• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    EWUSHA: To rozhodnutí přinesla Štátná inšpekcia životného prostredia už v dubnu roku 2007.

Veškeré podrobnosti k Tiché a Koprové jsou k nastudování dostupné zde.

Ticha dolina znovu v ohrození!
    http://ticha.sk/
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    VSOUKOLOHLOR: kdy došlo k tomu rozhodnutí? respektive jak je to dlouho, co se netěží? u nás na Šumavě nic takového v blízké budoucnosti nejspíš nehrozí. a byly by odkazy na nějaké studie apod. o tom, jak je to tam s kůrovcem? jestli ohrožuje okolní lesy, jak se vyvíjí jeho populace apod.? v jiné diskuzi v jiné soc. síti na tohle téma vedeme už nějakou dobu diskuzi a ani odborníci z řad lesníků a ekologů se nedokážou pořádně shodnout. btw díky šumavě a krušným horám a hlavně v rozdílném pohledu na věc se například rozdělila jedna fakulta na ČZU na dvě - lesnickou a žp (přednášky byly dost zajímavé)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Milí priatelia tatranskej divočiny,

snahy o ťažbu dreva v Tichej doline a v Kôprovej doline trvali takmer osem rokov od vetrovej kalamity v roku 2004. Celý ten čas sme museli vymýšľať rôzne formy obrany. Bolo to veľmi náročné, no aj vďaka Vašej podpore sa nám nakoniec podarilo toto úžasné územie ochrániť - dve celistvé doliny, 8500 hektárov skutočnej divočiny!

Minister životného prostredia konečne rozhodol, že v Tichej doline a v Kôprovej doline sa už ťažiť nebude a zdá sa, že toto rozhodnutie akceptovali aj Štátne lesy TANAPu.

Dnes tu môžeme s úžasom sledovať ako na polomoch medvede preliezajú popadané kmene a živia sa výhonkami mladých jarabín dosahujúcich výšku aj päť metrov. V naoko vyschnutých lesoch už rastú milióny mladých stromov, do bývalých smrekových monokultúr sa šíria vzácne druhy húb, hmyzu, lišajníkov a vtákov. Tetrov hlucháň, ktorý je na celom Slovensku na ústupe, sa v Tichej a v Kôprovej doline rozširuje do nových lokalít.

Spoločne sa nám podarilo vytvoriť úžasný ostrov divokej prírody, ktorý nás môže poučiť a inšpirovať k vytváraniu ďalších podobných ostrovov.

V mene všetkých živých tvorov, ktoré žijú radšej v lese ako na rúbaniskách, sa Vám chcem poďakovať za Vašu podporu pri ochrane Tichej doliny a Kôprovej doliny.

S pozdravom,

Erik Baláž

Lesoochranárske zoskupenie VLK
    LALINA
    LALINA --- ---
    ámen !
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: před pár dny jsem někde četl hezkou myšlenku - něco jakože "lidstvo dojede na to, že špatná rozhodnutí je možné činit stále rychleji". K čemuž nám dopomáhej pokročilá technika.
    LALINA
    LALINA --- ---
    EWUSHA: u tohoto článku mě napadlo, ja rychle a agresivně se šíří zhoubné bujení idiocie, má-li k dispozici pokročilo techniku
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    EWUSHA: hm, kombinace cyberchondrie a spasitelského syndromu.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Jen zírám :-/
    Hysterické reakce lidí na on-line přenos rozbily čapí rodinu na Blanensku – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/domaci/275353-hystericke-reakce-lidi-na-on-line-prenos-rozbily-capi-rodinu-na-blanensku.html
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PATISLAV: vsak jo, ja nepsal o te studii samotne, jen o tom clanku ktery mi prijde takovy minimalne ponekud neucesany
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JVCNC: To, že titulky většinou píše někdo jiný, než autor článku, je známá věc :). Jinak k tvému postřehu: já jsem to pochopil tak, že se studie snažila ukázat, jaké důsledky má prudké vymírání a snížení biodiverzity pro ekosystém, klima apod. To, že něco toto vymírání způsobí, je jedna věc, důsledky tohoto vymírání je ale věc druhá.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    nevim teda jak ta puvodni studie, ale ten clanek mi pripada jako snuska kravin.

prvni vec co me zarazila bylo ze titulek hlasa ze zanikne az v roce 2100, hned dal se pise do 2100 v cemz vidim teda znacny rozdil. pak ze se bude jednat o katastrofu zpusobenou clovekem a hned jako priklad z historie jsou uvadeny obdobi kdy clovek na prirodu vubec nijak nepusobil a jednalo se o prirozene zmeny klimatu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PATISLAV: Franto, dolej mi frtana... anebo v roce 2115.. hosi, co vypada lip? to je jedno, hlavne ze je na to grant!
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Toho by se někteří z nás ještě i mohli dožít ;)

Svět zanikne v roce 2100, shodli se vědci | Věda | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/svet-zanikne-v-roce-2100-shodli-se-vedci-dwk-/ln_veda.asp?c=A120802_165214_ln_veda_ape
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Kdy bude demonstrace?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: Já chci zpátky Stránského! ;)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    POSLEDNÍ NEOHLODANÁ KOST VE STÁTĚ - LESY, DŘEVO ZA MILIARDY

Ředitel Mánek chce, aby Šumava klesla o několik příček na stupnici chráněných území...

Ze světového seznamu mizí jeden národní park: Šumava - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=752747
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    EWUSHA: tohle ale zrovna slovickareni neni :p
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    _SKRITEK: souhlasím a také sem si všimla. tu na severu - liberecko, děčínsko jich vídám méně než dřív.

JVCNC: nebudu slovíčkařit ;-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    EWUSHA: no ja ze se tam psalo o tom co stece po kmeni, tzn to co stece koruna stromu nezadrzi, protoze kdyby to zadrzela tak to po tom kmeni nestece
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam