• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KLOUCZEK: to jsem docela přehlédl. A to jsem celkem alergický na každý náznak toho, když si lidé myslí, že musí přírodu nějak "opravovat", protože by to nezvládla sama.
    DAN9K
    DAN9K --- ---
    OKEYA: no já jsem si četl v důvěryhodné wikipedii, že mlok obecně ohrožený není, ale u nás hodně...a věřím tomu, protože jsem až do Velikonoc nikdy žádného neviděl...
    KLOUCZEK
    KLOUCZEK --- ---
    PATISLAV: článek mi přišel takovej zmatenej, nic novýho neříkající
    třeba tadle formulace je dost zavádějící. " Rostlinám, hmyzu, ale i drobným savcům chybí kvalitní květnaté louky sečené dvakrát do roka. "Stát rozdává dotace za udržování luk, které jsou koseny jen jednou v roce". Třeba pro většinu motýlů je dvojí seč v roce vpravdě likvidační..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    http://www.lidovky.cz/ubyva-zivocisnych-druhu-varuje-eu-d5u-/ln_veda.asp?c=A110503_125054_ln_veda_ape

Zhruba čtvrtině evropských živočišných druhů hrozí vyhynutí, varovala Evropská komise. Představila v této souvislosti novou strategii, jak zastavit do roku 2020 ubývání živočišných a rostlinných druhů v EU.Postupné ubývání biodiverzity totiž podle Bruselu představuje vážná rizika a může mít i citelné ekonomické dopady. "V Evropě je biodiverzita v krizi. Vymírání druhů běží bezprecedentním tempem," varovala komise.Dopady to má na čistotu vod, vzduchu, na ochranu před povodněmi i na různé ekonomické a sociální oblasti. Citelně se to dotýká zemědělství, například opylování. To se citelně v Evropě zhoršuje, zdůraznil Brusel. Ten také uvedl, že jde přitom o velmi významnou aktivitu, jejíž hodnota se odhaduje ročně na 15 miliard eur."Je to náš přírodní kapitál, který utrácíme příliš rychle - a všichni víme, co se stane, když si budeme půjčovat nad své poměry. Měli bychom si všichni uvědomit závažnost této situace i to, jak jsme v minulosti selhávali při řešení tohoto problému," prohlásil eurokomisař Janez Potočnik o tom, jak lidé nakládají s přírodou.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OKEYA: ja se obavam, ze dnes uz je "vzacne" (ve smyslu malo se vyskytujici) skoro vsechno. krom srn a divocaku mozna :o), me ten mlok prekvapil, pac jsem ho uz dloouho nevidel a je to muj oblibeny zivocich :o).

hehe, jeste jako maly synek (tak 20 let zpatky) jsem chytal motyly a byly jich mraky. dneska nam obcas preleti jeden nad zahradou. dokonce ani belasky na zeli a kaderavcich nehubime, pac jsou nam vzacni :o).
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OKEYA: OKEYA: ...přesně tak, mloci hlavně v bučinách, nejlépe vlhých, u potůčků. U nás jsou krásné bučiny. Já ty stromy prostě miluju!! Některé jsou 200-300 let staré, vypadají jak sloní noha, ...po dešti jsou nádherné, hladké a masivní. A nejvíc kouzelné je, když z té masy, té sloní nohy, vyrazí mladý svěží lístek. Občas je i pojídám :o)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    OKEYA: to víš, my měšťáci :)
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    SCHWEPZ: Jasně, jen mi přišlo, že tu pár lidí zmiňuje, jak je vzácný ...
    VODA
    VODA --- ---
    LALINA: v potoce jsem ho neviděla už dlouho:(
    LALINA
    LALINA --- ---
    VODA: a já zase viděla dneska v knize blbouna nejapného, heč:-]]]]
    VODA
    VODA --- ---
    KUATO: já jsem zase včera viděla v internetové kavárně v akvariu raka:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OKEYA: však co vím, mloky skvrnité taky odborníci a akademici, kteří se pohybují REÁLNĚ v terénu (tj. nesedí jen u PC), nezmiňují

"Seznamy ohrožených obojživelníků a plazů uvádějí, že vyhubení hrozí více než polovině z nich. Vyšší podíl ohrožených druhů přičítají biologové tomu, že vysoký počet těchto druhů žije v Česku na okraji svého areálu rozšíření, například čolek dunajský, dravý nebo karpatský či ropucha krátkonohá a užovka stromová. Tito živočichové jsou zastoupeni mnohdy pouze jednou nebo několika populacemi"
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    No, zrovna s mloky to vážně nebude tak zlé, spíš je to právě efekt toho, že se objevují po dešti, kdy lidi moc venku necourají. Samozřejmě k vidění jsou hlavně v CHKOčkách, kde jsou bukové lesy a tak, ale zas tak vzácní nejsou...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KUATO: já byl o Velikonocích v Beskydech a viděl jsem mloka hned dvakrát. A to jsem na mloka nikdy předtím nenarazil :).

SCHWEPZ: Aha, tak proto možná neutíkali, spoléhají na jedovatou ochranu :)

SCHWEPZ: strašidelné čtení...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: U nás v "podhúří" Vysočiny (chráněná památka Kusá hora a Řepnický potok) je tenhle ještírek taky k potkání, po dešti především, když jdu na horu, tak je potkávám. Jsou krásní, ale nesahat _ jedovatý sekret ze žláz. Ale mám z toho radost převelikou, protože jsou - podobně jako pstruh - velmi háklivý na čisté prostředí, takže fungují jako lakmusový papírek znečišťení. U nás široko daleko (perimetr 50km) nejsou fabriky a provozy...
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: predevcirem jsme byli u znamych v Beskydech a tam jsem videl !na schodech u chatky! mloka skvrniteho, asi po 15ti letech. malem jsem sedl na zadek! :o). ale jinak souhlasim, ze vyvoj je smutny :o(.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: to by mě také zajímalo. Asi si myslí, že šířím poplašné zprávy, nebo negativní atmosféru. Jenže - trvdá data zrovna moc sluníčkově nevypadají.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: můžu se mínuskářů zeptat, za co? :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Karel Dolejší: Rozoráme meze růstu? aneb Pomsta Liebigova zákona - Ekolist.cz
    http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/rozorame-meze-rustu-aneb-pomsta-liebigova-zakona
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam