• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    CROSS
    CROSS --- ---
    RANITOMEYA: tím lépe. Pak to můžeme vztáhnout i na ČR.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    CROSS: to není pravda. Po cestě z Prahy do Karlových Varů člověk potká relativně dost stád krav, ovcí i koní. Volně se pasoucích.
    CROSS
    CROSS --- ---
    PATISLAV: tak kdyz to zminujes, jsem presvedcen, ze treba ve Svycarsku (velko?)chovy krav a ovci rozhodne ke vzhledu krajiny (spasanim) prispivaji. V nekterych oblastech (horska udoli) naprosto zasadne. (A to nemluvim o tom, jak to vypada esteticky, krajina poseta stadeckama. :-])

Samozrejme, v Cechach clovek o volne se pasouci dobytek nezavadi, tim mene treba rovnou u dalnice.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Tak ani na opakované výzvy se sem nikdo z klubu nepřesouvá. Prý se nás bojí ...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Pokouším se přesunout diskuzi z klubu o obezitě sem.

Otázka na Mar_Tinu:

Zajímalo by mě, jak jsi k tomu došla a proč máš pocit, že velkochovy zvířat nějak pozitivně přispívají ke vzhledu naší krajiny?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MAR_TINA --- --- 15:42:13 7.1.2011
    2 odpovědi
    PATISLAV:
    jenže já to maso 1- 2 (občas) x denně plus dost živočišných bílkovin jím v podobě: 200g králičího a 50g šunky od kosti nebo 150-200g hovězího a tvarohová pomazánka, 200g bílé ryby a 2 vejce a tak dál, 150g hovězího a 100g tuňáka.

Myslím, že záleží na dvou faktorech: množství a kvalita. K množství musím dodat, že já mám nějakých 175 cm, 60kg aktivní hmotnosti (a bohužel teď k tomu až moc tuku) a docela posiluju a běhám. Na bezmasé stravě bych dřep s činkou neudělala a víc kilometrů taky neuběhla.

Jo a morální hledisko: bez stád krav a ovcí by se naše krajina změnila tak, že by si vegetariáni rvali vlasy a prosili o odpuštění.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Američtí diplomaté navrhli, aby Japonsko snížilo počet zabíjení velryb. Nabídli, že pokud to Japonsko učiní, Amerika potlačí činnost aktivistů, protestujících proti lovu velryb v Japonsku. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší zveřejněných serverem Wikileaks.
    WikiLeaks: Secret whaling deal plotted by US and Japan | Environment | guardian.co.uk
    http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jan/06/wikileaks-secret-whaling-deal

Podle amerického návrhu by Japonsko omezilo počet zabíjených velryb v jejich útočišti v Antarktidě, ale dostalo by legální právo lovit velryby nedaleko vlastních břehů. Spojené státy také přislíbily, že ratifikují zákony, které "zaručí bezpečnost v mořích" - jinými slovy, které potlačí protestní akce aktivistů, protestujících proti zabíjení velryb.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Ekonomický růst poškozuje přírodu, a pokud nechceme žít ve zcela zdevastovaném prostředí, pak musíme neustále zvyšovat podíl nově vytvořeného bohatství, jež musí být věnováno na zahlazování škod způsobených právě ekonomickým růstem. Vrcholem nesmyslnosti je, že jak páchání škod na přírodě, tak jejich náprava jsou evidovány v kolonce nárůst našeho bohatství."
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Ve společnosti růstu mají i ti, kdo jsou na samém jejím dně, možnost svou situaci alespoň v rovině spotřeby relativně zlepšovat. A přiznejme si, pro mnohé lidi je spotřeba důležitější než pro vcelku zámožné kritiky růstu. Ve společnosti, která růst odbourala, mohou ti privilegovaní sice nadále bohatnout, všichni ostatní však ztratí o to více. Naposledy jsme to v drobném měřítku viděli v diskusi o tom, zda krátit raději platy hejtmanům, anebo učitelům.
    Jan Keller: Co zbude, když tu růst nebude – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/kultura/salon/186909-jan-keller-co-zbude-kdyz-tu-rust-nebude.html

Jinými slovy: růst umožňuje tlumit a zlidšťovat logiku sociálního uzavírání a vyloučení. Bohužel to umožňuje i růst, který je naprosto necitelný k ochraně přírody i k právům našich potomků. Fischerova vláda cestu k němu jasně ukázala svou ochotou prolomit těžební limity v Čechách a úvahami o tom, že začne těžbou systematicky devastovat i naše moravské Beskydy.
    JAGA
    JAGA --- ---
    PETER_PAN: Upřesni, v čem spočívá ta polopravda, pak budu moct vysvětlit své stanovisko, případně ho i poopravit.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JAGA: jestli mas vysokoskolske vzdelani a jetse v oboru ktery s GM souvisi tak jak muzes napsat takovou polopravdu, tendencne zkreslujici polopravdu ?
    JAGA
    JAGA --- ---
    TUILE: GM plodiny jsou snad opravdu lepší pro životní prostředí než konvenčně (hyperchemicky) ošetřované plodiny, ale v Evropě lidi masově chtějí biopotraviny, takže s těmi je potřeba srovnávat. Kromě toho v GM plodinách jsou někdy geny pro pesticidy přímo zabudované - dobrou chuť. - A ještě je tu problém, že biozemědělství může v jedné krajině s GM zemědělstvím koexistovat jen velmi problematicky, kvůli možným kontaminacím.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Na talíře připlouvá obří losos. Jenomže je to ryba geneticky upravená - www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/na-talire-priplouva-obri-losos-jenomze-je-to-ryba-geneticky-upravena-1jk-/ln_veda.asp?c=A110103_202722_ln_veda_pks
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    LALINA: Když může John být současně ministr vnitra, poslanec i člen zastupitelstva P5, tak proč by Chalupa nemohl být "pouhým" ministrem ŽP a starostou šestky? To první je stejně jen takovej šolich, aby se neřeklo, a na to druhý má kolem sebe zkušený lidi a prověřený lidi :-P
    TUILE
    TUILE --- ---
    me osobne se vic libi predstava pojidani nepostrikovany gm zeleniny nez konzumace potravin, ktery byly behem roku vystaveny celymu arzenalu chemicky laboratore, aby to nahodou nesnedl nekdo predemnou.
    a mam tedy pocit, ze vliv gm na cloveka a prirodu se zkouma daleko vic nez vliv insekticidu a dalsich zemedelskejch pripravku.
    AFRAM
    AFRAM --- ---
    PATISLAV: souhlas:-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    to ten Chalupa by byl zároven starostou na šestce a zároven ministrem ŽP ?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PETER_PAN: myslím, že Afram to hezky uzavřel. Máš pravdu, že více to rozebírat již netřeba.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: ..tema GMO zde v sirsich souvislostech je on-topic, ale homeopatie je zde opravdu off-topic .. navrhuji presunout diskuzi do vhodneho auditka !!!
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    AFRAM: mno, pokud pojídáš hroznové kuličky místo chemoterapie, tak se obávám, že ti ublížit mohou velmi, byť nepřímo. Ale jinak hezké, díky za názor, o existenci oné Hannemanovské homeopatie jsem neměl tušení.
    AFRAM
    AFRAM --- ---
    LALINA: váhal jsem, zda se mám pouštět do této diskuse, ale rozhodl jsem se že to udělám...Právě proto, že si troufám říci, že o homeopatii "něco" vím (ne jako lékař, ne jako pacient) - ale jako novinář a publicista který se o homeopatii zajímal a natočil o ní několik reportáží a jeden dokumentární film...Jako člověk, který měl možnost mluvit s lidmi z obou táborů - jak se zapřísáhlými a až fanatickými zastánci homeopatie, tak s jejími - často stejně fanaticky zapřísáhlými - odpůrci...
    ...je ode mne ale skoro sebevražedné, když se vydám i tady mezi dva proti sobě se točící mlýnské kameny "zastánců" a "odpůrců" homeopatie...Pro jedny i druhé budu nepřítelem...tím kdo přichází z opačného tábora.

Předesílám, že nejsem odpůrcem homeopatie jako takové - dokonce tvrdím, že homeopatie v pojetí Samuela Hannemana - svého zakladatele - měla racionální a empiricky ověřený základ...Dokonce tvrdím, že byl úžasným objevem Hannemanem popsaný jev, že "jedy" (jak určité látky nazýval) mohou v určité "naředěné" formě´účinně léčit nemoci, jejichž vnějšími znaky jsou často poruchy, jaké by působily dotyčné "jedy" v podobě koncentrované.Hannemanem byl popsán příklad, kdy skupina bělochů pila vodu ze stejného pramene jako místní domorodci.Zatímco s domorodci to nic nedělalo, všichni běloši začali mít silné příznaky malárie.Nebyla to ovšem malárie skutečná - jednalo se o "pouhou" otravu chininem ( a tedy lékem na malárii) - pramen byl totiž prorostlý kořeny chininovníku, a ty uvolňovaly do vody takové množství chininu, jaké pro evropany na chinin nezvyklé mělo až fatální dopad.
    Hanneman ověřil, že i u dalších jedů to funguje podobně.A začal léčit podle příznaků - naředěnými jedy, které by v koncentrované podobě působily onemocnění s podobnými příznaky.Dlužno Hannemanovi přiznat, že úspěšně.A že přes veškeré "šamanství" kolem toho ( přesně určený počet "natřepání" lahvičky s roztokem jedu těsně před konzumací, míchání emulzí v konkrétních denních či nočních hodinách atd., z části i ono "léčení" podle homeopatického typu bez ohledu na nemoc která má být vyléčena - když by se jednalo toliko o minerální či vitaminové doplnky stravy - prosím, jinak ale ne) prokázal opodstatněnost homeopatie jako léčby, vycházející z jiného "pohledu" na věc, a budu vždy tvrdit, že takováto homeopatie je vědecká a empiricky podložená.

Homeopatie se ale v minulém století, po té co prakticky začala upadat do zapomnění, dostala do spárů komerce, ztělesněné skutečným dravcem - francouzskými laboratořemi Boiron.Ty alespoň pro mne ztelesňují zánik homeopatie Hannemanovy a zneužití jeho myšlenek - v podstatě totální zkreslení Hannemanova díla. Nezapomenu nikdy na můj rozhovor s ředitelem laboratoří Boiron který se mi přímo chlubil tím, že v jejich lécích je - kromě hroznového cukru - obsaženo "stopové množství" oné účinné látky - přesně podle Hannemana.A dodal něco, čím mne definitivně přesvědčil o tom, že boironská homeopatie je jen busines a s medicínou nemá nic společného - upřesnil totiž, že ředěním je dosaženo toho, že množství účinné látky v tabletách je menší než jedna molekula.Já se pak už skutečně jen přesvědčil, zda jsem se nepřeslechl nebo zda nebyl problém v jazykové barieře - zda skutečně měl pan ředitel na mysli ředění jako fyzikální proces.Nikoli tedy proces jaderný nebo chemický.Dodnes si pamatuji onu poučku ze základní školy, že nejmenší množství látky dosažitelné procesem fyzikálním je jedna molekula, chemickým atom, a atom je možné rozdělit až procesem jaderným...
    Pan ředitel rychle pochopil, že jejich marketingový slogan o množství účinné látky menším než je molekula u mne narazil, a nezachránil to už ani báchorkami o paměti vody - která dobře ví, že se někdy někde potkala s účinnou látkou a tuto informaci předá onomu hroznovému cukru, který pak je obsahem boironských tablet.Pohříchu - vedle snad ještě laktozy - jediným.

Takže - pokud jde o homeotika boironského typu - tvrdím jedno - jsou neškodná, ale zároveň i neúčinná. A to bez ohledu zda se podvolíte šamanskému požadavku na čištění zubů homeopatickou zubní pastou, která zaručeně neobsahuje mentol - největšího škůdce účinnosti léků, nebo zda si budete zuby dál čistit vaší oblíbenou pastou, mnohkrát levnější než je ta boironská:-))

Jo, možná by někdo mohl přijít s argumentem, že Oscillococcinum - ač vyrobeno v Boironu - opravdu pomáhá jako prevence chřipky a na její léčbu.Podotýkám - ano, jedná se o celkem účinný podpůrný lék na virozy.Dlužno ale podotknout něco, co málokdo přizná - nejde o homeopatikum v podobě jiných léků z boironu, ale o lék, který opravdu obsahuje účinné látky:-))

Účinnost jiných hroznových kuliček si také - stejně jako někteří předřečníci - vykládám - pokud vůbec nějaká je - pouhým placeboefektem.Dívám se na dnešní homeopatii tedy se shovívavým úsměvem - a podotýkám, že pojídačům kuliček jejich lék aspoň s cjistotou neublíží.Laktoza ani fruktoza vetsinou neskodi:-)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam