• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    LALINA: Když může John být současně ministr vnitra, poslanec i člen zastupitelstva P5, tak proč by Chalupa nemohl být "pouhým" ministrem ŽP a starostou šestky? To první je stejně jen takovej šolich, aby se neřeklo, a na to druhý má kolem sebe zkušený lidi a prověřený lidi :-P
    LALINA
    LALINA --- ---
    to ten Chalupa by byl zároven starostou na šestce a zároven ministrem ŽP ?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PETER_PAN: myslím, že Afram to hezky uzavřel. Máš pravdu, že více to rozebírat již netřeba.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: ..tema GMO zde v sirsich souvislostech je on-topic, ale homeopatie je zde opravdu off-topic .. navrhuji presunout diskuzi do vhodneho auditka !!!
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    AFRAM: mno, pokud pojídáš hroznové kuličky místo chemoterapie, tak se obávám, že ti ublížit mohou velmi, byť nepřímo. Ale jinak hezké, díky za názor, o existenci oné Hannemanovské homeopatie jsem neměl tušení.
    AFRAM
    AFRAM --- ---
    LALINA: váhal jsem, zda se mám pouštět do této diskuse, ale rozhodl jsem se že to udělám...Právě proto, že si troufám říci, že o homeopatii "něco" vím (ne jako lékař, ne jako pacient) - ale jako novinář a publicista který se o homeopatii zajímal a natočil o ní několik reportáží a jeden dokumentární film...Jako člověk, který měl možnost mluvit s lidmi z obou táborů - jak se zapřísáhlými a až fanatickými zastánci homeopatie, tak s jejími - často stejně fanaticky zapřísáhlými - odpůrci...
    ...je ode mne ale skoro sebevražedné, když se vydám i tady mezi dva proti sobě se točící mlýnské kameny "zastánců" a "odpůrců" homeopatie...Pro jedny i druhé budu nepřítelem...tím kdo přichází z opačného tábora.

Předesílám, že nejsem odpůrcem homeopatie jako takové - dokonce tvrdím, že homeopatie v pojetí Samuela Hannemana - svého zakladatele - měla racionální a empiricky ověřený základ...Dokonce tvrdím, že byl úžasným objevem Hannemanem popsaný jev, že "jedy" (jak určité látky nazýval) mohou v určité "naředěné" formě´účinně léčit nemoci, jejichž vnějšími znaky jsou často poruchy, jaké by působily dotyčné "jedy" v podobě koncentrované.Hannemanem byl popsán příklad, kdy skupina bělochů pila vodu ze stejného pramene jako místní domorodci.Zatímco s domorodci to nic nedělalo, všichni běloši začali mít silné příznaky malárie.Nebyla to ovšem malárie skutečná - jednalo se o "pouhou" otravu chininem ( a tedy lékem na malárii) - pramen byl totiž prorostlý kořeny chininovníku, a ty uvolňovaly do vody takové množství chininu, jaké pro evropany na chinin nezvyklé mělo až fatální dopad.
    Hanneman ověřil, že i u dalších jedů to funguje podobně.A začal léčit podle příznaků - naředěnými jedy, které by v koncentrované podobě působily onemocnění s podobnými příznaky.Dlužno Hannemanovi přiznat, že úspěšně.A že přes veškeré "šamanství" kolem toho ( přesně určený počet "natřepání" lahvičky s roztokem jedu těsně před konzumací, míchání emulzí v konkrétních denních či nočních hodinách atd., z části i ono "léčení" podle homeopatického typu bez ohledu na nemoc která má být vyléčena - když by se jednalo toliko o minerální či vitaminové doplnky stravy - prosím, jinak ale ne) prokázal opodstatněnost homeopatie jako léčby, vycházející z jiného "pohledu" na věc, a budu vždy tvrdit, že takováto homeopatie je vědecká a empiricky podložená.

Homeopatie se ale v minulém století, po té co prakticky začala upadat do zapomnění, dostala do spárů komerce, ztělesněné skutečným dravcem - francouzskými laboratořemi Boiron.Ty alespoň pro mne ztelesňují zánik homeopatie Hannemanovy a zneužití jeho myšlenek - v podstatě totální zkreslení Hannemanova díla. Nezapomenu nikdy na můj rozhovor s ředitelem laboratoří Boiron který se mi přímo chlubil tím, že v jejich lécích je - kromě hroznového cukru - obsaženo "stopové množství" oné účinné látky - přesně podle Hannemana.A dodal něco, čím mne definitivně přesvědčil o tom, že boironská homeopatie je jen busines a s medicínou nemá nic společného - upřesnil totiž, že ředěním je dosaženo toho, že množství účinné látky v tabletách je menší než jedna molekula.Já se pak už skutečně jen přesvědčil, zda jsem se nepřeslechl nebo zda nebyl problém v jazykové barieře - zda skutečně měl pan ředitel na mysli ředění jako fyzikální proces.Nikoli tedy proces jaderný nebo chemický.Dodnes si pamatuji onu poučku ze základní školy, že nejmenší množství látky dosažitelné procesem fyzikálním je jedna molekula, chemickým atom, a atom je možné rozdělit až procesem jaderným...
    Pan ředitel rychle pochopil, že jejich marketingový slogan o množství účinné látky menším než je molekula u mne narazil, a nezachránil to už ani báchorkami o paměti vody - která dobře ví, že se někdy někde potkala s účinnou látkou a tuto informaci předá onomu hroznovému cukru, který pak je obsahem boironských tablet.Pohříchu - vedle snad ještě laktozy - jediným.

Takže - pokud jde o homeotika boironského typu - tvrdím jedno - jsou neškodná, ale zároveň i neúčinná. A to bez ohledu zda se podvolíte šamanskému požadavku na čištění zubů homeopatickou zubní pastou, která zaručeně neobsahuje mentol - největšího škůdce účinnosti léků, nebo zda si budete zuby dál čistit vaší oblíbenou pastou, mnohkrát levnější než je ta boironská:-))

Jo, možná by někdo mohl přijít s argumentem, že Oscillococcinum - ač vyrobeno v Boironu - opravdu pomáhá jako prevence chřipky a na její léčbu.Podotýkám - ano, jedná se o celkem účinný podpůrný lék na virozy.Dlužno ale podotknout něco, co málokdo přizná - nejde o homeopatikum v podobě jiných léků z boironu, ale o lék, který opravdu obsahuje účinné látky:-))

Účinnost jiných hroznových kuliček si také - stejně jako někteří předřečníci - vykládám - pokud vůbec nějaká je - pouhým placeboefektem.Dívám se na dnešní homeopatii tedy se shovívavým úsměvem - a podotýkám, že pojídačům kuliček jejich lék aspoň s cjistotou neublíží.Laktoza ani fruktoza vetsinou neskodi:-)

KOKES
    KOKES --- ---
    ten SCHWEPZův příspěvek o GM koukám rozpoutal vášně:-)
    nebylo by lepší než živit krysí expanzi(umožněnou rozvojem techniky a ropy) živit podstatně nižší počet lidí?:-P
    šetřila by se tím hlavně příroda. Pokud by se podařila prosadit kontrola porodnosti v rozvojových zemích spojená se vzděláním, mohla by se lidská populace během stovky let usadit někde (plácnu) na 3mld kterou už lze živit normálním způsobem, ani GM není třeba.
    Jenže se neprosadí, že. Vlády rozvojových států si nepřejí najedené a inteligentní občany. A jsme v kruhu, proto situace ve světě vypadá, jak vypadá.
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    LALINA: hezký den se řiká tady u nás
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JAGA: ad homeopatika: plně souhlasím. ad GM: osobně si myslím, že nic vážného nehrozí, pokud se modifikace udrží v přijatelných mezích (šlechtění ostatně též gen. informaci mění, tohle je jenom podstatně rychlejší a snad i přesnější), zároveň bych si však rád dopřál toho luxusu a nebyl pokusným králíkem. Trocha pokrytectví takhle na nový rok neuškodí :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    RICARDERON: nojo... tak jak to říct? prožívej pěkný den? No tak jo:-)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    LALINA: Zase čechgličtina. Fuj.
    JAGA
    JAGA --- ---
    Ještě GM: od 80. let, kdy se GM rostliny ve velkém pěstují, se nestal žádný větší průšvih, což je v podstatě nejsilnější argument pro jejich bezpečnost. Jinak ale v zásadě moc nevíme, co se v genech děje, například genom člověka byl sice zmapován, ale funkce konkrétních sekvencí DNA známe asi jen u půl procenta, nebo tak nějak. když si pustím svoji sci-fi fantazii na špacír, tak se někde může najednou vyrekombinovat nějaký fatální virus, který nebudeme vůbec zvládat, nebo něco hůř kontrolovatelného než virus (viz nemoc šílených krav). No, je to silně nepravděpodobné. Pravděpodobnější je, že různé geny např. pro rezistenci k antibiotikům, vůči pesticidům apod. přeskočí tam, kam nemají, nějaký organismus se začne nezvladatelně šířit a bude ohrožovat diverzitu, jak tady někdo uvedl, nebo že na nás a zvířata ta potrava (jako např. Bt kukuřice se zabudovaným genem pro insekticid) nebude působit dobře. Což se v zásadě nezkoumalo dost dlouho a dost důkladně, protože by to bylo moc drahé.
    Homeopatie: podle mého názoru funguje prostřednictvím placebo efektu, který je opravdu velmi účinný (podle typu potíží a nemocí taky třeba v 70 % případů). Homeopaté s pacienty skutečně mluví, rozebírají jejich potíže, uklidní je, vyrovnají jim psychiku, což má pozitivní vliv na celý organismus i na imunitní systém. Působí to i na zvířata a děti, protože jsou ovlivněni ti, kdo se o ně starají - je prokázáno, že placebo od lékaře, který věří v jeho účinek, funguje mnohem víc než placebo od lékaře, který ví, že je to jen placebo, čili to může být stejný efekt. Osobně tedy nevěřím, že by v homeopatikách skutečně fungoval jakýsi magický otisk nějaké látky, která tam už většinou ani fyzicky není, např. prostřednictvím "paměti vody". Navíc víra v určité látky má fakt evidentně magický charakter - například zasmušilost se léčí nekonečně zředěným roztokem ametystu, a to sice proto, že ametyst se vyskytuje o samotě, čili je samotářský a zasmušilý. - Myslím si ale, že placebo efekt bez homeopatických pilulek by nefungoval zdaleka tak dobře.
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: měj pěkný den Patislave:-)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: Lálino, prosím, dej si facku. Jak můžeš srovnávat něco, co funguje a lze to empiricky, teoreticky i prakticky či jakkoliv jinak dokázat (technické přístroje) s něčím, u čeho je naopak mnoha studiemi prokázána neúčinnost? Smiř se s tím, že věříš bludu. Já ti to samozřejmě nezakazuju (ani nemám jak), klidně si tomu věř, ale aspoň se tím proboha nechlub a neklaď to jako něco hodnotného, protože není, je to spíš tvá ostuda.
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: tem medik si tu homeopatii ověřoval, takže je to jistě něco, co lze a pokud máš tak hluboký zájem, jistě se ti podaří to prostudovat do podstaty, já na to nemám ani rozum, ani kapacity.
    Vidím ty věci po svém, neco trochu oé tom vím a stačí mi to.
    Asi jako mi stačí vědět pár věcí o digitálních přístrojích, počítačích apod. a můžu je skvěle používat a fungují mi:-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: odvažuju se odhadnout, že ti mystici vědí, že někomu "předávat" (čili vnucovat) vlastní názory je nesmysl a že právě ten styl někomu něco vnutit je to, co nás jako lidi degraduje a míří do nesvárů, násilí a válek.
    Tomu jsou mystikové vzdáleni a podobným výkřikům, jako je ten tvůj na jejich adresu , se jenom smějí .-))))
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: nemůžu mluvit za exoty a mystiky, ale já například nemám nejmenší potřebu kohokoli o čemkoli přesvědčovat. Každej má nárok na svůj růst, svoje zrání, svoji cestu...to za něj nikdo neudělá. Tam mladej medik to pochopil a svého vývoje se sám chopil. Má budoucnost .-)

Mě nezáleží na tom, jestli mě někdo bude nebo nebude brát vážně. Moje názory jsou moje a mám na ně právo zrovna tak jako ty máš právo na ty svoje. Jak se kdo postaví ke mě a mým názorům, je čistě jeho věc - budiž mu přáno.

Jediné, co od světa a lidí žádám je, aby mi umožnili podle mých nazorů žít, nezakazovali mi je (když tím nikomu neškodím) a necpali mi svoje vlastní názory a způsoby života jako jediné vědecky podložené a správné. To je vše.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: jinými slovy, důkaz fakt nemáš, a prostě věříš něčemu, co je absolutně mimo racio, a logicky to nemůžeš a nedokážeš vysvětlit někomu, kdo používá hlavu. Ano, máš pravdu, to je jako bys ateistovi vysvětlovala, že bůh existuje, protože prostě basta fidli. Jak už jsem psal mnohokrát při různých příležitostech - jediné štěstí civilizovaného světa je momentálně v tom, že ti největší exoti, mystici, náboženští fanatikové a iracionálové většinou vynikají extrémně nízkou přesvědčivostí a schopností vysvětlit a předat své postoje druhým.

LALINA: Ale zato jsi tak chytrá, že věříš, že s lidským tělem něco zmůže molekula "léčivé látky" rozpuštěná v kýblu vody? Bravo. Nemyslím, že tu od teď někdo bude brát tvé názory vážně.
    LALINA
    LALINA --- ---
    Ne, Páťo, tak blbá fakt nejsem, že bych si pod homeopatikama představovala vylouhovaný nebo macerovaný bylinky.
    Jistě že se homeopatika dělají i z bylin, ale ten princip je jinej.
    LALINA
    LALINA --- ---
    proto jsem, milý zlatý Patislave napsala no comment.
    S lidma, kteří se na to dívají takhle si o tom nemám lautr co říct, promin-))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: tak to uklidníme, jo? Na tohle tady vážně nejsem zvědavej.

kteří si nedovedou představit, že homeopatika (= informace,) mají nějaký účinek, že to funguje..

Já si představit dokážu, ale požaduju důkaz, kterej mi nedodáš, protože samozřejmě žádnej takovej důkaz neexistuje, zato existuje řada výzkumů dokazujících opak.

Já je používám a funguje to

To, že ty něco používáš a údajně to funguje, nic neznamená. Proto se léky a vůbec cokoliv jiného netestuje na vzorku jedné osoby. Navíc se seznam s pojmem placebo, pokud existenci tohoto jevu jenom úmyslně neignoruješ.

užívají je i zvířata a funguje to
    Která a kde a na co? A jak se ví, že to funguje?

Ale možná, že si jenom nerozumíme a ty si pod pojmem homeopatika představuješ přírodní medicínu a bylinkářství.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam