PATISLAV:
No, to s čuníky se povedlo vyrobit až v době moderní, porevoluční, kdežto predátoři nebyli už přes sto let. Docela zajímavý je, že v padesátejch letech se lovilo 500 prasat ročně, v osmdesátejch 11000, a pak šup ho a v roce 2010 přes 140 000, minulej rok 180 000 a pořád přibejvaj (což není divu,třeba Julča má dvakrát ročně mladý, minulej rok do stadia samostatnýho čuníka odvodila 13 mladejch, když mi to tady začínalo, byly tu v 99tym dvě prasata, dneska se mi tu přesouvá několik tlup, velká o padesáti kouscích).
Ale celý je to problém, a jak je problém, pochopitelně to hází jeden na druhého, ale namočený jsou v tom všichni, od myslivce přes zemědělce až po smeťákisty a zákonodárce.
Vlci tu určitě co žrát mají, stejně jako ostatní predátoři, vždyť se tady zvěř vysazuje (teda poslední dobou to už aspoň u mne odpískali, nakupovat zajochy a koroptve k rozplesknutí na silnici, likvidaci zemědělskou technikou a na žraní motákum je už nebaví)) a někdo se o ni stará, aby byla, takže mi to trochu připadá jako kuna v kurníku.
Vše se komplikuje ještě tím, že pro spoustu lidí je cokoli okolo přírody dost dobrej kšeft:-)
Jak přestěhovat křečka? Práce na pár stránek stála ŘSD dva miliony - iDNES.cz
http://zlin.idnes.cz/...zaplatila-dva-miliony-puy-/zlin-zpravy.aspx?c=A150213_235822_zlin-zpravy_ras