EWUSHA: jak myslíš to "u vás"? A "jak na to nahlížíte"
Já s tou organizací nemám vůbec nic společného. Ty stránky jsem objevil dnes náhodou.
Já se angažuji jen v "Okrašlovacím spolku Vraclavského hřbetu", kde sázíme aleje, prosekáváme barokní úvozy a sbíráme odpad (máme dílčí "skleněný" rekord v rámci republiky :o) Jsme parta +- 8mi lidí...občas nějaká edukace v místní ZŠ. Jinak nic. Jen naše zahrada za statkem a většinu času su stejně za prací v Brně...
Každopádně: ano, máš pravdu, klimatické změny jsou dlouhodobé a jsou tu od "pradávna". Dokonce byla naše modrá koule, plující Universem, jednu dobu celá pokrytá ledem (!), načež "magmatická činnost" rozběhla znovu tání ...(když jsem to viděl v tom dokumentu BBC, koukal jsem beze slova s otevřenou hubou...)
A není to tak dávno - poslední glaciál (cca 12 tisíc let před Kristem), kdy byl ledovec za našema severníma horama, Krkonošema a spol. Ano, změny se dějí a dít budou. Nejen klimatické ,)
Dnes se vede diskuse o vlivu slunce - víme stále zoufale málo (už známe Milankovičův cyklus, korelace sluneční aktivity a slunečních skvrn ap. aj., takové lahůdky -
více zde:
http://sohowww.nascom.nasa.gov/
ale nevíme přesně, jak na atmosféru působí - jak katalyzuje a intenzifikuje (!) - přirozené jevy člověk, resp. vypouštění giga tun (!) plynů, především skleníkových (to znáš ten efekt, ne?).
Další věc je, že se toto působení civilizace ukazuje často se zpožděním - třeba složitost oceánského proudění - kolik tepla pohltí oceány - teď např. šělají vědecký pokus, hází z letadel dolů takové kapsule s rtutí, ....ponoří se do různých hloubek a plují s proudy...pak se po roce vynoří a posílají na družici na orbitu data o salinitě, hustotě, teplotě ap. aj....je to děsně komplexní systém. Máme stále málo dat! A modely jsou složité!
Jak říkal doc. Cílek: v moři se teplotní výkyv projeví až třeba s 20ti letým spožděním. A jeden krychlový metr vody/moře udrží stejné množství tepla, jako sloupec vzduchu o základně metr na mater od země až do výšin atmosféry!! A nemluvě o složitosti cyklů v atmmosféře...
takže: víme furt málo, modelování je složité, extrapolace také.
A tak můžeme říci - jak si uvedla: klimatické změny jsou dlouhodobé. Ale to je dost málo, nemyslíš? :)
A k těm programům: nevím přesně, které máš na mysli - a také: nejsem biolog, studoval jsem pedagogiku a sociologii, ale ochrana biodiverzity je imho ok, ne?
Např.: výsadba "původní" (post-glaciální) skladby stromů - ergo: podpora listnáčů.
Právě listnáče + rozmanitost jsou lepší při adaptaci na klimatické VÝKYVY (tedy nikoliv nutně "oteplování", jak říká Cílek - v ČR především výkyvy - dlouho sucho, přívalové deště ap. aj.) ---- lepší mít program na zvýšení výsadby listnáčů, než plantáže smrku, který se láme jak sirka (viz orkán Kyrill, nebo to co zbylo ve Vysokých Tatrách)...u nás na na hoře za vesnicí třeba krásně roste dub bahenní a zdá se mi, že jeho řízeným návratem nejen obohatí biodiverzitu naší Kusé hory (okres Vysoké Mýto), ale přispějí k "trvalé udržitelnosti lesa".
A ještě: to víš...některé nevládky se také živí tím, že vymýšlí "problém" a řeší ho z grantů. Ne všechny programy jsou potřeba!! Třeba: já a brácha dostaneme asi 30tisíc za roční práci: paseme na suché stráni ovce a kozy (ohradník), provádím vertikutaci, sekám v pruhách, odvážím biomasu a dělám další opatření aby se na neudržovaných loukách znovu rozjel hořeček.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ho%C5%99e%C4%8Dek
Ale jak bych to třeba vysvětlil chlapům u nás v hospodě? Ani neví jak hořeček vypadá, natož čeleď. Vůbec je nezajímá. Nechápali by, proč EU (potažmo kraj) tohle platí. Proč raději nezlepší asfaltovou cestu kolem garáží? To je prostě těžký...
A k tomu "adaptace krajiny na změny klimatu": zjednoduším: například - lidé se diví, že jsou teď ty povodně :) ale co udělali s řekami a remízky a melioracemi a lužními lesy a zákrutami (meandry) kde se voda mohla rozlít? Proč jsou pole velké lány a pěstují se nevhodné plodiny a pak po nich voda teče jak po betonu a nic se nevsákne. Ap. Aj. Možná (NEVÍM) myslí tohle - nějaká takové úpravy v krajině, které zlepší adaptaci krajiny na extrémy. Například i ta DEZERTIFIKACE. Vhodné plodiny, obnovit remízky, vodoteče přirozené...i ta skladba lesů (to se naštětstí zlepšuje), nebo třeba: úbytek půdy - do jsou škody za miliardy na STO LET!!! NA GENERACE!!
Jestli tě to ale skutečně zajímá, tak jim napiš, určitě ti rádi a fundovaně odpoví.