• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    LALINA
    LALINA --- ---
    DAWYT: jsou to (kolikrát chráněný) místa v Krkonoších... lidem, co mi to vyprávěli, se stalo, že je úkáčka prostě vyhnali z lesa, at jdou jinam... velkosběrači....
    nikdo na ně nemohl, ochranáři na těch chráněných územích (aspon pokud vím), si na ně moc netroufli, sběr je legální... a pověst Uk je jasná.
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    DAWYT: No, je pravda, že když se borůvek urodí moc, tak tam najede spousta lidí, kteří je pak prodávají, ale říkat, že to jsou jen Ukrajinci a že má člověk strach tam vstoupit mi přijde trochu přehnané.. A srovnávat sběr borůvek, který je naprosto legální, s pytlačením chráněných zvířat mi nepřijde ideální.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    LALINA: máš nějaké bližší info? Na borůvkách jsem byl několikrát a nasbíral a ukrajince nepotkal. Byl jsem na Turnovsku a v Rokytnici nad Jizerou.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HONZISSH: " nebudou mít žádného přirozeného nepřítele (krom člověka), tak by se mohli celkem rychle přemnožit."

Bude třeba vysadit i medvědy... :)
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    RANITOMEYA: No, to s čím mám zkušenosti je to, že nám zmizely (asi před třemi měsíci) čtyři ovce a na pastvině byla spousta krve. Takže ano, jsou (pravděpodobně) lidi, kteří by to udělali. Ale to byly ovce a byly v ohradě. Já vím, že bych ovci dokázal nahnat-chytnout-zabít i ve volné přírodě, ale to je tím, že to dělám už dva roky a vím, jak zareagují. Předtím, než jsem začal pracovat tady (ČSOP-Český svaz ochránců přírody) bych ale vůbec netušil a spíš bych padl vyčerpáním, než nějakou chytil.. A to jsou ovce a ne koně. Na koně jen s puškou a ta zase dělá bordel..
    S těmi invazními organismy máš samozřejmě pravdu, ale nemyslím si, že by to byl případ koní. I když je pravda, že tu nebudou mít žádného přirozeného nepřítele (krom člověka), tak by se mohli celkem rychle přemnožit.. Dřív populaci koní zdařile zmenšovali vlci a jiné šelmy, které tu teď nepotkáš, takže to bude možná problém, ale na druhou stranu budou myslivci jen rádi, když budou mít další zvěř k odstřelu..
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    HONZISSH:Ne já jsem jen chtěl říct, že i mezi savci se najdou i vyloženě invazní organismy, že to není záležitost jen "jednodušších" forem života. Mimochodem cikáni, nebo podle Láliny přemnožené domestikované etnikum (což je mimochodem mnohek korektnější označení než cikáni) pytlačí zvířata? Jsem z Prahy, ze sídliště rozděleného na dvě části, "etnické" ghetto a pak ten zbytek a i když tady jako vysoká nebo divočáci žijí, dost dobře si nedovedu představit, že by je někdo chodil lovit. Čímž to nevyvracím, jen si to nedokážu představit.
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    RANITOMEYA: No, ten pavouček to stihl vyřešit za nějakých 20 let, to si myslím, že je tempo, které koně jen tak nestihnou (už jen proto, že nemají stovky mláďat). Ale je fakt, že koně jsou o dost větší a odolnější, tak než se aklimatizují úplně, nebudou mít nějaké extra závažné problémy..
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    HONZISSH: se savci to nemusí být o nic horší, než s pavouky. Vzpomeň si na psíka mývalovitého.
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    LALINA: Já si myslím, že v prvotní fázi po vypuštění nebudou na celém území ČR. Viděl bych to na národní parky a tam je ten odstřel o trochu složitější, než v lesíku za barákem. V národních parcích funguje něco, jako stráž parku, tak by se k jejich povinnostem ještě něco přidalo. Samozřejmě by se asi museli najmout další lidi, ale s nezaměstnaností, jaká tu je to nebude problém. A komu by patřili? No, komu patří užovka? Tomu, čí je pozemek? A co když se odplazí k sousedovi? Bude souseda, nebo tvoje? A komu patří medvědi v Beskydech? Prostě by se zahrnuli do seznamu ohrožených živočichů a je po problému - tohle už se muselo vyřešit u spousty zvířat, tak bych postupoval stejně, jako v jiných případech. S tou hustotou osídlení to podle mě tak horké taky nebude (toho prostoru tu tak málo taky není). Jak to ovlivní krajinu si odhadovat netroufám, ale že by to byl nějaký extra negativní vliv si nemyslím. Hlavně se to vypuštění do přírody má odehrát až kolem roku 2030, tak na vyřešení takovýchto problémů je dost času (jak na studie, tak na legislativu). A co se týče Ukrajinců, tak toho bych se nebál vůbec. Jedna věc je sběr borůvek (naprosto legální) a druhá věc je odstřel chráněné zvěře (silně trestné). Pokud by koně byli fakt po území celé ČR, tak by k pytlačení pravděpodobně občas docházelo, ale to je něco, čeho se my už asi nedožijeme.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ono stačí, když se uroděj blbý borůvky, tak mafie ukrajinců nastoupí do lesa a normální zdejší člověk aby se bál tam vkročit.... natožpak koně....
    LALINA
    LALINA --- ---
    HONZISSH: já počítám trochu s tím, že lidi budou chudější...

vysadit v takhle hustě zabydlený krajině jako jsou čechy takhle velký zvíře- newpredátora, prostě mi to přijde neskutečný. Komu budou patřit jako? Státu? kdo je bude hlídat, kdo bude postihovat jejich pytlačení? Hele , stát nesíhá a ani stíhat nebude...
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    LALINA: Myslivci jsou hrozná pakáž, to je pravda.. Ale s tím lovem to podle mě bude (alespoň ze začátku) v klidu. V oborách se zvířata většinou neztrácejí a jelikož ty koně budou s největší pravděpodobností prohlášeni za chráněnou zvěř, tak si to jen tak netroufnou-pokuty nejsou úplně malé.. Ale asi to nebude jen tak - koukni se, kolik problémů dělá vysadit někde rysa..
    LALINA
    LALINA --- ---
    HONZISSH: mě taky nějaký půtky o původnosti plemen nevrušujou, ale to víš- chlapi, vedci. Vždycky se najde někdo, kdo to ví líp a musí to sdělit světu:-))

a koukám že můj sarkastickej příspěvek má ohlas, zřejmě jsem se dotkla nějakého zdejšího ichránce neohroženého etnika, které podle mě ty koníky bude lovit jako první, žádní myslivci:-)

Ostatně myslivci jsou vesmes hroznej dobytek, čest vyjímkám.
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    LALINA: Nojo, pro myslivce to bude celkem jednoduché. Řeknou, že čekali na vysokou. Nám teď myslivci střelili dvě ovce s vysvětlením, že čekali na divočáky, tak si to spletli. Sice ty ovce prorvali ohradu a byly tam, kde být neměli, ale splést si ovci (plemeno cigája - bílé) s divočákem...
    Ale na druhou stranu v tom článku mluví o tom, že koně budou ze začátku v ohradách, což by mohlo zabránit lovu. S těmi geny to je trochu divné - kritizovat nápad, protože to není původní plemeno je zvláštní. Sice přišli na území ČR "až" v osmém století, ale to mi nepřijde, jako důvod odpískat to.. Stoprocentně původní plemeno už se získat nedá, tak bych zkoušel pracovat s tím, co je. Asi tam nastanou nějaké problémy, ale ty budou s každou generací menší, až se nakonec přizpůsobí. Například tento pavouček ( http://www.google.cz/...=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=39314241&biw=1024&bih=746&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=5Du7UJ_eHoaC4gTqwICADA ) v čechách také neměl co dělat, ale díky klimatickým změnám a schopností přizpůsobit se se z něj stal celkem běžný obyvatel ČR. Se savci to bude "trochu" zdlouhavější, ale za pokus to určitě stojí..
    LALINA
    LALINA --- ---
    SCHWEPZ: zdá se mi to jako sen.... pěknej, ale nesplnitelnej.
    Tady tý volný přírody moc není a hele, jsem naprosto přesvědčená, že při značném přemnožení zčásti domestikovaného etnika se okamžitě, jakmile někde koníky vysadí, stanou tito vítaným zpestřením jídelníčku....
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    pro změnu dobrá zpráva

Do české přírody se vrátí divocí koně. S geny z Karpat a anglických blat - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/navrat-divokych-koni-0rh-/domaci.aspx?c=A121130_111408_domaci_jw
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    Určitě bych sem dal i cenii http://www1.cenia.cz/www/, kde spousta zajímavých odkazů, např. IRZ (http://tomcat.cenia.cz/irz/), AOPK http://www.ochranaprirody.cz
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Ekoprůkopníci: Recyklace — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10257331325-ekoprukopnici/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam