• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    KEVIN00: Dobré..=).. Ale chtělo by to v tom článku i trochu nestrannosti. A když už citují něčí odpověď, tak by jí měli napsat v plném znění..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Mnohaleté sledování lesů ponechaných přírodě změnilo pohled na kůrovce - Deník Referendum
    http://www.denikreferendum.cz/clanek/14698-mnohalete-sledovani-lesu-ponechanych-prirode-zmenilo-pohled-na-kurovce
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    EWUSHA: Tak to je úplně na ránu ... :/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Nosorožce z Čech ochrání bezpilotní letka. Místo teroristů uloví pytláky - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/nosorozce-z-ceska-chrani-bezpilotni-letouny-f33-/zahranicni.aspx?c=A130106_162941_zahranicni_ert
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    KEVIN00:
    TAMARIX:
    a nejhorší je, že např. u nás lidi petardy apod. střílej už týden dva před Silvestrem a další týden po. takže moje čuba je ve stresu nejen ten večer, kdy je zavřená s hlasitou hudbou doma, ale i v těch dnech okolo, že jí mám problém skoro i vyvenčit :-/
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    KEVIN00: Jojo, z pohledu domácích zvířat je to peklo, ale to se dá řešit tak, že ty zvířata zavřeš doma a snažíš se je uklidnit. Byli jsme na silvestra u známých co mají psa a ten byl pěkně vystresovanej i doma.. :-( a to jsme z okna viděli pár lidí, co normálně se psama na volno (!) šli na kopec pozorovat a odpalovat rachejtle.. Ale je možný, že některým to vadit nemusí. Nicméně naše kočky večery od Mikuláše trávili skoro pořád zalezlý pod válendou.. Se zvířatama volně žijícíma je to horší, pro ně to musí být úplně nevysvětlitená a nepochopitelná situace.
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    TAMARIX: Hodně negativní postoj k petardám, ohňostrojům, atd vidím u kamarádů co si pořídili domácí mazlíčky. Dříve jim to nevadilo a nyní nadávají a jsou silně proti. Člověk si občas určité věci neuvědomí, dokud se netýkají jeho samotného.
    Kritizoval jsem také z hlediska domácích mazlíčků a ptactvo mě ani nenapadlo :/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Dříve si lidé přávali rodinné štěstí, zdraví nebo peníze, ale dnes po velkém americkém suchu či po bouři Sandy stále více toužíme po pěkné krajině, dobrém počasí, čistém vzduchu a průzračné vodě. K vlastnostem přirozeného světa patří i zdravý rozum, protože to, co občas prožíváme, není jen nedostatek zdravého rozumu, ale rozum nemocný.

Klimatická odolnost

Žijeme ve světě, který pravděpodobně přechází do jiného klimatického režimu, ať již přímým následkem znečištěné atmosféry nebo táním ledu v Arktidě. Pro tento režim jsou charakteristické sněhové kalamity, dlouhé mrazy, delší zima s rychlým nástupem jara, sucho v první polovině léta, vlny veder, povodně koncem léta a na podzim a celkově delší trvání klimatických extrémů. Něco můžeme změnit nebo zmírnit, na zbytek se musíme připravit, a proto začínáme uvažovat o klimatické odolnosti města či určitého regionu a začínáme objevovat schopnost zacházet s klimatickými extrémy.

Péče o zdravou půdu

Za 30 let má svět chtít po zemědělcích o 50 procent více potravin, a to je většina světové půdy již obdělána. V okolí neolitických vesnic například u Kutné Hory vidíme, že půda zde lidem slouží nějakých osm tisíc let, déle než jakákoli fabrika, stroj nebo lokomotiva. A přesto v posledních desetiletích dochází k obrovské erozi a celkové degradaci půd, takže během 20 let, právě v době, kdy bude poptávka po potravinách nejvyšší, nám začnou klesat výnosy a půda, která mohla sloužit ještě dalších 10 tisíc let se začne vyčerpávat.

Věčně zpívající lesy

Jednou možná nebudeme jezdit do Thajska, ale chodit do lesa nepřestaneme. Kvůli pohodě, zdraví, borůvkám a houbám, ale hlavně kvůli dřevu, což je nejvýznamnější energetická biomasa na světě. Procházíme krajinou a všímáme si, že do lesa se vrátil prakticky vymřelý druh - babička s vozíkem chrastí, která potřebuje ušetřit na stále dražším uhlí. Už i v pražských parcích jsem potkal důchodce sbírající klacíky. Les je další věc, kterou budeme v budoucnosti - ať již pro klid duše nebo teplo domova - potřebovat mnohem více než dnes.

Voda je přítel

Voda je neposlušné dítě, které si říká o pozornost. Někdy zlobí a jindy se schovává. Přestává být věcí či komoditou v našich rukách a stává se nevypočitatelnou, svéhlavou blondýnou, která k vám jednou přilne a dvakrát neodpustí.

Péče o paměť

Konec světa je řešení pro lenochy. My tohle štěstí mít nebudeme a pěkně si odpracujeme všechno, co jsme způsobili, a to dokonce i za ty lidi, co jsme si zvolili. Ohlédneme se do historie a řekneme si: "Všechny krize už tady byly. Umíme s nimi zacházet. Regenerace nás stejně nemine."

Václav Cílek (57) Geolog, klimatolog, spisovatel, filozof, překladatel taoistických a zenových textů a popularizátor vědy. Od roku 2004 až do letošního jara stál v čele Geologického ústavu, nyní je jeho vědeckým pracovníkem. Napsal nebo se podílel na 30 knižních titulech.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    PATISLAV:

Farming rhinos and legalising sale of their horns worth more than gold 'will save them from extinction', claims farmer | Mail Online
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2195803/Farming-rhinos-legalising-sale-horns-worth-gold-save-extinction-claims-farmer.html
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    EWUSHA: Myslím napsat na magistrát a tak. V rodině a mezi přáteli si na petardách nějak zvlášť neujíždíme, je toho všude dost..
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    TAMARIX: jaké aktivní konání myslíš? já to bojkotuju už pár let sama u sebe, protože mě rozčiluje ten dvoutýdenní hluk a neskutečnej bordel, co po tom všude je :-/
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Hongkong zabavil nelegální slonovinu za 27 milionů korun | Zajímavosti | www.lidovky.cz
    http://relax.lidovky.cz/hongkong-zabavil-slonovinu-v-hodnote-1-4-milionu-dolaru-p1y-/ln-zajimavosti.asp?c=A130104_121113_ln-zajimavosti_ape

"Relax"...

Není náhodou nelegální prodej zabavené slonoviny? Říkám si, není-li pak zabavení takové slonoviny spíše kontraproduktivní. Trh je nenasycen a bude chtít další.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    NAKASHI: To je strašný. O to víc, že mě třeba tohle vůbec nedocvaklo a letos jsem se šla i prvně podívat a ještě to pozitivně hodnotila.. :-( Problém jsem vnímala jen z hlediska znečištění ovzduší a na ptáky jsem ani nevzdechla. Teď je mi úplně blbě ze sebe sama.. Letos bojkot a aktivní konání proti tomu. Fakt humus, todlecto..
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    Pražský novoroční ohňostroj zranil řadu ptáků, dvě labutě uhynuly - iDNES.cz
    http://praha.idnes.cz/novorocni-ohnostroj-zranil-radu-ptaku-dys-/praha-zpravy.aspx?c=A130103_160003_praha-zpravy_sfo
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    Akademik varuje: Benzo(a)pyren je malý vrah nejen pro příští generace | Česká pozice
    http://www.ceskapozice.cz/domov/ekologie/akademik-varuje-benzoapyren-je-maly-vrah-nejen-pro-pristi-generace
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    KEVIN00: Čistě logicky je lepší investovat do zamezení dalších škod. S tím, že udělali prů...éé..průšvih už nic nenadělají a čas, kdy se nestane nic dalšího je pro ně nejdůležitější (každým takovýmhle článkem se jim jen snižuje raiting). Jasně, tím, že to budou dávat do pořádku se jim trochu zvedne, ale kvůli každému dalšímu úniku budou přicházet o miliardy. Ani náhodou neříkám, že to jsou milí slušní lidé, kteří v první řadě koukají na přírodu, ale tohle není jen o přírodě, ale i o jejich peněženkách a na to myslím slyší..
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    HONZISSH: A nyní co je lepší ... investovat peníze do zamezení dalších škod či neustále investovat do odstraňování škod ? A škody stejně nikdy 100 % neodstraníš, nudou se pouze prohlubovat.
    Tomu, že neví jak na to bych i věřil. Přeci jenom je vrt ve velmi špatně přístupném místě, kde je každá práce otázkou "buď a nebo".
    HONZISSH
    HONZISSH --- ---
    HONZISSH: Je tedy pravda, že oprava pod hladinou moře pro vidět není, kdežto úklid pobřeží ano, ale stejně..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam