jednoduše řečeno, stávající mořské ekosystémy se mohou zhroutit a být nahrazeny jinými, mnohem rudimentárnějšími.Produktivita mořských ekosystémů by se v případě trvání poklesu mohla masivně snižovat - a to nejen v regionálním měřítku. V některých pobřežních oblastech panuje sice kvůli splachu živin z pevniny trend opačný a řasy zde doslova bují, nicméně tyto oblasti tvoří jen nepatrný zlomek celkové plochy oceánu.

Na rozdíl od situace u pobřeží je na otevřeném moři voda po většinu času rozdělena do vrstev o různé teplotě. Fytoplankton se nachází a živí v blízkosti povrchu. S rostoucí teplotou se voda intenzivněji promíchává a fytoplanktonu chybějí živiny, takže jeho hustota klesá.Důsledky úbytku fytoplanktonu jsou již citelné: Mnoho druhů ryb stojí na pokraji vyhubení. Už před zveřejněním Wormova výzkumu vědci varovali před kolapsem rybolovu do roku 2050. Úbytek fytoplanktonu by mohl situaci dále zhoršit. Jestliže produktivita oceánského ekosystému klesla o 40%, bylo by třeba odpovídajícím způsobem snížit i výlovní kvóty.

Selhání oceánu jako zdroje potravy není ale jediným rizikem, které hrozí. Polovina kyslíku vyrobená fotosyntézou připadá právě na fytoplankton. Po dlouhou dobu vědci zjišťovali malý, ale vytrvalý pokles podílu kyslíku ve vzduchu, který připisovali především používání fosilních paliv. Při produkci kyslíku fytoplankton spotřebovává oxid uhličitý, čímž oslabuje skleníkový efekt; jeho úbytek může znamenat další zrychlení globální změny klimatu.

studie>
    Global phytoplankton decline over the past century
    http://www.nature.com/nature/journal/v466/n7306/full/nature09268.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Světová moře vymírají: 40 procent mořského fytoplanktonu od padesátých let odumřelo "v důsledku globálního oteplování"
    http://www.independent.co.uk/environment/climate-change/the-dead-sea-global-warming-blamed-for-40-per-cent-decline-in-the-oceans-phytoplankton-2038074.html

Mikroskopické organismy, které jsou životně důležité pro potravinový řetězec v mořích, odumírají. Důsledky mohou být katastrofické. Vědci zjistili, že 40 procent fytoplanktonu v světových mořích od r.1950 odumřelo. Je to spojováno se zvyšující se teplotou moří, ačkoliv to nelze stoprocentně dokázat.

Jde zřejmě o největší změnu v biosféře za poslední desetiletí. Fytoplankton jsou mikroskopické organismy ve světových mořích, schopné fotosyntézy. Žijí v horních vrstvách moří a produkují většinu kyslíku, který dýcháme. Bez fytoplanktonu nemohou žít ani ryby. Fytoplankton tvoří asi polovinu veškeré organické hmoty na této planetě. Odumření 40 procent fytoplanktonu je obrovskou změnou v biosféře, daleko dramatičtější než například likvidace dešťových pralesů.
    KOKES
    KOKES --- ---
    ECLECTICA: aha, tak na ten se už na netu nekouknu, přesto dík.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KOKES: není to tenhle článek. Ten, na který jsem poukazovala, nese název "Odideologizováno".
    LALINA
    LALINA --- ---
    KOKES: jo tak to já taky....
    KOKES
    KOKES --- ---
    LALINA: fakt nevím, nečtu repekt. Na druhé straně čím víc čtu Drobila, tím víc mám strach:-P
    LALINA
    LALINA --- ---
    KOKES: hele a nemyslí to ten autor jako ironii?
    to je jeho jediná omluva:-/
    KOKES
    KOKES --- ---
    jestli je to tenhle článek, tak mi přijde debil spíš jeho autor (..že chce bránit dalším záborům zemědělské půdy. ... Té půdy, která nám venkoncem k ničemu není a zemědělci ji nesmyslně obhospodařují za dotace přerozdělované z našich daní.)
    Venkoncem nám k ničemu není proto, že přes ni stát vybudoval dálnice bez mýta, abysme mohli dovážet dotované zemědělské produkty jiných zemí, čímž nám vlastní zemědělství opravdu k ničemu není.
    KOKES
    KOKES --- ---
    ECLECTICA: já myslím, že dálnice vpodstatě je ekologická stavba:-)
    Domnívám se, že auta jsou optimalizovány na cestovní rychlost a na dálnici produkují méně exhalací, než při průjezdu městem/vesnicí, obvzlášť na červenou vlnu(pokud se bavíte o tomhle)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    BIGES: Dalo by se argumentovat i tím, že dálnice jako taková ještě nutně neimplikuje rušný provoz a splodiny. Třeba se řidiči rozhodnou ji nevyužívat.
    BIGES
    BIGES --- ---
    ECLECTICA: Tak při zvolení správných srovnávacích podmínek má pravdu. Dálnice má skutečně menší ekologický dopad než řekněme výbuch jaderné bomby :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BIGES: doporučuju článek z posledního čísla Respektu. Jsou tam perly typu "dálnice je ekologická stavba" či "dopady na životní prostředí v Mikronésii mě zajímají jen potud, pokud se netýkají práce českých občanů."
    BIGES
    BIGES --- ---
    KOKES: Zatím mi nepřipadá, že by soudruh Drobil nějak PR zvládal, to dokonce ani základy. A ještě se usilovně stará o to, aby ho nesnášeli i podřízení.
    KOKES
    KOKES --- ---
    KUATO: proč taky...od nějakého roku 90 se razí zásada, že hlava společnosti(úřadu) nemá být odborník, ale PR člověk, který jeden den dělá zemědělství, druhy den obranu. Teď už tu máme kulturu politiků a ti mezi sebe odborníky nepustí.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KLOUCZEK: Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam